FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Slutt på voks og polish-TOPSHIELD PRO-FotoForboFlooring.jpg

Foto: Forbo Flooring

Slutt på voks og polish for linoleumgulv

Kostnader for renhold og vedlikehold bør ikke lengre telles på minussiden for linoleum når gulvmaterialer vurderes. Med det nye overflatesjiktet har Forbo Flooring fjernet behovet for voks, polish og boningsmiddel.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hovedargumentene mot å velge linoleum til skoler, helseinstitusjoner, barnehager og andre godt trafikkerte lokaler, har ofte med rengjøring og vedlikehold å gjøre. Med den nye overflatefinishen Topshield Pro, er behovet for voks og polish fjernet, og derved har Forbo Flooring i så måte jevnet ut forskjellene mellom linoleumgulvene og tilsvarende belegg.

– De verste fiendene til linoleum har vært vann og sterke kjemikalier. Pudring og krakelering er et polishproblem, og det er ikke lenger aktuelt med dagens nye overflate på Marmoleum-produktene, sier Egil Flobergseter hos Forbo Flooring. 

Se flere bilder
marmoleum linear - skole/barnehage

Foto: Forbo Flooring

OPPDATERT KUNNSKAP: Rutiner og metoder for daglig renhold og periodisk vedlikehold bør baseres på både bruk og produsentens anvisninger fra aktuell FVD-dokumentasjon. Forskjellen mellom måten gamle og nye gulv bør behandles kan være store.

Tåler mer

Topshield Pro er 3. generasjon overflate til Forbos linoleumprodukter. Dette er en UV-herdet hybrid akrylat dispersjon som påføres belegget i to sjikt på fabrikken. Først påføres en primer som fyller porene og forankrer overflatefinishen til gulvet. Deretter påføres en matt, smussavvisende og lettstelt overflate, med meget god ripefasthet og flekkmotstand. Gulvet blir også motstandsdyktig mot vann selv under lang eksponering, og skades ikke av kjemikalier eller hånddesinfeksjonsmidler.

– Renhold skal behovsstyres, og både metoder og frekvens tilpasses tilsmussing, hvordan overflaten brukes, ønsket utseende og hygienestandard i rommet. Tørt smuss rengjøres best med tørre rengjøringsmetoder. Støvsug eller tørrmopp gulvet rent for støv og grus, sier Flobergseter. 

Se flere bilder
Marmoelum linear med Topshield pro

Foto: Forbo Flooring

NY OVERFLATE: Topshield Pro er en UV-herdet hybrid akrylat dispersjon som påføres linoleumgulvet i to sjikt. Dette er 3. generasjon overflatesjikt, som gir gulvet ytterligere forbedret slitestyrke, flekkmotstand og rengjøringsegenskaper.

Velg riktig renhold

I større lokaler anbefales mekanisk rengjøring med en kombiskuremaskin som både vasker gulvet og samtidig fjerner fuktigheten fortløpende. Gjenstridige flekker av søl og inntørket smuss fjernes med en lett fuktet mopp og et pH-nøytralt rengjøringsmiddel. Rengjøringsmidler med slipemidler eller for høy pH kan skade gulvet.

– Vi anbefaler å bruke en lavhastighetsmaskin med maks 150-300 omdreininger og en rød 3M rondell eller tilsvarende til daglig rengjøring av større arealer. For å freshe opp finishen, fjerne friksjonsmerker eller skomerker, kan gulvet tørrpoleres. Da brukes en highspeedmaskin med 1000-1200 omdreininger og hvit eller rosa pad, sier han.  

Gulvet tåler grå twister eller tilsvarende, men man bør være observant på at bruken av denne typen rondell vil kunne gi et blankere gulv enn opprinnelig fabrikkfinish.

Se flere bilder
tørrmopping linoleum gulv

Foto: Forbo Flooring

TØRRE METODER: Rengjøringsfrekvensen for vanlige rengjøringsmetoder avhenger av mengden tilsmussing, hvordan overflaten brukes og ønsket utseende og hygienestandard i rommet. Moderne rengjøring krever svært lite bruk av vann. Tørt smuss rengjøres best med tørre rengjøringsmetoder. Støvsug eller tørrmopp gulvet rent for støv og grus. Ved søl og inntørket skitt, bruk en lett fuktet mopp sammen med et pH-nøytralt rengjøringsmiddel. For store åpne områder anbefales mekanisk rengjøring med kombiskuremaskin.

Planlegg etter riktige premisser

– Dessverre ser vi alt for ofte at valg av metode og frekvens baseres på gammel kunnskap. Forbos Marmoleum-gulv krever ikke bruk av polish. For rengjøring og vedlikehold i ett kan Topshield Pro kombineres med miljøvennlige voksbaserte rengjøringssystemer.

I FDV-anvisningen til Marmoleum-produktene med Topshield Pro-overflate, gir Forbo detaljerte anvisninger for renhold og vedlikehold. Disse bør brukes ved utforming av renholdsplanen for bygget for å gi en kostnadseffektiv og korrekt behandling av gulvene som sikrer lang levetid. 

– Linoleum er et naturlig og bærekraftig valg. Antatt levetid for et linoleumsgulv er 35 år eller mer, og vår verifiserte EPD viser at gulvet er CO2-negativt i produksjonsfasen. Vi ser nå at bruk av linoleum fremfor vinyl har blitt et viktig bidrag for å redusere fotavtrykket i både nybygg og renoveringsprosjekter, avslutter Flobergseter.

Se flere bilder
Marmoelum linear, topshield pro

Foto: Forbo Flooring

TOPSHIELD PRO: Gulvfinishen fungerer med et tolagssystem og kan derfor repareres eller oppfriskes i tilfelle skader eller etter mange års bruk. Marmoleum-gulv med Topshield Pro er klart til bruk og trenger hverken installasjonsbehandling eller bruk av polymerer.

Mer informasjon
Les mer
Slik blir renholdet enklere
Se flere bilder
6-God entre-SPAR RENHOLD-Coral-FotoForboFlooring.jpg

Foto: Forbo Flooring

SPAR RENHOLD: Et riktig utformet inngangsparti senker renholdkostnadene kraftig, fordi skitt, vannsøl, strøsand og salt for isfjerning ikke bringes inn på gulvene.     

  • Gode inngangssystemer

Stopp skitten ved døren. Med et system av inngangsmatter som starter allerede utenfor inngangsdøren, og fortsetter gjennom entrésonen og de mest brukte gangstiene, bevares gulvet pent i lang tid.

  • Møbelbeskyttelse

Bruk av filtknotter på bein til stoler og bord, gjør at disse ikke bidrar til riper og slitasje på gulvene ved tung belastning. Hjul til kontorstoler bør være av en type som er beregnet for halvharde gulv.

  • Valg av farge og mønster

Et marmorert utseende og mørkere farger gjør at gulvet ser velstelt ut også mellom rengjøringene. 

Fakta om linoleum
Se flere bilder
ingredienser til linoleumgulv

Foto: Forbo Flooring

NATURLIGE RÅSTOFFER: Linoleum lages av fornybare råvarer, og består av linoleumsement som inneholder kokt (oksidert) linolje og harpiks. Øvrige bestanddeler er tremel, steinmel, fargepigmenter og jute. 

Linoleumgulv brukes både i boligmiljøer og i offentlig miljø. Linoleum legges i tørre rom i skoler, sykehus, kontorer, butikker, barnehager og sykehjem med mer. Gulvet er ferdig overflatebehandlet fra fabrikk, og er klart til bruk etter legging.

Linoleum lages av fornybare råvarer, og består av linoleumsement som inneholder kokt (oksidert) linolje og harpiks. Øvrige bestanddeler er tremel, steinmel, fargepigmenter og jute.

Som banevare er gulvmaterialet bygd opp av et kalandrert sjikt linoleummasse på en bakside av jute. Linoleum finnes også i fliser med bakside av polyestervev eller fibernett. I trinnlydsversjoner kommer også linoleum med skum- eller korkbakside. Linoleum kan også kombineres med ulike trinnlydsunderlag, slik som korkment.

Kilde: gulvfakta.no

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.