Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
PRAKTISKE ØVELSER:

Foto: Espen Josten/Tarkett

Tarkett Academy er først med sertifikat for våtrom

I Norge har vi ingen skole eller sertifiseringsordning for gulvleggere som monterer gulv i våtrom, slik de har i Danmark og Sverige. Det gjør Tarkett noe med.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Skien en fin septemberdag, i lokalene til C. Cristoffersen, er en gjeng erfarne gulvleggere fra distriktet ivrig bøyd over belegg og sveisetråd. De jobber topp konsentrert. Det gjelder å holde nervene under kontroll; de har «eksamen» i montering og sveising av våtromsvinyl. De er deltagere på Tarkett Academy våtromskurs, og i ferd med å gjennomføre samme prøve som deres danske kolleger må bestå når de skal resertifiseres for våtrom. 

Se flere bilder
FOKUS:

Foto: Espen Josten/Tarkett

De som deltar på kurset er drevne i faget og har lagt mange våtromsgulv. Her er det fullt fokus, så de kan få bevis på at de kan sitt fag.

Nytt kurstilbud

Kurset, i regi av Tarkett Academy, er et nytt tilbud til gulvleggere som vil ha papir på at de kan sitt våtromsfag. Ansvarlig for kurset er teknisk sjef hos Tarkett, Espen Josten.

– Vinyl er det tetteste materialet du kan legge på bad. Men skal det bli så bra som produkttestene lover, er det en forutsetning at belegget monteres riktig. Det er bra nivå på gulvleggerne, men det kan ofte være små detaljer som gjør at det ikke blir helt tett, og det finjusterer vi her, sier Josten.

Han savner en sertifiseringsordning slik de har i våre naboland, og slik vi har det innen elektriker- og rørleggerfaget. Josten har blitt godt kjent med miljøet og nivået i resten av Norden blant annet som fagdommer i Europeisk mesterskap i gulvlegging, og han er opptatt av å styrke det norske fagmiljøet. Kurset han tilbyr, er utviklet i samarbeid med gulvskolen i Viborg i Danmark.

Se flere bilder
DET TETTESTE:

Foto: Tarkett

Våtromsvinyl er det mest vanntette valget for baderomsgulv, forutsatt at det monteres riktig. Belegget her er Tarkett, Istanbul Medium Grey

Fordel med sertifikat

Undervisningen består av både teori og praksis, og kurset varer i en og en halv dag. Deltagerne stiller med eget utstyr og gjennomfører to praktiske prøver i løpet av de to dagene. Den ene prøven er montering av gulv i rom med sluk. Gulvet skal monteres i oppbrett og sveises i to innvendige- og et utvendig hjørne. Den andre er den danske resertifiseringsoppgaven, der styrken på sveiseskjøten vanntetthet i sveiseskjøter testes.

– At gulvleggerne kan dokumentere sine ferdigheter er en fordel for bransjen og en trygghet for kunden. Med dette opplegget tar vi gulvkursene våre til et nytt nivå. På tradisjonelle kurs sitter deltagerne og lytter. Her må de vise at de kan i praksis, sier Josten.  

Prøvene bedømmes av fagfolk: Prøven med sluk vurderes av norske eksperter, og sveising i innvendige hjørner vakuumtestes for å dokumentere at det er tett. Den danske prøven sendes til Danmark for godkjennelse. De som får bestått mottar et bevis på at de er «Tarkett-sertifisert for våtrom».

Se flere bilder
SLUK:

Foto: Espen Josten/Tarkett

Markedet for sluk til bad er mangfoldig, så her gjelder det å være oppmerksom. Det er ikke sikkert at gammel vane er godt nok. Belegg i sluk skal monteres etter den enkelte slukprodusentens anvisning.

Se flere bilder
TEST:

Foto: Espen Josten/Tarkett

Her testes et innvendig hjørne med en GVK-pumpe for å sjekke og få dokumentert at hjørnet er tett.

Godt i gang

Tarkett kjørte en test på opplegget i fjor høst. Siden da har de kjørt 5 kurs med cirka 35 påmeldte.  Josten er fornøyd med oppslutningen.

– Dette er ikke et gratis kurs, og deltagerne må bruke arbeidsdager – likevel kommer de. Det er et klart signal om at dette er noe vi trenger, sier han.

Om alle på kurset i Skien får bestått, vet vi ikke. Resultatet sendes til deltagerne når sensorene har gjort sitt. Og hvis noen er uheldig og får ikke-bestått?

– Erfaringsmessig vil noen akseptere resultatet, mens andre vil trene og gjøre et nytt forsøk. Neste kurs blir i oktober i Drammen og er allerede fulltegnet. Til neste år planlegges det flere kurs ved vårt kontor i Drammen. Datoene for disse er foreløpig ikke klare. Målet er at de som monterer gulvbelegg i våtrom skal kunne dokumentere at de har bestått, avslutter Espen Josten.

Se flere bilder
DANSK PRØVE:

Foto: Espen Josten/Tarkett

I den andre praktiske prøven skal belegget sveises i et gitt mønster. Sveiseprøvene sendes til Danmark for ekstern test av styrke på sveiseskjøt og vanntetthet.

Se flere bilder
BESTÅTT:

Foto: Espen Josten/Tarkett

For å få bestått må arbeidet tilfredsstille både estetiske og tekniske krav. Hjørner er kritiske punkt, og i prøven skal to innvendige og et utvendig hjørneutføres perfekt.

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.