Annonse

Tarkett og IKEA med unikt gjenbruksprosjekt

Da gulvene i det store IKEA-varehuset sør for Stockholm skulle skiftes ut, samlet like godt Tarkett dem inn for å lage nye gulv til et annet av møbelkjedens varehus. Sammen har bedriftene nå spart kloden for utslipp av nærmere 100 tonn karbondioksid.

Av Chera Westman/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Tarkett og IKEA med unikt gjenbruksprosjekt

Foto: Tarkett

I et verdensunikt sirkulært prosjekt har Tarkett og IKEA gjenbrukt 10 000 kvadratmeter gamle vinylgulv fra et IKEA-varehus under oppussing. Takket være gulvprodusentens gjenvinningsprogram, har de brukte gulvene erstattet jomfruelig råvare ved produksjon av nye gulv til et annet av kjedens varehus.

– Dette prosjektet er et utmerket eksempel på sirkulær økonomi i praksis, og vi er utrolig takknemlige for det gode samarbeidet med IKEA Sverige som har gjort dette mulig. Vi har gjenvunnet produksjons- og installasjonsspill lenge, men det er fantastisk at vi nå får vist at vi også gjenvinner gamle gulv. Dette er veiledende for hvordan vi vil jobbe fremover, og vi tror på mange lignende samarbeid i fremtiden, sier Dag Duberg, nordisk bærekraftsjef i Tarkett. 

Les også

Rekord for ReStart

Dele på Pinterest utrevet vinylgulv

Foto: Tarkett

TIL VASKEMASKINEN: Det innsamlede gulvet blir vasket rent for lim og sparkelrester ved hjelp av en egenutviklet prosess hos Tarkett i Ronneby. 

Vaskes og renses

Prosjektet, som startet i begynnelsen av august, innebærer at gulvene fra IKEA i Kungens Kurva er blitt revet ut, lagt i spesielle kontainere og deretter transportert tilbake til Tarkett-fabrikken i Ronneby. Det innsamlede gulvet blir vasket rent for lim og sparkelrester ved hjelp av en egenutviklet prosess hos Tarkett.

Det resirkulerte råmaterialet er deretter brukt som råvare til nye gulv i IKEA-varehuset i Jönköping. Totalt er prosjektet beregnet å inneha en klimabesparelse opp mot 100 tonn CO2-ekvivalenter.  

Dele på Pinterest Ikea-varehus under oppussing

Foto: Tarkett

UNDER OPPUSSING: Fra IKEA sitt varehus i Kungens Kurva, som gjennomgår renovering i disse dager, har 10 000 kvadratmeter gamle gulv blitt revet ut og sendt til Tarketts fabrikk i Ronneby for gjenvinning.    

Annonse

Effektiv gjenvinning

Systemet og teknologien for å kunne rengjøre og materialgjenvinne allerede brukte homogene vinylgulv er unikt, og har vært i drift siden starten av 2019. Prosessen er effektiv, og hver kvadratmeter innsamlet gulv kan i prinsippet resirkuleres til råmateriale som er nok til en kvadratmeter nytt gulv.

Dele på Pinterest riving av gulv

Foto: Tarkett

MINDRE SØPPEL: Ved riving samles og sorteres gulvbeleggene i spesielle kontainere som fraktes til Tarketts fabrikk der de resirkuleres. Totalt er prosjektet beregnet å inneha en klimabesparelse opp mot 100 tonn CO2.        

Stort potensiale

– Vi har et ambisiøst mål i IKEA om å bli sirkulære senest 2030. Det handler om å forlenge livet til både produkter og materialer. Det å ta gamle gulv fra et varehus, gjenvinne det hos leverandøren, og deretter bruke det som råvare til nye gulv på andre varehus, er bra for oss og planeten. Prosjektets klimabesparelse som er opp mot 100 tonn CO2 viser hvilket potensiale som finnes i gode og konkrete eksempler i hverdagen, sier Jonas Carlehed, bærekraftsjef IKEA Sverige.

Dele på Pinterest Jonas Carlehed, bærekraftsjef Ikea Sverige

Foto: Ikea

JOBBER I SIRKEL:  – Vi har et ambisiøst mål i Ikea om å bli sirkulære senest 2030. Det handler om å forlenge livet til både produkter og materialer, sier Jonas Carlehed, bærekraftsjef Ikea Sverige.    

Annonse

Mer Informasjon

LES OGSÅ
Annonse
SISTE ARTIKLER
Flere artikler
 
Annonse
Annonse