Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
INP_Homogeneous-Floors-Walls-iQGranit-iQEminent-Sustainability_002.jpg

Foto: Tarkett

Store klimagevinster ved materialgjenvinning av gulv

Gjenvinning av én kvadratmeter vinyl kan redusere utslipp av klimagasser med 10 kg. Det viser beregninger gjort av Tarkett i samarbeid med IVL Svenska Miljöinstitutet

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tallet er hentet fra rapporten «Climate benefits from recycling of floor waste fractions», som nylig er utgitt av Tarkett. Rapporten viser at klimagevinsten ved gjenvinning av gulvmaterialer er betydelig. Beregningene i rapporten er basert på en ny metode, utviklet av Tarkett i samarbeid med IVL Svenska Miljöinstitutet.

– Dette er et tall som overrasker positivt, sier teknisk sjef Espen Josten i Tarkett Norge. Han er ansvarlig for Restart, Tarketts opplegg for innsamling av gulvmaterialer til gjenvinning fra det norske markedet.

Se flere bilder
Prøver på vinylgulv fra Tarkett

Foto: Tarkett

LANGSIKTIG: Kan materialet gjenvinnes? Det spørsmålet blir stadig viktigere ved valg av gulv i fremtiden. 

Ny metode for å beregne klimaeffekt

Gulvleverandøren Tarkett jobber aktivt med materialgjenvinning for å spare jordens ressurser og redusere klimaavtrykket. Med den nye beregningsmetoden har de fått på plass et viktig verktøy for å beregne klimagevinsten ved gjenvinning av materialer.

Dag Duberg, nordisk bærekraftsjef i Tarkett forteller at det har vært stor etterspørsel fra kunder, som ønsker å beregne besparelsen av karbondioksid i prosjekt med material-gjenvinning.

– Vi savnet et verktøy til dette. Derfor begynte vi selv å utvikle en metode, som med støtte fra IVL, nå er ferdigstilt. Metoden er brukt til å beregne klimagevinsten ved gjenvinning av ni ulike gulvtyper, og alle disse redegjør vi for i rapporten, sier han. 

– Sirkulær økonomi og materialgjenvinning er avgjørende om vi skal kunne møte klimautfordringene. Med den nye metoden kan vi tydelig bevise den store gevinsten gjenvinning av gulv har for klimaet, sier Duberg. 

Se flere bilder
Vinylbelegg i Tarketts resirkuleringsanlegg

Foto: Tarkett

GJENVINNING: Tarkett samler inn kapp fra legging av vinylgulv og gammel homogen vinyl som fjernes ved rivning eller rehabilitering. Materialet gjenvinnes ved Tarketts anlegg i Ronneby i Sverige.

Rapport for byggherrer, entreprenører og arkitekter

Han forteller at metoden er basert på at klimabesparingene kommer fra to kilder; delvis ved å unngå forbrenning, samt at gjenvunnet materialet erstatter jomfruelig råvare. Grunnlaget for beregningene er hentet fra tredjeparts sertifiserte miljøproduktdeklarasjoner.

– Metoden er tatt frem for gulv, men de grunnleggende prinsippene kan også brukes for andre produkter. Rapporten retter seg fremfor alt mot eiendomsbesittere og -utviklere, byggherrer og entreprenører, miljøkonsulenter og ansvarlige for bærekraft, samt arkitekter, men den er også nyttig for andre som er interessert i å vite noe om klimagevinsten ved materialgjenvinning, sier Dag Duberg. 

Se flere bilder
Fiber fra gamle tepper til resirkulering

Foto: Tarkett

TEPPER: Teppefliser har også kommet med i gjenvinningsprogrammet Restart

Miljøgevinst fra konkrete prosjekt

Det settes stadig rekorder for innsamling av materiale, og Espen Josten forteller om konkrete prosjekter både i Oslo og på Sørlandet hvor de har hentet tilbake utrevet homogen vinyl og teppefliser.

– Materialet vi samler inn veies, og vi kan derfor kalkulere miljøgevinsten og utstede et sertifikat for prosjektet, sier innsamlingssjefen.

Mer informasjon
Les mer
Klimagevinst ved gjenvinning
Se flere bilder
Dag Duberg.jpg

Foto: Tarkett

NYTT VEKTØY:  Dag Duberg, nordisk bærekraftsjef i Tarkett, er fornøyd med å kunne tilby kundene en metode for å beregne klimagevinsten ved gjenvinning av gulvmaterialer.

Ved gjenvinning av 1.000 kvadratmeter gulvmateriale:

  •  Vinylgulv: 10 tonn CO2 ekv
  • Teppefliser: 6 tonn CO2 ekv
  • Linoleum: 5 tonn CO2 ekv

Utslipp fra transport av utrevet materiale er ikke tatt med i beregningene, men de er som regel lave sammenlignet med besparelsene som gjenvinning gir.

Om Tarkett

Tarkett har produsert gulv i Norden siden 1886, og er i dag en av de største gulv-produsentene i verden. I 2020 omsatte de for 2,6 mrd euro, og selger hver dag 1,3 millioner kvm gulv i over 100 land. I produktporteføljen inngår blant annet parkett, vinyl, linoleum, laminat og tepper.

Tarkett arbeider langsiktig og strategisk for å redusere råvareuttak og klimapåvirkning gjennom sirkulær økonomi, i tråd med prinsippene for Cradle to Cradle® og filosofien Tarkett Human-Conscious DesignTM. Målet er å skape en positiv effekt på menneskers inneklima - og planeten vår. Tarkett har sitt hovedkontor i Paris. www.tarkett.no.

Hva er Restart?

Tarkett har i Norden samlet inn og gjenvunnet monteringskapp fra vinylgulv siden 1996 gjennom det de kaller ReStart®. I 2020 ble det samlet inn over 660 tonn i Norden, hvorav ca. 560 tonn er Tarkett-produkter. Av det innsamlede materialet ble det laget ny råvare og produsert tilsvarende 115 000 kvm nye Tarkett-gulv.

Restart-ordningen omfatter i dag også utrevne vinylgulv, teppefliser og kapp og installasjonsspill av linoleum. 

Se flere bilder
Portrett Espen Josten, teknisk sjef i Tarkett

Foto: ifi.no

SJEF FOR INNSAMLINGEN: Espen Josten teknisk sjef  i Tarkett Norge, er ansvarlig for Restart, programmet for innsamling av gulvmateriale til gjenvinning.

To vinnende design i ett
Produktaktuelt

To vinnende design i ett

Sjoa er en ny ullserie som forener to av våre mest populære teppeserier de siste ti årene. Teppene er håndvevd i myk og varm ull, og kommer i tre tidsriktige meleringer; marmor,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.