Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
STORE_VINDU_FotIver_valkve_ifi_no.jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Stilhistorisk oppussing av jugendleilighet

I hjertet av Frogner i Oslo har Happy Homes ledet an i oppussingen av en leilighet hvor stilhistorie har stått i fokus. – Bak alle valgene som er tatt, har historie stått i sentrum, sier Eva Marie Hassel Iversen i Happy Homes Norge AS.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

På Frogner har det blitt pusset opp en leilighet litt utenom det vanlige. Da den 110 år gamle og 185 kvadratmeter store leiligheten ble pusset opp for salg, var stilhistorie en rød tråd gjennom hele prosessen. Den opprinnelige jugendstilen til leiligheten har blitt tatt vare på, og valg av farger, tapet og tekstiler gjenspeiler det. I tillegg er det flere klassiske detaljer med inspirasjon fra Louis XVI, både på fasaden og i interiøret, som også har vært viktige å ta hensyn til. Igjennom prosjektet har gode historiske referanser vært viktige.

Se flere bilder
Peis

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RETRO PEIS: En av de tingene som overlevde hele oppussingen var denne peisen med girlanderornamenter fra Louis XVI. Den gir en fin kontrast til det lyse i rommet.

Brenner for stilhistorie

Se flere bilder
Eva Marie Hassel Iversen

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

ERFARING: Eva Marie Hassel Iversen har mye erfaring når det kommer til stilhistorie, og har jobbet med det i over 35 år.

Eva Marie Hassel Iversen som til daglig er butikk -og konseptutvikler i Happy Homes Norge AS, tar også oppdrag som fargerådgiver. Hun mener det er viktig at vi tar vare på slike interiører som på Frogner, og at vi respekterer historien til bygget.

– Jeg mener det er spesielt viktig i dag, nå som trendene stadig skifter. I de fleste nye bygg skal det være listefritt og rent. Da er det fint å få gjøre ting på en original måte for å vise byggets opprinnelige stil, og at det har levd et liv. Hver tid har sitt utrykk, det er det som er interessant og gir verdi.

Hassel Iversen har over 35 års erfaring i interiørfaget, og selv om hun jobber som butikk- og konseptutvikler, er det stilhistorie hun brenner for.

– Du kan godt si at stilhistorie er hjertebarnet mitt, jeg synes det er fantastisk å få jobbe med denne type prosjekt. Det handler ikke bare om smak og trend, du må bruke kunnskapen din på en profesjonell måte for å komme til mål. Det stilles andre krav til deg, og det skaper problemstillinger som jeg synes er spennende å løse, sier hun.

Et nøytralt syn

Det er flere ting å ta hensyn til når du skal pusse opp en leilighet for salg, noen av prosessene starter allerede når det er befaring av leiligheten.

– Noe som kan være utfordrende når du er på befaring er at du veldig raskt må fange essensen av rommene, du må ta bort alt som er i leiligheten og se den for deg i en nøytral setting. Du må klare å se for deg et rom uten møbler, og uten å bli påvirket av fargene og tapetet som allerede er på veggene, sier Hassel Iversen.

Se flere bilder
Integrert skap

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MODERNE LØSNINGER: Det er mye snakk om moderne løsninger i nye boliger, men de var flinke til å tenke smart før også. Her har veggen integrert skap, for å oppbevare serviser.


Se flere bilder
Tapetet

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TEPETET: Tapetet som er brukt i leiligheten er forankret i jugendstilens stil og tematikk.

Historiske referanser

Når det jobbes med stilhistorie, kan ikke du bare plukke ut farger og håpe det blir bra, valgene må ha en historisk forankring, sier Hassel Iversen.

– Det aller viktigste er å ha gode referanser. Et hjelpemiddel jeg har hatt god bruk for til dette prosjektet er «Gode råd om farger og stil» fra Fortidsminneforeningen, et hefte som viser hvilke farger som var vanlige å bruke i jugendstilen. Heftet kommer med eksempler om alt fra farge på himling til hvilke farger vinduene skal ha. Gode referanser er essensielt for et godt resultat, sier hun.


Se flere bilder
STORE VINDUER-Happy Homes - Frogner - FotoIverValkvæ.ifi (67).jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

STORE VINDUER: De store vinduene gir rikelig med lys. Bruken av sprosser er vanlig i jugendstilen.

Ut ifra de fargene som hun fikk fra referansene, og de hun hadde tilgjengelig, satte Hassel Iversen opp tre fargepaletter hun presenterte for kunden.

– Det er fint å gi valgmuligheter, vi kan gi råd, men det er viktig å også ha med kunden når valgene skal tas; dette gir flere muligheter.

– Selv om det har vært lagt stor vekt på at alle valg som er tatt er forankret i historie, så er det ingenting feil med å kombinere det historiske med noe moderne. Du kan fint bruke et moderne tapet, men gjerne med en tematikk som reflekterer stilen. Ved jugendstilen kan det være det florale, sier hun.

Se flere bilder
Tapet med motiv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MOTIVRIK TAPET: Dette vakre og detaljrike tapetet på hovedsoverommet er valgt for å danne en fondvegg i enden av aksen gjennom rommene.


Se flere bilder
Akse

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

AKSE: – Sentralt i denne leiligheten er en akse som går gjennom rommene. Det vil si at døråpningene til rommene som ligger ved siden av hverandre går parallelt, det er noe som må tas hensyn til når det skal pusses opp også, sier Eva Marie Hassel Iversen.

Egne farger

Se flere bilder
Kjøkken

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

KJØKKEN: – Kjøkkenet har ikke blitt endret for mye på, vi har lysnet hvitfargen, den tidligere fargen var enda mer kremhvit, sier Hassel Iversen.

Alle farger som har blitt brukt til å pusse opp leiligheten er Happy Homes sine egne farger.

– Ut ifra ulike referanser fant vi de fargekodene som matchet best de fargene vi bestemte oss for å bruke, sier Hassel Iversen.


Dette ble brukt i de ulike rommene;

Stue:

 • Tapet: Villastan , Alle Tiders Hus, Boråstapeter. 
 • Maling: Muren bak peis, Happy Homes Karve.

Spisestue:

 • Tapet: Haga, Alle Tiders Hus, Boråstapeter.
 • Maling: Veggfarge/brystpanel, Happy Homes Timian.

Gang:

 • Tapet: Chrysanthemum Chalk,  Archive II, William Morris.
 • Maling: Brystpanel: Happy Homes Lin.

Kjøkken:

 • Maling: Grillmøbel og avtrekkshette: HH Pepperkorn.  
 • Kjøkkeninnredning: HH Kardemomme.

Liten stue:

 • Fototapet: Lotus Leaves,  Photowall.
 • Maling: HH Salvie.

Hovedsoverom:

 • Fototapet: Dark Leaves II,  Photowall.     
 • Maling: HH Petunia.

Soverom/ kontor:

 • Fototapet: Photowall Evergreen.
 • Maling: HH Sjø.

Tak, listverk og rosetter: HH Hvitkløver.

Rådgiver og håndverker

Se flere bilder
Eva Marie Hassel Iversen og Karl Erik Karlsen.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GOD SPARRINGPARTNER: På dette prosjektet fikk Eva Marie Hassel Iversen mulighet til å jobbe med kollega Karl Erik Karlsen i Happy Homes.

For at en slik jobb skal være effektiv og bli utført på en skikkelig måte, mener Hassel Iversen at det er viktig å ha et godt samarbeid med håndverkeren. På dette prosjektet hadde hun gleden av å jobbe med kollega og maler Karl Erik Karlsen fra Happy Homes Gausdal. Han har lang erfaring og vet hva som skal til for at resultatet skal bli det aller beste.

– Du lærer utrolig mye av å jobbe med en dyktig håndverker. Han sier ifra om hvilke av dine ideer som fungerer og ikke fungerer. Det finnes ingen bedre sparringpartner enn en maler som har jobbet lenge med farger, og som kan farger. Maleren vil kunne gi kunnskap om hvordan fargene oppfattes i kontrast med andre farger og hvordan de vil bli påvirket av ulikt lys, sier hun.

Hassel Iversen mener det ikke bare er rådgivere som kan lære av håndverkere, men det går begge veier.

– Jeg er god på det jeg kan, og håndverkere er gode på det de kan. Da er det fint å kunne dele kunnskap slik at begge kan utvide sin kompetanse. Og så er det veldig givende å samarbeide med håndverkere, vi skaper noe sammen og kan dele gleden når vi kommer i mål, sier hun.

– Det har også vært veldig god dialog med huseier, og det har vært et godt samarbeid gjennom hele prosessen, da er det gøy å holde på med slike prosjekter, avslutter Hassel Iversen.


Se flere bilder
tapet - vegg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

LISTVERK: – Alt av listverk i leiligheten var her fra før av, minus gulvlister. Gulvlistene laget vi selv ved å kombinere ulike lister for å skape høyde, sier Karl Erik Karlsen.


Se flere bilder
tapet

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VAKKERT MOTIV: Dette tapetet pryder veggene på et av soverommene.


Se flere bilder
fiskeben - gulv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GULV: Gulvet er originalt, slipt og behandlet med hardvoksolje. Det har en nydelig patina og viser fotsporene til leilighetens historie.

Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.