Fargemagasinet logo
Se flere bilder
Mørkt- Foto-BjørgOwren-ifi.no.JPG

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Spar strøm med farger

Mens vi strever med høye strømpriser, er mediene fulle av gode spareforslag. Mange av dem er så opplagte at vi rister på hodet av selvfølgelighetene, og tenker: Kjære vene, kan ikke folk tenke selv!

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Men så ved nærmere ettertanke har vi kommet til at slike tips kanskje ikke så dumme likevel; for i stedet for endeløs krisemaksimering rettes fokuset mot ting vi kan gjøre noe med. Noe konkret vi kan gripe fatt i og mestre når maktesløsheten er i ferd med å ta oss. «Herregud, renta stiger, strømprisene går til himmels, for ikke å snakke om prisen på bensin!» Det er fort gjort å havne i en tilstand av håpløshet, og få følelsen av at nå kommer alt til å gå galt. Da er det helt greit at noen eksperter forteller at vi kan dusje kortere, droppe tørketrommel, kjøre full vaskemaskin, slå av lyset i rom hvor ingen oppholder seg, og ikke minst skru ned temperaturen. De får oss til å ta grep. Alt handler om å få strømforbruket ned, og målinger viser at det virker.

Skap en varm atmosfære

Men folk hutrer og gruer seg til vinteren; «skal vi virkelig sitte hjemme og fryse?» Her kan fargebransjen trå trøstende til; hva med å oppfordre til å male eller tapetsere veggene i stuen og andre oppholdsrom i varme farger? Varme farger gjør at vi oppfatter rommet som varmere, lunere og hyggeligere enn om fargene er kjølige. Det sies sågar at i rom med varme farger kan temperaturen oppleves som flere grader varmere enn faktisk målt temperatur. Det er såpass mye erfaring på området at det er vel verdt å prøve. For den som trives med lune farger er det enda en grunn til å hive seg på fargetrenden med personlige farger. Trivsel er også en viktig faktor for om rommet virker behagelig eller kjølig.

Når vi først er i gang, kan vi også minne om den gamle skikken med vintergardiner; kanskje den også har noe for seg? Tekstiler er tilbake i trendbildet som mer enn dekor. Og gardiner vil hindrer trekk og dempe romklang – begge deler egenskaper som bidrar til å gjøre rommet lunt.

En annen selvfølgelighet det er verdt å nevne er at med teppe på gulvet blir det også behageligere atmosfære i rommet, det være seg heldekkende eller avpasset. Med teppe under føttene kompenserer en enkelt ubehaget ved at varmekablene skrues ned noen hakk.

Boligens vintertøy

Når vi skal kle oss for vinteren, vet vi at «lag på lag» er det som varmer best. Nå er tiden for å kle opp de halvnakne interiørene, som har vært mote lenge. Gjør vi det kan vi garantert skru temperaturen ned noen grader uten at det går utover trivselen.

Skrur vi ned temperaturen bare et par grader, er det mye å spare. Enova skriver på sine nettsider at ved å senke temperaturen med bare én eneste grad, kan vi redusere utgiftene til oppvarming med rundt fem prosent.

Så nå må vi tipse folk om å ta fram husets vintertøy! Her kan det også ligge an til hyggelige parprosjekt. Der den ene er frossenpinn og den andre en varm, økonomisk tekniker, kan de nå kose seg med varmende oppussingsprosjekter og skru ned temperaturen uten at det går utover kosen.

Se flere bilder
Teppe og sofa

Foto: InHouse

LUNT OG BEHAGELIG: med teppe på gulvet blir det også behageligere atmosfære i rommet, det være seg heldekkende eller avpasset. Med teppe under føttene kompenserer en enkelt ubehaget ved at varmekablene skrues ned noen hakk. Teppet Charles leveres av InHouse.

Jordan vet hvordan
Bransjenytt

Jordan vet hvordan

I samarbeid med Jernia, Fargerike, Obs Bygg og Montér, har Jordan kommet opp med Jordan-initiativet. Det har som formål å gi noe tilbake til samfunnet ved å pusse opp et verdig lokale...

Lekne vegger
Produktaktuelt

Lekne vegger

Med maksimalisme, farger, planter og dyr i skjønn forening, er Omexcos tapetkolleksjon, Birds of paradise, en måte å booste humøret på og drømme seg bort til paradis. Her kan interiøret...

Ti år med naturlige produkter
Bransjenytt

Ti år med naturlige produkter

10. mai feiret Miljømal AS tiårsjubileum med markedsdag utenfor butikken på Vålerenga i Oslo. De største leverandørene satte opp stands i bakgården for å demonstrere produkter beregnet...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.