FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
2-Tarkett-INSTALLASJONEN -FotoTarkett.jpg

Foto: Tarkett

Teppefliser får nytt liv med farger

Det nederlandske designbyrået Studio Rens har utforsket hva farge kan gjøre med kasserte gulvmaterialer. Nylig ble resultatet vist frem i en endagsutstilling i Oslo – og Tarkett lanserer nå en egen kolleksjon som bygger på samarbeidsprosjektet.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Dele
Annonse
Fargemagasinet.no annons

Å bruke fargen rødt som designverktøy var tema for et designforskningsprosjekt som nederlandske Studio Rens satte i gang. I prosjektet brukte de teppefliser fra Desso, som enten hadde gått ut av produksjon eller skulle resirkulerer på grunn av feil, og farget dem på ulike måter. Resultatet ble en installasjon kalt «Color Blocked». Prosjektet har nå ledet frem til en helt ny teppekolleksjon, der redesign forlenger levetiden på utgåtte produkter. 

– Vi ønsket å vise hvordan man kan jobbe med imperfeksjon og variasjon – selv med utfordrende farger som rødt – og fortsatt få et vakkert resultat. Vi har fokusert på utdaterte eller kasserte produkter, og ved hjelp av farger gitt disse et andre liv, fortalte Stefanie van Keijsteren fra Studio Rens da hun presenterte installasjonen Colour Blocked på Design og Arkitektur Norge.

Se flere bilder
 Stefanie van Keijsteren, Studio RENS

Foto: Chera Westman/ifi.no

COLOR BLOCKED viser en kommende teppekolleksjon produsert av Tarkett og fargesatt av Stefanie van Keijsteren og hennes makker i Studio RENS, og er et eksempel på hvordan redesign kan forlenge levetiden på utgåtte produkter og feilvare som ellers ville gått til resirkulering.

Ansvarsbevisst

I samarbeid med Tarkett ble installasjonen vist for første gang i København i våres, og nå har den vært på snarvisitt til Norge, sammen med en rekke andre gjenstander laget av produkter fra Tarketts Circular Collection:

– Vi tror på sirkularitet, og dette prosjekt passet oss som hånd i hanske. Vi kjenner et stort ansvar for at alle teppeflisene blir brukt, sa Eveline Tsui-Gondrie, kategorisjef for tepper hos Tarkett. Under visningen av installasjonen i Oslo, fortalte hun at Tarkett nå lanserer en egen  kolleksjon basert på prosjektet.

Se flere bilder
3-Tarkett_RECHARGE & RETRACE.jpg

Foto: Tarkett

RECHARGE & RETRACE: Nylig ble materialer fra Circular Collection vist frem i en endags popup i Oslo, hvor temaet var redesign, gjenbruk og resirkulerbare materialer. Teppefliskolleksjonen Recharge & Retrace er laget for at den skal kunne resirkuleres i sin helhet.

Tre fargetemaer

Studio Rens har omsorgsfullt farget alle flisene til installasjonen for hånd.

– Da vi bestemte oss for å kommersialisere prosjektet, måtte vi finne opp en ny produksjonsmåte for å skalere opp innfargingen. Det har vi nå gjort, og alle flisene farges nå med samme omsorg som om det var gjort for hånd, sa hun.

Den nye kolleksjonen får navnet Color Blocked og fremstilles i tre ulike fargetemaer; gul/grønn, blå og nøytral, og kommer i esker med fem kvadratmeter. Color Blocked inngår i Tarketts Circular Collection, som består av resirkulerbare gulvmaterialer som gjør det lett å velge sirkulære materialer til prosjekter.  

Mer informasjon
Les mer
Debatt om miljøvennlige prosjekter
Se flere bilder
paneldebatt

Foto: Chera Wesstman/ifi.no

PANELDEBATT: Tarkett samlet en panel med representanter fra ulike ledd i design- og interiørbransjen til en paneldebatt om kompetanse og bærekraft. 

I forbindelse med lanseringen av Color Blocked, arrangerte Tarkett en paneldebatt om kompetanse og bærekraft der det sto klart at interessen er stor, men at det på flere nivåer i byggebransjen mangles tilstrekkelig kunnskap.

Sammen med Tarketts Dag Duberg diskuterte panelet hvordan kompetansen kan økes, og løftes som tema ved ethvert prosjekt:

– Vi ser at våre kunder er veldig interessert i gjenbruk, helt til de ser hva det koster, sa Fredrik Bull fra Scenario interiørarkitekter som har erfaring fra flere transformasjons- og ombruksprosjekter. Mest kjent er kanskje Kristian August gate 13 der ombruksgraden endte på nesten 80 prosent da Entra bygget om og moderniserte gamle kontorlokaler. I prosjektet måtte interiørarkitektene aktivt lete etter materialer og inventar som passet inn i ideen om gjenbruk og resirkulering.

Hans kollega i Scenario, Tuva Rolfsen vedgikk at interiørarkitekter ikke kan alt:

– Vi må bli flinkere til å koble på annen ekspertise ved ulike prosjekter. Som rådgivere må vi også bli bedre på å lage bærekraftige bygninger, som kan vokse og forandres. Der fleksibilitet tilrettelegger for vekst eller andre endringer.

Michael Anthony Curtis fra Loopfront, som arbeider for å redusere ressursbruken innen byggebransjen, mente at det mange ganger er mest miljøvennlig å la vær å pusse opp:

– Kan du leve med at det er grønne teppefliser på gulvet når du heller ønsket en annen farge? Kanskje kan eiendomsselskapene redusere husleien for nye leietakere som velger å ikke pusse opp før de flytter inn, foreslo han.

Svaret fra eiendomsutviklere i publikum var at det hadde de testet, uten at forslaget ble en suksess.

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.