FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Svanen-kontorbygg-FotoGettyImages.jpg

Foto:

Svanen skjerper kravene og vil sertifisere kontorbygg

Kravene for Svanemerking av nybygg strammes det inn å området klima og miljø. Og det skal også bli mulig å sertifisere kontorbygg i henhold til Svanen.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye krav til Svanemerking av nybygg er sendt ut på høring. Miljømerket ønsker blant annet å gjøre det mulig å sertifisere kontorbygg i henhold til Svanen, samt å minimere mengden byggeavfall og øke resirkuleringen av byggningsmaterialer, skriver Stiftelsen Miljømerking Norge i en pressemelding.

– Byggebransjen har stort potensial for å redusere miljøbelastningen og bidra i det grønne skiftet. Derfor vil vi, sammen med næringen og andre aktører, utvikle Svanemerket slik at det i enda større grad gjør omstillingen til sirkulær økonomi enklere, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Miljømerking Norge.

Se flere bilder
Cathrine Pia Lund

Foto: Werner Anderson

OGSÅ FOR KONTORER: – Vi er glade for at det nå også blir mulig å svanemerke kontorbygg. Dette har markedet etterspurt i lengre tid, og nå åpner vi for det, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Miljømerking Norge. Foto: Werner Anderson

Merking for kontorbygg

I sertifiseringskravene for kontorbygg inngår krav på fleksible planløsninger i kontor- og skolebygg, noe som sikrer lang levetid for slike bygg. Interessen for å svanemerke nybygg (bolig-, skole- og barnehagebygg) har steget markant de siste årene i alle de nordiske landene. Og med de nye reglene ser veksten for miljømerkingen ut til å kunne fortsette.

– Vi er glade for at det nå også blir mulig å svanemerke kontorbygg. Dette har markedet etterspurt i lengre tid, og nå åpner vi for det, sier hun.

Se flere bilder
kontorbygg

Foto: Getty Images

ØKT INTERESSE: Hele 50 000 svanemerkede boenheter og bygg er enten ferdige eller under bygging i Norden. Veksten ser ut til å fortsette, nå skal det nemlig også bli mulig å sertifisere kontorbygg med det offisielle miljømerket. Foto: Getty Images

EU-krav ivaretas

Svanemerkets nye krav dekker også EUs taksonomi for klimaområdet.

– Vi kommer med skjerpede krav til avfallssortering og til gjenbruk av byggematerialer. Sirkulær økonomi bygger på at vi bruker de samme materialene flere ganger. Hvis det skal være mulig å gjenbruke materialene i et bygg, må selve designprosessen legge til rette for dette, noe vi ivaretar i de kravene som nå er på høring, sier Ingerid Zeiner, teamleder på bygg i Miljømerking Norge, i pressemeldingen.

Se flere bilder
Torvbråten skole, Asker

Foto: Hundven-Clements Photography

TØFFERE KRAV: Interessen for å svanemerke nybygg har steget markant de siste årene i alle de nordiske landene. Nå skjerpes kravene for å få miljømerket Svanen for nybygg. Torvbråten skole i Asker er Norges andre svanemerkede massivtreskole og ble tatt i bruk i begynnelsen av januar 2021.

Noen av forslagene til skjerpede krav:

  • Krav om nasjonalt tilpasset klimaberegning og strenge krav til materialer med høy klimabelastning slik som betong, stål og aluminium. Det er også krav om fossilfri byggeplass. 
  • Alle krav som gjelder inneklima er oppdatert. Miljømerking foreslår blant annet obligatoriske krav til dagslys, akustikk og luftkvalitet.
  • Helt nytt er krav som skal sikre bevaring og forbedring av det biologiske mangfoldet på områdene det bygges på.
  • Bygg som blir oppført skal klare EUs taksonomikriterier for klimaområdet.

Forslaget til nye og skjerpede miljøkrav til svanemerkede nybygg er på høring frem til 15. mars 2022, og alle har mulighet til å gi høringssvar. 

Les mer
Om Svanemerket

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, og skal gi forbrukere og innkjøpere troverdig miljøinformasjon. Svanemerket vurderer alle relevante miljøproblemer i livssyklusen. Kravene til svanemerkede produkter og tjenester blir løpende evaluert og strammet inn for å bidra til en mer bærekraftig utvikling.

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.