Tarkett gjenvinner teppefliser
Sammen med Aquafil har Tarkett utviklet en teknikk som gjør det mulig å materialgjenvinne teppefliser med PA6 garn som er, eller vil bli montert i Norge.
Robert Walmann/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
BransjenyttHei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det nye innsamlingssystemet med ReStart for teppeflis innebærer en mulig reduksjon av klimagassutslipp på flere tusen tonn CO2 årlig. Systemet er allerede satt i drift, og det jobbes med de første prosjektene.
Ny teknologi
I Norge har Tarkett jobbet med innsamling og gjenvinning av vinylgulv i over 10 år. Nå åpnes et nytt system, denne gang for gjenvinning av teppefliser. Ved Tarketts anlegg i Waalwijk, Nederland, finnes nå en ny teknikk på plass. De tekniske utfordringene med å separere garnet fra resten av teppeflisen, og samtidig beholde den høye kvaliteten på materialet er løst. Dette utviklingsarbeidet har foregått i tett samarbeid med den italienske fiberprodusenten Aquafil.
– Tarkett vil være med å drive overgangen til et klimanøytralt samfunn. Utvidelse av systemene for gulvgjenvinning i Norden til også å omfatte teppefliser, er et betydelig steg mot å realisere en sirkulær økonomi for gulv, og vi er stolte over å få være en pioner på dette området, sier Dag Duberg, nordisk bærekraftsjef i Tarkett.
RENT GARN: Garn som renses til 95 prosent i Tarketts anlegg før det sendes til Aquafil.
Mener alvor
Produkter som omfattes av ReStart for teppeflis er de med PA6-garn; en vanlig nylonkvalitet som brukes på omtrent halvparten av de 600.000 kvm. med teppeflis som selges i Norge hvert år.
– Å lansere et nytt gjenvinningssystem av denne dimensjonen er bevis på at vi i Tarkett mener alvor med vårt ønske om en sirkulær økonomi i praksis, sier Dag Duberg.
NY KOLLEKSJON: Nye DESSO Futurity har EcoBasebakside som også kan gjenvinnes i Tarketts ReStart-anlegg.
Gjør gammelt til nytt
Teppeflisene sendes til Tarkett sitt anlegg i Nederland der garnet ved hjelp av den nye teknologien, separeres fra baksiden. Renhetsgraden blir over 95 prosent, noe som er en forutsetning for at det skal kunne gjenvinnes. Aquafil kan deretter produsere ECONYL®-garn, som består av 100 prosent gjenvunnet materiale, som igjen kan benyttes i produksjon av f.eks nye teppefliser. I tillegg kan baksiden av teppeflisene med EcoBase gjenvinnes 100 prosent til ny tilsvarende bakside. EcoBase er designet og utviklet for gjenvinning, og har vært på markedet i flere år allerede.
For hver kvadratmeter med teppeflis som gjenvinnes, reduseres klimaavtrykket med om lag 6 kilo CO2. For teppeflis med EcoBase bakside forbedres reduksjonen til 8 kilo CO2.
NYTT LIV: Gjenvunnet garn på vei til Aquafil for å bli ny ECONYL.
Popup-utstilling om design og bærekraft
Gjenbruk i praksis i nytt showrom
Nytt verktøy skal gi mer miljøvennlig emballasje
Tarkett får to gjeve designpriser
Miljøfokuserte utstillere på årets møbelmesse i Stockholm
Designkonsept fra Tarkett åpner for nye mønstergulv
Tarkett har produsert gulv i Norden siden 1886, og markedsfører i dag gulv -og veggmaterialer for hjemmemiljø, samt design- og funksjonsløsninger for offentlig miljø. Med 33 produksjonsenheter og 12.500 ansatte er Tarkett en av de største gulvprodusentene i verden. I 2019 omsatte bedriften for ca. 3 millliarder euro, og hver dag selges det over 1,3 millioner m2 gulv til kunder i over 100 land. I produktporteføljen inngår parkett, laminat, vinyl, linoleum og tekstilgulv.
Effektiv trebeskyttelse med fokus på holdbarhet og miljø
Allerede på 1970-tallet begynte Flügger å lage vanntynnede produkter for utendørs treverk. I dag har Wood Tex-familien vokst til et komplett system som gir langvarig beskyttelse til...
Fra strategi til sang – bli bedre kjent med IFIs nye leder
Helge Bod Vangen er ny administrerende direktør i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør. Med solid erfaring fra både byggevarehandel, teknologi og markedsføring, og et engasjement...
Naturlig beskyttelse med dype røtter
Osmo lanserer tradisjonell tretjære fra Auson – nå tilgjengelig i Norge.
Gulvet fremhever kunsten i studiobutikk
Et løstlagt, lyst linoleumgulv gir de pastellfargede glassobjektene i studiobutikken til Helle Mardahl rom til å bli sett. – Lino Loose-Lay passer godt inn i estetikken samtidig som...
Faglig ansvarlig maler
Per Myhre er fra 10. juni ansatt som faglig ansvarlig maler hos Fargerike Christensen i Arendal, som er en del av Håndverksgruppen. Han kommer fra stillingen som teknisk sjef for...
Norfloor med ny Oslo-selger
Norfloor har ansatt Lasse Baastad som salgssjef for Stor-Oslo. Lasse er et par og 50 og bosatt i Oslo. Han har mangeårig erfaring som utførende maler og har de seneste årene jobbet...