FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
tapetfakta-forside.jpg

Foto: tapetfakta.no

Tapetfakta.no er lansert

IFI og landets ledende tapetleverandører har nå lansert nettstedet tapetfakta.no. Dette skal bli tapetbransjens «bibel» og er bygget opp etter samme modell som gulvbransjens Wikipedia gulvfakta.no.

Chera Westman / Emma Wold

Chera Westman / Emma Wold
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Etter flere års arbeid er endelig tapetfakta.no lansert. Dette nettstedet inneholder grunnleggende fakta om ulike tapettyper, hvordan de skal settes opp og behandles.

Bak tapetfakta.no står en enig norsk tapetbransje, sammen med IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør.

– Gulvbransjen bruker hver dag gulvfakta.no, sidene har vært en suksess. Vi ser nå frem mot å kunne lansere et bransjewikipedia for tapet også. På tapetfakta.no har vi fått samlet årevis med kunnskap – lett tilgjengelig for alle, sier administrerende direktør Kristian Strandli Owren hos IFI.

Se flere bilder
Kristian Owren/ifi.no

Foto: Emma Wold/ifi.no

SUKSESSOPPSKRIFT: – Gulvbransjen bruker hver dag gulvfakta.no, sidene har vært en suksess. Vi ser nå frem mot å kunne lansere et bransjewikipedia for tapet også, sier administrerende direktør Kristian Strandli Owren hos IFI.

Arbeidet startet med et ønske blant leverandørene av tapet om å finne en felles holdning for hvordan reklamasjoner skal håndteres. Resultatet ble to viktige faktaark – ett med informasjon til tapetkjøpere og ett med en sjekkliste for tapetselgere. Disse er nå en del av tapetfakta.no og kan lastes ned i utskriftvennlig PDF-format. Mange tapetutsalg deler ut arket til tapetkjøpere i forbindelse med salg av tapet.

Fremgangsmåten ved oppsetting av tapet bestemmes av baksidematerialet. Siden de fleste tapeter i dag har en fiberbakside, har tapetfakta.no foreløpig kun publisert en detaljert oppsettingsinstruks for denne måten å sette opp tapet på. Men arbeidet fortsetter, og ytterligere informasjon kommer til etter hvert.

Se flere bilder
tapetfakta-forside.jpg

Foto: tapetfakta..no

BRANSJEBIBEL: Tapetfakta.no er nettstedet der du finner uavhengig, leverandørnøytral og faktakontrollert informasjon om tapet.

Tapetfakta.no/Fakta om …

I avdelingen Tapettyper på tapetfakta.no finnes grunnleggende informasjon om de vanligste tapettypene: fiber-, vinyl-, og papirtapet, i tillegg til tekstil, foto, flock- og velur, metalliske, tapet av naturmaterialer som jute, halm og strå. Her finnes også informasjon om veggfornyer/veggsletter, overmalbart tapet og våtromstapet. Det er beskrevet i hvilken type lokaler eller rom de egner seg, hvilke estetiske og tekniske kvaliteter og egenskaper som er kjennetegnende for de ulike typene, samt en kortfattet oppsettingsanvisning og instrukser for renhold og vedlikehold for de spesifikke tapetene.

Se flere bilder
Sanderson-tapeter

Foto: Chera Westman/ifi.no

MANGE TYPER TAPET: Fibertapet, eller non/woven, er den vanligste tapettypen, men det finnes en lang rekke andre typer. Alle med egne egenskaper. 

Slik settes tapetet opp

Grunninstruksen for oppsetting av tapet på tapetfakta.no tar utgangspunkt i tapet med fiberbakside. Disse settes opp ved at limet påføres veggen, uten at tapetet forfuktes. Her finner du opplysninger om hvilket verktøy som trengs, prinsipper for mønstertilpasning, fremgangsmåte ved hjørner, dører, stikkontakter med mer, og hvordan høyder ved behov endesnus.

Se flere bilder
tapetverktøy

Foto: Casco

VERKTØYET: For å sette opp tapet trengs verktøy. 

Rengjøring av tapetserte flater

Alle tapeter er merket med symboler som forteller hvordan de kan rengjøres. Er ikke disse tilgjengelige, prøves det forsiktig med en fuktig klut på et lite synlig sted bak store møbler, eller med et helt rent, mykt viskelær. De fleste tapeter tåler en del mildt såpevann, men gnikking kan skade overflaten. Støvsug tapetet før du bruker vann på det, så unngår du å gni smuss inn. Bruk en ren svamp eller klut som ikke loer. Vask nedenfra og opp, og unngå at vann renner nedover.

Se flere bilder
vaskebølger

Foto: tapetfakta.no

VASKEBØLGER: Alle tapeter er merket med symboler som forteller hvordan de kan rengjøres. 

Mer informasjon
Les mer
Disse har medvirket til tapetfakta.no
  • Fantasi Interiør
  • Flügger/Fiona
  • Green Apple
  • IFI
  • Intag
  • Storeys
Stor interesse for tapetsering på SoMe
Se flere bilder
tapetsering på tiktok

Foto: Emma Wold/ifi.no

FARGE-TV: ifi.no har en kanal på Tiktok med mange populære filmer om tapetsering. 

  • Tapetsering er for mange noe litt fremmed, og steg-for-steg har IFI vist frem tapetsering på flere sosiale medier. Sammen med Roar fra Storeys har vi loset publikum igjennom hele prosessen, fra påføring av lim, til første tapetlengde i lodd, igjennom mønsterrapporter, hjørner og lister. Disse videoene har blitt veldig populære, og blitt sett til sammen 126 000 antall ganger. Ikke bare har videoene fått mange visninger, men seriene har også blitt lagret og delt mye.
  • Det er mange som kvier seg for å sette opp tapet, og de mer tekniske videoene som innvendig hjørne og lodding som er mest sett. Det virker som om den største frykten til seerne er mønsterrapporten, men mange har også trodd de har veldig dårlig tid på seg fra tapetet treffer limet, til det har størknet og sitter fast. Flere syns det har vært fint å se at du kan ta tapetet av, og prøve på nytt, hvis du bommer litt på mønsteret. Limet er hverken hurtigtørkende eller gaffateip.
  • 8 av 10 nordmenn henger på sosiale medier daglig, og jo mer de blir eksponert til tapet og tapetsering, jo mindre fremmed blir det. Behovet for å finne sin egen stil, gjør at tapet igjen er et kraftig og effektfullt virkemiddel for å få uttrykket man ønsker hjemme. Vi blir påvirket av det vi ser, og om bransjen kan ufarliggjøre tapetsering, er det ingen tvil om at populariteten og salget vil øke.

ifi.no har en egen kanal på TikTok

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.