Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
FARGERIKT:

Foto: Chera Westman/ifi.no

Sykt fargerikt med PVC-frie gulv

Byggingen av det nye storsykehuset i Solna utenfor Stockholm er et gigantprosjekt med strenge krav til både miljøvalg og estetisk utforming. Til Nya Karolinska Solna har Ehrenborg levert hele 170 000 kvadratmeter PVC-fri «vinyl» i flere spreke farger.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nya Karolinska Solna, NKS, i Solna ble offisielt åpnet 25. mai 2018, men tok imot de første pasientene allerede i slutten av 2016. Gigantsykehuset skal behandle de akutt syke, pasientene med de alvorligste og mest kompliserte sykdommene og de som er de hardest rammet i ulykker.

Det er Sveriges mest moderne sykehus, med plass for 630 pasienter, alle i eget rom, i tillegg til dagpasienter. Sykehuset er dimensjonert for opp mot 2 000 pasientbesøk hver dag, hvorav 10-20 prosent vil være akuttpasienter.

Sykehuset ligger på samme sted som det tidligere Karolinska Sjukhuset, i Solna kommune med utsikt mot Vasastaden i Stockholm. Deler av det gamle sykehuset brukes fortsatt, men er bygd om og til. I området rundt sykehuset etableres en helt ny bydel, kalt Hagastaden, med 3 000 arbeidsplasser, 5 000 nye boliger og en lang rekke butikker og restauranter.

Se flere bilder
ÅPENT:

Foto: Kristoffer Marchi/NKS

Fasadene på NKS er transparente og slipper inn mye lys. Innvendig har hvert bygg sin egen farge og en egen kunstnerisk utsmykning som forsterker identiteten og gjør det lettere å finne frem.

Fem kjernebygg

Ved utformingen av både interiør og eksteriør er det lagt vekt på god arkitektur forankret i skandinavisk tradisjon, slik at sykehuset oppleves som åpent, trygt og innbydende. Arkitektkonkurransen ble vunnet av White Arkitekter, som sammen med Tengbom arkitektkontor har hatt over 100 arkitekter i sving ved utformingen. Selve sykehuset består av fem bygg i seks etasjer, hvorav de fire øverste er bundet sammen av en transparent kappe av glass og glaserte fasadefliser.

I kappen er det plassert utadvendte funksjoner som ventelounger, resepsjoner, kontorer, caféer og utdanningslokaler. De fem kjernene er mer lukket og rommer alle former for pasientrom og behandlingsrom. Innvendig har hverjerne med tilhørende kappeseksjon sin egen fargepalett. Fargene er inspirert av årstidene i naturen, og bidrar til gjenkjenning og gjør det lettere å finne frem på det store syke-huset.

Se flere bilder
BARNEVENNLIG:

Foto: Chera Westman/ifi.no

Gulvene har spreke farger, som gjør det lettere å orientere seg i de mange store byggene. I avdelingen for barn har gulvet fått egen utsmykning.

PVC-fri oppfinnelse

– Til korridorer og behandlingsrom har vi levert 170  000 kvadratmeter PVC-fritt belegg. De fem sykehusbyggene har alle egne farger, og det er brukt spreke gulv i gult, oransje, rødt, grønt og blått. Grått belegg brukes kun i korridorer foran heisene, sier Love Bjelkholm, selger hos Ehrenborg i Stockholmregionen.

– Oppføringen av sykehuset har pågått flere år, og prosjektet utvides stadig med nybygg og endringer av eksisterende arealer. Derfor er det i de eksisterende delene av sykehuset lagt Lifeline CS, som i dag heter Zero. Fremtidige installasjoner gjøres med Upofloor Zero og Zero Sound, sier han.

Upofloor er et finsk selskap som ble grunnlagt i 1955. I 2006 lanserte selskapet verdens første banevare med PVC- og ftalatfritt vinylbelegg, Life Line CS. I dag er det oppfølgeren Upofloor Zero som markedsføres. Denne er godkjent for bruk i våtrom, finnes også som akustikkbelegg med skumbakside og er nylig relansert som fliser i størrelsen 50 centimeter x 50 centimeter.

 

Se flere bilder
KULT MED FARGER:

Foto: Chera Westman/ifi.no

Love Bjelkholm, hos Ehrenborg i Stockholm er fornøyd med å ha levert 170 000 kvadratmeter gulv i spreke farger, og mener fargene gir miljøet karakter.

Se flere bilder
NATURFARGER:

Foto: Chera Westman/ifi.no

Sykehusets farger går i naturens skala –med inspirasjon fra stein, sand, tre og grønne blader og gress. Hvert bygg har en egen basisfarge som finnes i gulv, på vegger og dører.


Kalkstein og termoplast

Det PVC-frie belegget er laget av enomer – et materiale som er ut-viklet som et alternativ til plast i gulvbelegg. Istedenfor å bruke salt og petroleumsprodukter for å lage vinylbelegg, består råstoffene i Zero av naturlige mineraler (kalkstein) og termoplastiske polymerer av samme type som brukes i PET-flasker. Pigmentering skjer med titandioksid, som også brukes i blant annet tannpasta.  

– Gulvet inneholder altså ingen PVC-plast og derfor heller ingen ftalater eller andre myknere. Det er også fritt for klor, tungmetaller, biocider, nanopartikler og halogener, sier Bjelkholm.

– Slitesjiktet består av en akrylatpolymer som smeltes inn i overflaten og gjør gulvet meget motstandsdyktig mot slitasje og riping. Kjemikalier som ofte brukes i sykehus og laboratoriemiljøer har ingen påvirkning på overflaten. Det gjelder blant annet saltsyre, svovelsyre, lut, etanol og ammoniakk, sier han. 

Se flere bilder
MILJØVENNLIG:

Foto: Chera Westman/ifi.no

Holdbarhet, både fra et tidsperspektiv og fra et miljøsynspunkt, har vært viktig. Målsetningem er å bli verdens mest miljøvennlige sykehus.

Lettvasket og miljøbra

– Egenskapene til slitesjiktet gjør også gulvet meget lett å renholde. Til daglig renhold anbefales tørrmopping eller mopping med lett fuktet mopp. Ved våtrengjøring trengs ikke rengjøringskjemikalier, bare rent vann. På større flater brukes en kombiskuremaskin som både våtvasker gulvet og suger opp vannet. Det er ikke behov for voks, polish eller polering, hverken ved installasjon eller vedlikehold på sikt, sier Bjelkholm.

Levetiden for Upofloor Zero oppgis til 25 år, og gulvets gode miljøprofil gjør det til et foretrukket valg i svenske sykehusprosjekter. Det er blant annet lagt på sykehus i Södertälje (38  000 kvm), Uppsala (50  000 kvm), Danderyd (30  000), Karlstad (16 000), i skoler, kontorer og kjøpesentre.

Se flere bilder
SAMMENHOLDENDE KAPPE:

Foto: Chera Westman/ifi.no

Kappen inneholder utadvendt virksomhet, slik som venterom, kafé, personalrom og utdanningsrom. Ved heiser er gulvet grått, ellers følger gulvfargen paletten for avdelingen tilhørende kjernebygg.

Svanen-registrert

– Gulvet er ikke Svanen-merket, men registrert i Svanens produktdatabase, og kan derved brukes i prosjekter som krever Svanen-klassifiserte produkter, sier Bjelkholm.

– Den lange levetiden og at det er lett å holde rent og ved like, senker også kostnadene på sikt, slik at det er en god investering sett over tid, avslutter han.

Se flere bilder
VELKOMMEN:

Foto:

Den nye entréen er en stor og romslig møteplass med flere ulike servicefunksjoner – apotek, informasjonsskranke, kiosk og restaurant. Inngang skjer fra det sentrale torget i den nye stadsdelen Hagastaden.

Ehrenborg

Ehrenborg ble etablert i 1948, og er et handelshus for gulv som årlig leverer cirka 1 million kvadratmeter gulv av ulike slag. I september 2018 ble Ehrenborg kjøpt opp av Kährs Group, som inngår i samme konsern som Upofloor.

Varemerker: Upofloor Zero, Nordic Flooring, Trelleborg (gummi). I Sverige også Fletco og Interface

Omsetning: 200 millioner svenske kroner per år. 28 ansatte

Showroom: Göteborg (HK og lager), Malmö, Stockholm, Oslo og København

PVC-fritt

Upofloor Zero: Banebelegg bredde 1,45 meter

Våtromsgodkjent

Skjøtes med PVC-fri smeltetråd som finnes i matchende farger

51 farger

Upofloor Zero Sound: Akustikkbelegg med 15 dB trinndlydsforbedring

Skumbakside

16 farger

Zero Tiles: 50 cm x 50 cm fliser

Legges i lim uten sveisede skjøter

23 farger

Nya Karolinska Solna, NKS

Sykehuset er oppført i et privat/offentlig samarbeid der Swedish Hospital Partners står for prosjektering, bygging, drift og vedlikehold, samt delfinansiering av NKS frem til år 2040 da Stockholms Läns Landsting overtar bygg og drift.

Start: 2010

Ferdigstilt: 2018

BTA: 318 000 kvadratmeter nybygg, med mulighet for ekspansjon i fremtiden

Oppdragsgiver: Stockholms Läns Landsting

Prosjektering og oppføring: Skanska Healthcare

Drift og vedlikehold: Coor

Arkitekter: White Arkitekter og Tengbom Arkitektkontor

Byggekostnad: 14,5 milliarder svenske kroner (eksklusive medisinsk utstyr)

Antall ansatte: 16 000, den største yrkesgruppen er sykepleiere

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.