Tallet er hentet fra rapporten «Climate benefits from recycling of floor waste fractions», som nylig er utgitt av Tarkett. Rapporten viser at klimagevinsten ved gjenvinning av gulvmaterialer er betydelig. Beregningene i rapporten er basert på en ny metode, utviklet av Tarkett i samarbeid med IVL Svenska Miljöinstitutet.
– Dette er et tall som overrasker positivt, sier teknisk sjef Espen Josten i Tarkett Norge. Han er ansvarlig for Restart, Tarketts opplegg for innsamling av gulvmaterialer til gjenvinning fra det norske markedet.
LANGSIKTIG: Kan materialet gjenvinnes? Det spørsmålet blir stadig viktigere ved valg av gulv i fremtiden.
Ny metode for å beregne klimaeffekt
Gulvleverandøren Tarkett jobber aktivt med materialgjenvinning for å spare jordens ressurser og redusere klimaavtrykket. Med den nye beregningsmetoden har de fått på plass et viktig verktøy for å beregne klimagevinsten ved gjenvinning av materialer.
Dag Duberg, nordisk bærekraftsjef i Tarkett forteller at det har vært stor etterspørsel fra kunder, som ønsker å beregne besparelsen av karbondioksid i prosjekt med material-gjenvinning.
– Vi savnet et verktøy til dette. Derfor begynte vi selv å utvikle en metode, som med støtte fra IVL, nå er ferdigstilt. Metoden er brukt til å beregne klimagevinsten ved gjenvinning av ni ulike gulvtyper, og alle disse redegjør vi for i rapporten, sier han.
– Sirkulær økonomi og materialgjenvinning er avgjørende om vi skal kunne møte klimautfordringene. Med den nye metoden kan vi tydelig bevise den store gevinsten gjenvinning av gulv har for klimaet, sier Duberg.
GJENVINNING: Tarkett samler inn kapp fra legging av vinylgulv og gammel homogen vinyl som fjernes ved rivning eller rehabilitering. Materialet gjenvinnes ved Tarketts anlegg i Ronneby i Sverige.
Rapport for byggherrer, entreprenører og arkitekter
Han forteller at metoden er basert på at klimabesparingene kommer fra to kilder; delvis ved å unngå forbrenning, samt at gjenvunnet materialet erstatter jomfruelig råvare. Grunnlaget for beregningene er hentet fra tredjeparts sertifiserte miljøproduktdeklarasjoner.
– Metoden er tatt frem for gulv, men de grunnleggende prinsippene kan også brukes for andre produkter. Rapporten retter seg fremfor alt mot eiendomsbesittere og -utviklere, byggherrer og entreprenører, miljøkonsulenter og ansvarlige for bærekraft, samt arkitekter, men den er også nyttig for andre som er interessert i å vite noe om klimagevinsten ved materialgjenvinning, sier Dag Duberg.
TEPPER: Teppefliser har også kommet med i gjenvinningsprogrammet Restart
Miljøgevinst fra konkrete prosjekt
Det settes stadig rekorder for innsamling av materiale, og Espen Josten forteller om konkrete prosjekter både i Oslo og på Sørlandet hvor de har hentet tilbake utrevet homogen vinyl og teppefliser.
– Materialet vi samler inn veies, og vi kan derfor kalkulere miljøgevinsten og utstede et sertifikat for prosjektet, sier innsamlingssjefen.