Tarkett og IKEA med unikt gjenbruksprosjekt
Da gulvene i det store IKEA-varehuset sør for Stockholm skulle skiftes ut, samlet like godt Tarkett dem inn for å lage nye gulv til et annet av møbelkjedens varehus. Sammen har bedriftene nå spart kloden for utslipp av nærmere 100 tonn karbondioksid.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
BransjenyttHei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I et verdensunikt sirkulært prosjekt har Tarkett og IKEA gjenbrukt 10 000 kvadratmeter gamle vinylgulv fra et IKEA-varehus under oppussing. Takket være gulvprodusentens gjenvinningsprogram, har de brukte gulvene erstattet jomfruelig råvare ved produksjon av nye gulv til et annet av kjedens varehus.
– Dette prosjektet er et utmerket eksempel på sirkulær økonomi i praksis, og vi er utrolig takknemlige for det gode samarbeidet med IKEA Sverige som har gjort dette mulig. Vi har gjenvunnet produksjons- og installasjonsspill lenge, men det er fantastisk at vi nå får vist at vi også gjenvinner gamle gulv. Dette er veiledende for hvordan vi vil jobbe fremover, og vi tror på mange lignende samarbeid i fremtiden, sier Dag Duberg, nordisk bærekraftsjef i Tarkett.
Rekord for ReStart
TIL VASKEMASKINEN: Det innsamlede gulvet blir vasket rent for lim og sparkelrester ved hjelp av en egenutviklet prosess hos Tarkett i Ronneby.
Vaskes og renses
Prosjektet, som startet i begynnelsen av august, innebærer at gulvene fra IKEA i Kungens Kurva er blitt revet ut, lagt i spesielle kontainere og deretter transportert tilbake til Tarkett-fabrikken i Ronneby. Det innsamlede gulvet blir vasket rent for lim og sparkelrester ved hjelp av en egenutviklet prosess hos Tarkett.
Det resirkulerte råmaterialet er deretter brukt som råvare til nye gulv i IKEA-varehuset i Jönköping. Totalt er prosjektet beregnet å inneha en klimabesparelse opp mot 100 tonn CO2-ekvivalenter.
UNDER OPPUSSING: Fra IKEA sitt varehus i Kungens Kurva, som gjennomgår renovering i disse dager, har 10 000 kvadratmeter gamle gulv blitt revet ut og sendt til Tarketts fabrikk i Ronneby for gjenvinning.
Effektiv gjenvinning
Systemet og teknologien for å kunne rengjøre og materialgjenvinne allerede brukte homogene vinylgulv er unikt, og har vært i drift siden starten av 2019. Prosessen er effektiv, og hver kvadratmeter innsamlet gulv kan i prinsippet resirkuleres til råmateriale som er nok til en kvadratmeter nytt gulv.
Lønnsomt og klimasmart med vinylretur
MINDRE SØPPEL: Ved riving samles og sorteres gulvbeleggene i spesielle kontainere som fraktes til Tarketts fabrikk der de resirkuleres. Totalt er prosjektet beregnet å inneha en klimabesparelse opp mot 100 tonn CO2.
Stort potensiale
– Vi har et ambisiøst mål i IKEA om å bli sirkulære senest 2030. Det handler om å forlenge livet til både produkter og materialer. Det å ta gamle gulv fra et varehus, gjenvinne det hos leverandøren, og deretter bruke det som råvare til nye gulv på andre varehus, er bra for oss og planeten. Prosjektets klimabesparelse som er opp mot 100 tonn CO2 viser hvilket potensiale som finnes i gode og konkrete eksempler i hverdagen, sier Jonas Carlehed, bærekraftsjef IKEA Sverige.
JOBBER I SIRKEL: – Vi har et ambisiøst mål i Ikea om å bli sirkulære senest 2030. Det handler om å forlenge livet til både produkter og materialer, sier Jonas Carlehed, bærekraftsjef Ikea Sverige.
Gjenbruk i praksis i nytt showrom
Tarkett-gulv med «Teknisk Godkjenning» fra SINTEF
Nesten naturlig med ny «iD Inspiration»
CEPE melder om leveringsproblemer
MLF og Tarkett i avtale om gulvretur
Vinylretur over hele landet hos MalProff
Klimabesparelsen ved gjenvinning er beregnet på denne måten:
- CO2-utslippet ved forbrenning av 1 kvm gulv er 4,23 kg*
- CO2-utslippet ved nyproduksjon av råvare til 1 kvm gulv er 5,36 kg*
- Ved gjenvinning oppstår ikke disse utslippene hvilket innebærer besparelse på 9,6 kg CO2
For 10 000 kvm innebærer dette en klimabesparelse på sammenlagt 96 tonn.
Det utrevne materialet veier cirka 3 kg/ kvm. CO2-utslippene for lastebiltransporten fra Stockholm til Ronneby er cirka 2 tonn**.
Vaskeprosessen i Ronneby drives med fossilfri elektrisitet og gir ellers ubetydelig klimautslipp i denne sammenheng. Den totale klimabesparelsen for dette prosjektet beregnes derfor til 94 tonn CO2.
* Basert på verdier fra 3:e parts sertifiserte EPD-er for en aktuelle gulvtypen.
** Basert på tung lastebiltransport av 30 tonn materiale 550 km med 120 gram CO2-utslipp/tonn km ifølge Trafa Rapport (2015:12)
Tarkett har produsert gulv i Norden siden 1886, og markedsfører i dag gulv -og veggmaterialer for hjemmemiljø, samt design- og funksjonsløsninger for offentlig miljø. Med 33 produksjonsenheter og 12 500 ansatte er Tarkett en av de største gulvprodusentene i verden. Konsernet jobber kontinuerlig med langsiktig bærekraft, og en viktig del av arbeidet er å bidra til en sirkulær omstilling i samfunnet. Siden 2011 har virksomheten jobbet i tråd med prinsippene for Cradle to Cradle® for å skape gulvløsninger som har en positiv effekt på menneskers innemiljø – og planeten vår.
Bygg og bevar fortsetter i fire år til
Klima- og miljødepartementet og NHO Byggenæringen er overens om å fortsette samarbeidet om Bygg og Bevar. Programmet forlenges i fire år og får mer penger over statsbudsjettet.
Generasjonsskifte hos Dana Lim
1. januar presenterte Dana Lim Christian Hwaiz Brask som ny CFO. Med spesiell erfaring innen økonomistyring av produksjonsbedrifter, er han klar til å videreføre Dana Lims vekstplaner...
Heimtextil 2025: Rekordvekst og Patricia Urquiola i fokus
Årets viktigste messe for interiørtekstiler, Heimtextil, åpnet 2025 med over 3 000 utstillere fra 142 land og 50 000 besøkende, og markerte med det en sterk start for det nye messeåret.
Grønne nyanser leder vei i 2025
Fargerike har kåret den grønne fargen Vårblad til Årets farge for 2025. – Vårblad er en grønn tone med en allsidighet som gjør den til et naturlig midtpunkt i ethvert rom, skriver Fargerike...
Oslo-malere skal sykle til jobb
Hvem trenger firmabil når arbeidsdagen tilbringes midt i byen? Det var spørsmålet Oslos ordfører Anne Lindboe stilte ved åpningen av en ny, sentrumsnær håndverkerbase. Med Green Hub,...
Forestia setter Svanen-merket på sponplater
Sponplateprodusenten Forestia kan nå sette Svanen-merket på 16 produkter i Norge. Sertifiseringen gir bedriften et effektivt verktøy overfor forbrukere og profesjonelle innkjøpere som...