FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
PENSELFABRIKKEN:

Foto: Chera Westman/ifi.no

Slik lager Jordan malerpensler

Det finnes bare noen få mennesker i verden som vet hvordan Jordan lager sine malerpensler. – Hemmeligheten ligger i fibermiksen, sier Jostein Brekka.

Robert Walmann/ifi.no

Robert Walmann/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For over 180 år siden så Jordan dagens lys. Den gangen var det den danske kam-makeren Wilhelm Jordan som etablerte en liten håndverkerforretning i Christiania. I dag er selskapet en gigant innenfor munnhygiene, rengjøring og malerverktøy.

Se flere bilder
ALT I ETT STRØK:

Foto: Robert Walmann/ifi.no

− Å få en pensel til å levere jevnt på ulike underlag i en og samme operasjon er en krevende oppgave. Vi mener vi har det beste verktøyet når du skal male, sier Jostein Brekka.

Vet hvordan

Mange vil si at Jordans malerpensler er like kjente og kjære som den berømte tannbørsten. Slagordet «Jordan vet hvordan» ble etablert allerede i 1955. Men hvordan gjør de det egentlig? Hvordan klarer de å holde seg i verdenstoppen med sine malerpensler, og hva er hemmeligheten når selskapet skal utvikle en ny pensel?

LES OGSÅ: «Vår raskeste pensel noensinne»

Godt med gris

Det vet kategorisjef i Jordan, Jostein Brekka.

− Før var det naturbust i penslene. Da gjaldt det å finne riktig kvalitet på svinebusten. Den gangen handlet det om rett lengde og spenst. Den store hemmeligheten var hvordan penslene ble satt sammen. I dag bruker vi ikke svinebust. Nå er det syntetisk fiber som gjelder, sier Brekka.

Se flere bilder
BEST BUST:

Foto: Chera Westman/ifi.no

Jordans syntetiske bust skapes etter egne oppskrifter og blandingsforhold. De enkelte fibrene har ulik form og lengde. Det gjør penslene unike.

Perfekt blanding

Han forteller at suksessen ligger i å lage den perfekte miksen av syntetiske fibre.

− De skal sørge for riktig opptak av maling, og ikke minst gi underlaget en jevn fordeling enten det er på ru og rå kledning, eller på et slett og fint høvlet treverk. Å få en pensel til å levere jevnt på ulike underlag i en og samme operasjon er en kunst som krever mye erfaring og kunnskap, sier han.

Se flere bilder
HEMMELIG MIKS:

Foto: Chera Westman/ifi.no

Før Jordans pensler slippes ut på markedet, har de gjennomgått flere runder med utvikling og testing. Det er miksen av de ulike fibrene som er hemmeligheten.

Stivt og mykt

Jordan lager både runde, flate, ovale og skrå pensler. Det kan se ut som fibrene i busten ser like ut. Det er de ikke.

− Hver pensel har sin unike miks av fibre. De skal ikke være for myke eller for stive. Plastinnleggene ved roten av busta er også viktig for å få rett opptak av maling. Det gjelder å kjenne fibrene godt i forhold til tykkelse og lengde. Spensten må også være perfekt, sier Brekka, som legger til at det kun er noen få mennesker i verden som til enhver tid kjenner hele oppskriften på de ulike penslene.

− Vi bruker alltid fibre fra mange ulike underleverandører. Alle blandingene gjør vi også selv, sier han.

LES OGSÅ: Pensel er pensel, samme det vel?

Svenske penselmakere

De magiske blandingene gjøres i Jordans testlaboratoriene i Sverige. Det er der de produserer det meste av pensler og malerverktøy som vi finner i norske butikker. På fabrikken sitter også en sjelden rase som kalles «penselmakere». De kommer på banen når nye pensler skal utvikles.

− De lager førsteutgavene av nye pensler for hånd. Hver pensel testes med prøvemaling og andre oppgaver. Når penselmakeren er fornøyd, settes det opp en automatisert produksjonslinje for å kjøre en «0-serie» som forsøker å gjenskape produktet. Det hender fra tid til annen at håndbygde pensler er vanskelig å få til i fabrikken. Men vi løser det som regel med litt finjustering, forklarer Brekka.

Se flere bilder
PENSELFABRIKKEN:

Foto: Chera Westman/ifi.no

I den svenske byen Bankeryd produserer Jordan pensler og malerverktøy for det svenske og norske markedet.

Tok patent på busten

Da Jordan lanserte sin Ultimate-serie med eksteriørpensler tidligere i år, ble den så unik i bustoppbyggingen at de like godt tok patent på den spesielle miksen.

− Ser du på busten i mikroskop ser du mange hundre tusen fibre i hver pensel. Alle med ulike lengder, tykkelser og form. Det er en unik miks vi er svært stolte av. Den er også så å si umulig å kopiere, sier han.

Se flere bilder
FULL KONTROLL:

Foto: Chera Westman/ifi.no

Åke Lundin er produktutvikler, også kalt penselmaker. Han sørger for å teste og utvikle penslene slik at de alltid leverer på høyeste nivå.

Halvfabrikat

Brekka mener samarbeidet med malingsprodusentene er helt avgjørende for å lykkes.

− Når en malingsprodusent kommer med en ny maling har for lengst malt med den. Vi samarbeider tett slik at vi alltid har pensler som gjør det malingen er ment for. Maling er jo halvfabrikat inntil det kommer på veggen. Derfor er riktig verktøy en viktig del av prosessen, sier han.

Som en stor tusj

Brekka mener Jordan aldri før har laget så gode pensler og ruller som de gjør nå.

− Vi jager hele tiden etter nye og bedre fibermikser. Husk at en god pensel skal lage en like fin og rett strek som en stor tusj, selv om underlaget er ujevnt, sier han.

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.