FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
The Loop-IQ LOOP-FotoTarkett.jpeg

Foto: Tarkett

Tarkett tar neste skritt mot fullt sirkulære gulv

Nå lanserer Tarkett et nytt homogent vinylgulv, iQ Loop. Det er laget av 65 prosent resirkulert materiale, noe som halverer CO2-utslippene sammenlignet med øvrige iQ-gulv fra Tarkett. Den nye kolleksjonen er tilgjengelig for kunder som bidrar med materiale inn i ReStart.

Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

For Tarkett er arbeidet med å minimere miljøpåvirkningen helt sentralt. Spørsmålet om hvor stor andel resirkulert råvare kan bestå av var derfor en selvfølge å stille seg. Svaret ble 65-70 prosent hvis man fremdeles skal ha kontroll på gulvets design. Utviklingsarbeidet startet med målsettingen om å skape et nytt produkt av det IQ-materialet, uavhengig av farge, som sendes tilbake til Tarketts fabrikk for resirkulering i Ronneby, Sverige.

Neste spørsmål ble tilgangen på materiale. Tarkett anslår at bare 25 prosent av installasjonskapp kommer tilbake for resirkulering i dag. For å øke dette tallet kreves samarbeid mellom flere aktører. Eiendomsbesittere og arkitekter må foreskrive resirkulering, gulvleggere må tilslutte seg ReStart for å samle inn installasjonssvinnet, og gulvleggere og entreprenører må kontakte Tarkett når et gulv skal rives ut.

Se flere bilder
grått gulv med grønne møbler

Foto: Tarkett

ETT SKRITT FORAN: Tarkett har resirkulert gulv siden 1957. Nå tar de skrittet enda lenger.

Et enormt potensial

Gamle vinylgulv utgjør en enorm potensiell råvarekilde. Ifølge opplysninger fra IVL Svenska Miljöinstitutet er 145 millioner kvadratmeter lagt bare i Sverige, noe som utgjør en klimabesparelse på opptil en million tonn hvis det hadde blitt resirkulert i stedet for å bli kastet.

Gulvene i kolleksjonen er først og fremst tilgjengelige for kunder som bidrar med råstoff gjennom ReStart. Tarkett håper at konseptet Join The Loop skal få flere til å resirkulere materialet i stedet for å sende det til forbrenning eller deponi.

– Mange snakker om resirkulering, men det er forskjell på materialer som kan resirkuleres og materialer som faktisk resirkuleres. Det er også forskjell på materiale som i resirkuleringen nedgraderes til fylling eller polstring, og materiale som resirkuleres til et likeverdig produkt, sier Per Olaf Øxseth, administrerende direktør i Tarkett Norge.

Se flere bilder
vindu sett utenfra

Foto: Tarkett

THE LAB: iQ Loop er utviklet i nært samarbeid med svenske Note Design Studio, og består av syv varme, kalde og nøytrale grånynaser. 

Etablert innsamlingssystem

IQ Loop ville ikke vært mulig uten innsamlingssystemet ReStart, som Tarkett har bygget opp gjennom flere tiår. Gjennom ReStart sendes innsamlingsposer ut, som deretter blir hentet gratis og transportert videre til anlegget i Ronneby. Dette avgjørende samarbeidet mellom Tarkett og andre aktører ble inspirasjonen til kolleksjonens navn; iQ Loop.

Siden materialet består av en så stor andel resirkulert råvarer i ulike farger som blandes, blir resultatet grått. iQ Loop er utviklet i nært samarbeid med svenske Note Design Studio, og den består av syv varme, kalde og nøytrale grånyanser.

Se flere bilder
hånd med plastgranulater

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

TARKETTLAB: Siden materialet består av en så stor andel resirkulert råvarer i ulike farger som blandes, blir resultatet grått. 

Mer informasjon
Les mer
iQ

 iQ er samlebetegnelsen for Tarketts høykvalitets homogene vinylgulvkolleksjoner. Allerede i 1957 startet resirkuleringen av vinylgulv ved fabrikken i Ronneby, Sverige.    

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.