FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
stovfri-gulvsliping-gir-et-bedre-arbeidsmiljo

Støvfri gulvsliping gir et bedre arbeidsmiljø

Gulvsliping og støv har lenge vært et betent tema, men det har skjedd mye med utviklingen av slipemaskiner de siste årene. Nå gjør nye maskiner og systemer det mulig å opprettholde et bedre arbeidsmiljø innendørs slik at andre håndverkere ikke lenger må vente til gulvsliperen er ferdig.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Duri har satset stort for å bli en totalleverandør for gulvsliperfaget, og leverer nå alt som trenges for en komplett gulvsliping. Fargemagasinet ble med på en slipejobb på Grünerløkka i Oslo for å se gulvslipingssystemet i praksis.

Se flere bilder
slipt gulv,

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FLATERE: Slipemaskinen Pallmann Spider sliper mer av gulvets overflate som gir et bedre sluttresultat.

Godt arbeidsmiljø

En støvsuger er vesentlig for å kunne opprettholde et godt arbeidsmiljø innendørs når gulvet slipes. Støvsugeren er med på å få bort farlig støv som ligger i luften.

– Det viktigste er å ta det støvet som er farlig, det lette, tynne, mikrosvevestøvet. Støvet som er litt tyngre er ikke like farlig, da det ligger igjen på gulvet og ikke går i luften, sier Jason Harral som er Fagansvarlig gulvsliping hos Duri.

Støvsugeren, Oneida Dust Cobra, kobles til slipemaskinen slik at alt av støvet går inn i støvsugeren. Støvsugeren har et HEFA-filter som filtrerer ut over 99 prosent av støvet. Om man ikke får fanget opp dette støvet så vil det henge i luften i flere uker, så det er viktig å få fjernet.

– Siden sliping av tregulv produserer høye volum av støv, er det best å ha en støvutskiller mellom maskinen og støvsugeren om det benyttes en støvsuger som har en liten beholder. En støvutskiller er en større beholder, gjerne 60 til 120 liter, med en syklon på toppen. Syklonen gjør at over 99% av støvet detter ned i beholderen, mens luften går videre til støvsugeren, legger han til.

Se flere bilder
Oneida Dust Cobra

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

ARBEIDSMILJØ: – Mindre støv i luften er bra for gulvsliperen, men også for andre håndverkere i rommet, sier Harral.


Se flere bilder
lite støv etter sliping

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MINIMALT MED STØV: Støvsugeren Oneida Dust Cobra har et HEFA-filter som filtrerer ut over 99 prosent av støvet.

Hjelper håndverkeren

Det er flere fordeler med et støvfritt opplegg brukt sammen med en Pallmann Spider, du henter inn mye på det fysiske mener Harral.

– Noen av fordelene med Spider’en er at den er enklere å bruke enn båndslipere. Den er også mindre belastende for kroppen, og avhengig av hvilke maskiner en gulvsliper bruker, så kan en Spider enkelt erstatte to til tre andre maskiner. Det betyr mindre bæring av tunge maskiner inn og ut, sier han.

Men det aller viktigste påpeker Harral, er at man får fjernet nesten alt av støv fra slipejobben.

– Du får mindre støv i luften, og mindre støv i lungene. Det er bra for gulvsliperen, men også for andre håndverkere i rommet, sier han.

Se flere bilder
Pallmann Spider slipemaskin

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

HÅNDVERKEREN: Spider kan erstatte to til tre andre maskiner. Det betyr mindre bæring av tunge maskiner inn og ut, da spares også kroppen.

Enklere manøvrering

For en gulvsliper kan det være travle dager, Harral mener det er mye tid og krefter spart takket være den nye maskinen og systemet i helhet.

– Maskinen er enkel i bruk, som gjør at det blir lettere å få et godt sluttresultat. Gulvet blir mye flatere, og man får ikke kvistutslag som med en båndsliper der kvistene i treverket står litt høyere enn gulvet rundt.  Den klarer også å slipe veldig nærme veggen. Dette betyr enklere, penere og raskere kanting av gulvet. I stedet for å bruke lang tid på kanting kan man gå rundt kantene en gang med et finere papir og er mye raskere ferdig. Alt i alt så går hele jobben mye kjappere, sier han.

Se flere bilder
slipemaskin tett på gulv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MANØVRERING: – Med Spider’en kommer du veldig nærme veggen, da trenger du ikke bruke lang tid på kanting, sier Harral.

Kundens behov

Duri har flere alternativer når det kommer til støvsugere og støvutskillere, og mener det er viktig å finne et system som passer til kundens behov. De har Oneida Dust Cobra, men også andre kraftige støvsugere og frittstående støvutskillere.

– Vi vil også ha slanger med integrert strømkabel og slangetrekk som beskytter gulvet, vegger og møbler fra slangen. Det blir mye mindre fare for å kjøre over kabelen når den er bundet sammen med støvslangen. Med et komplett slangesystem kan man bruke samme slange på alle maskinene, da bruker man mindre tid med å bytte fra pose til slange, og tilbake til pose for de ulike maskinene, avslutter Harral.

Se flere bilder
slipemaskin Mirka for kanter og hjørner

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

HJØRNER OG KANTER: – For hjørner og langs kanter har Mirka mindre slipemaskiner som passer godt til jobben, også disse kan kobles opp mot støvsugeren, avslutter Harral.

Parkettproffen AS

Slipejobben på Grünerløkka i Oslo ble utført av Parkettproffen AS.

Mer informasjon
Les mer
Duri slipesystem
  • Pallmann Spider
  • Oneida Dust Cobra
  • Oneida Dust Deputy, syklon som kan festes på en tønne eller annen beholder
  • Dust Control DC 1800 ECO støvsuger, en annen støvsuger med en mindre beholder
  • Mirka Deros eksentersliper
  • Mirka Deos hjørnesliper
  • Mirka Abranet slipenett
  • VSM keramisk slipepapir
  • Norton zirkonium slipepapir


Se flere bilder
Jason Harral og Jørann Hansen

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FOR HÅNDVERKEREN: Jason Harral, Fagansvarlig Gulvsliping hos Duri, og Jørann Hansen, Fagansvarlig Maling hos Duri. 

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.