Slik fungerer fibertapet
Fibertapet, ofte kalt «non woven», er den mest vanlige tapettypen i dag. Lett å sett opp, gode bruksegenskaper. Passer overalt.
Chera Westman / Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fibertapet består av en kombinasjon av cellulose- og polyesterfiber. Fibrene er ikke vevd, men bakt sammen til et materiale med høy rivestyrke og er stabilt å arbeide med. Fibertapet er egnet i alle tørre rom både i prosjekt- og privatmarkedet.
MANGFOLD: Det finnes fibertapet uansett farge- eller stilønsker kunden måtte ha.
Riktig tapet på rett sted
Det anbefales å velge tapet merket med slitestyrke tre vaskebølger eller mer i rom med høy slitasje, (kjøkken, entré og offentlige rom). Kvaliteter med lavere slitestyrke er mottagelige for fett og noe ømfintlig overfor slitasje.
For å bedre flekk- slitasjemotstanden kan enkelte typer overlakkeres med en klar vanntynnet lakk. Dette bør undersøkes med leverandøren.
Fibertapet i mange kvaliteter
Fibertapet finnes i mange kvaliteter. For informasjon om det enkelte produktet, sjekk merking og produsentens angitte bruksområder. Årsaken til at fibertapet er den oftest valgte tapettypen er at den er enkel å sette opp:
- Limet smøres direkte på veggen
- Skjøtene kryper ikke
- Tapetet tåler ganske mye håndtering under oppsetting uten å bli skadet
Fibertapet har høy formstabilitet og styrke sammenlignet med andre typer tapet. Materialet sveller ikke ved kontakt med fukt fra limet. En høyere andel polyesterfibre, gir et sterkere og mer stabilt tapet. Tapetets vekt og tykkelse har innvirkning på kvaliteten, slik at et tyngre fibertapet, med en større andel polyesterfibre er sterkere og mer formstabilt ved montering og bruk.
Fibertapet selges normalt på rull med cirka 53 centimeters bredde, men finnes også i bredere varianter og som metervare.
FIBER: I overflaten kan fiberstrukturen være synlig.
Flotte overflater
Fibertapet har en myk og behagelig overflate. Et kjennetegn er flott trykk, med god fargegjengivelse og dybde i fargene.
Tapetetene finnes både med ensfarget og mønstret overflate, med matt eller blank, slett eller teksturert overflate. Overflaten kan også være belagt med folie, perler, glass eller ha blitt påført trykkfarge og lakk.
På tyngre fiberkvaliteter med høyt polyesterinnhold, kan man trykke mer farge og bruke flere farger enn på lettere kvaliteter.
PERLER: Overflaten på et non-woven-tapet kan være belagt med glitter, perler
Lim rett på veggen
Fibertapet er enkelt å sette opp fordi limet påføres direkte veggen.
- Tapehøydene skal ikke forfuktes.
- Det strekker seg ikke når det blir fuktig av lim, og er formstabilt under montering og tørk.
- Lett å foreta justeringer under arbeidet.
- Settes opp kant-i-kant, uten overlapp.
- Noen fiberoverflater kan få skjolder av limsøl, unngå derfor limsøl i skjøter.
- Sjekk produsentens anvisninger før montering.
Ved oppsetting av ekstra brede fibertapet, eller tapet som leveres som metervare må det tas spesielle hensyn. For denne typen anbefales ofte oppsetting med overlapp og dobbeltskjæring, samt montering i omvendt rekkefølge. Tunge kvaliteter kan kreve spesiallim. Sjekk nøye leverandørens anvisninger.
KANT: Som hovedregel settes tapethøydene opp kant i kant.
Nye motevegger
WallConcept tar tapetmarkedet med ny lanseringsstrategi
Gjør tapetvalget enkelt for kunden med denne appen
Ny og effektiv metode til slett vegg
Vi besøker dronning Sonjas barndomshjem
Teksten er basert på arbeidet med Tapetfakta.no
Egner seg i de fleste tørre rom
Formstabile under montering
Har høy rivestyrke
Enkel montering; limet påføres veggen og tapetet settes kant-i-kant
Avtørkbare/vaskbare
Mange pris- og kvalitetsklasser
Tapetfakta.no blir et oppslagsverk for alle som arbeider med tapet. Her samles all nyttig kunnskap om tapettyper, valg av tapet, oppsetting, vedlikehold og renhold. Nettstedet forventes lansert ved årsskiftet.
Ny distriktssjef hos Gjøco
Erik Brannan er ny distriktssjef i Rogaland og deler av Agder for Gjøco. Brannan er 49 år gammel og har lang erfaring fra detaljhandelen som butikksjef og distrikts- og regionsjef...
Etter flere års nedtur ser vi nå lyset i enden av tunnelen
Om vi skal se stort på det, er antagelig antakelig det verste over. Etter tre år med sammenhengende fall i produksjonsverdien i det norske byggemarkedet er det grunn til å forvente...
En kostnadsfri tjeneste før gulvinstallasjon
Mange norske gulvleverandører tilbyr teknisk rådgivning som en del av servicepakken når de leverer gulv til et prosjekt. Tjenesten dekker hele prosessen, fra planlegging til ferdig...
Alcro sponsor av BO BEDRE Awards 2024
Hvert år blir norske designere og designtalenter hyllet på BO BEDRE Awards. Kåringen og feiringen i år gikk av stabelen på Ambassaden i Oslo, hvor blant annet Bernhard Spidsø fra Alcro...
Hytte på Kvitfjell: en hyllest til naturen
Med autentiske overflater og naturfarger er det nettopp naturen som spiller hovedrollen i denne store og gjennomtenkte hytta på Kvitfjell. Her er atmosfæren både jordnær og sofistikert,...
Farge på blå resept?
Omgivelsenes påvirkning på menneskesinnet er et stort tema, og i anledning Verdensdagen for psykisk helse i oktober inviterte Norske arkitekters landsforbund til et debattmøte om arkitektur...