Slik blir NM
Under Bygg Reis Deg 18.-21. oktober i NOVA Spektrum, skal det arrangeres norgesmesterskap i overflateteknikk. Tre utøvere skal kjempe i gulvleggerfaget, og tre i malerfaget. Her kan du lese mer om utøverne og oppgavene de skal jobbe seg igjennom.
Emma Wold/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
- Dean Cain De Ocampo (26) fra Øystein Tvedt AS i Bergen
- Sigurd Meland Henriksen (20) fra Ragnvald Moe AS på Lillehammer
- Espen Kolbjørnsen (22) fra Ragnvald Moe AS på Lillehammer
- Theodor Stigar (22) fra Juuhl & Bratfoss AS i Oslo
- Jonas Eckholm (25) fra Malermester Eckholm AS i Oslo
- Linnéa Gulowsen Knudsen (21) fra Egil Knudsen AS i Bergen
Kategorier
HåndverkGjennom året har håpefulle håndverkere med konkurranseinstinkt samlet seg, øvd og konkurrert.
– Nivået var skyhøyt, fortalte Kari Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef i Malermestrenes Landsforbund, etter uttaket på Stovner i april. Der gikk regionsmesterne opp mot hverandre, og elleve ble til seks; tre malere og tre gulvleggere. Etter et halvt år med hard trening før mesterskapet er det ingen grunn til å tro at nivået skal være noe lavere nå.
TETT PÅ: Under NM kommer publikum og leverandører tett på utøverne.
Her kan du lese om oppgavene, og en deltagerpresentasjon der utøverne forteller litt om seg selv.
Dean Cain De Ocampo (26) fra Øystein Tvedt AS i Bergen
MER KJENT: Håpet er at NM kan bidra til økt synlighet for faget, rekruttering av lærlinger og mer kunnskap rundt hva en gulvlegger gjør.
Hva er bakgrunnen din?
– Jeg heter Dean og jeg kommer fra Filippinene. Jeg kom til Norge i 2012.
Hva driver du med på fritiden?
– På fritiden trener jeg, spiller basket av og til, synger, og så spiller jeg gitar!
Hva hører du på når du jobber?
– På jobben liker jeg å høre på popmusikk, 80’s og rapmusikk.
Hvordan trener du til NM?
– Jeg og sjefen min skal gjennomgå oppgavene, og så skal han hjelpe meg å planlegge hvilken oppgave det kan være lurt å begynne med først, og hvilken som gjøres til slutt.
Hva tenker du om NM?
– Jeg tenker at NM kan hjelpe gulvfaget å bli mer kjent, og få inn flere lærlinger. Jeg syns at det ikke er så mange som vet hva vi egentlig gjør i gulvfaget.
Sigurd Meland Henriksen (20) fra Ragnvald Moe AS på Lillehammer
DAGLIG: Sigurd og Espen jobber begge i Ragnvald Moe AS på Lillehammer, og konkurrerer mot hverandre hver dag.
Hva er bakgrunnen din?
– Jeg gikk Vargstad VGS og begynte som lærling hos Ragnvald Moe i 2020. Jeg skal straks opp til fagprøven i overflateteknikk, har mest sannsynlig tatt den før NM!
Hva driver du med på fritiden?
– På fritiden spiller jeg Disc Golf. Jeg henger også med venner!
Hva hører du på når du jobber?
– Hører for det meste på podcast, som for eksempel Storefri, Dynga og Med All Respekt. Utenom det så er det musikk.
Hvordan trener du til NM?
– Trener med en kollega som heter Espen, som også skal til NM. Så her konkurrerer vi daglig!
Hva tenker du om NM?
– Det kommer til å være en stor opplevelse å møte nye folk og leverandører, og det hadde selvfølgelig vært morsomt å vinne også!
Espen Kolbjørnsen (22) fra Ragnvald Moe AS på Lillehammer
PRØVER IGJEN: Espen var også med i 2021, og gleder seg til å oppleve alt en gang til.
Fortell litt om deg selv
– Jeg bor på en gard i en liten bygd tretti minutter utenfor Lillehammer. Der har jeg blant annet sauer, som jeg steller litt med.
Hva er bakgrunnen din?
– Jeg tok byggfag første året på Vargstad VGS. Jeg hadde vanlig VGS første året, og så tre år i læra hos Ragnvald Moe AS. Kjempeløsning med tre år i læra for meg som var skolelei.
Hva driver du med på fritiden?
– Alt og ingenting! Har interesse for bil, men driver også med Disc Golf. Det er på en måte golf, bare at du har frisbee istedenfor ball, og kurver istedenfor små hull i bakken.
Hva hører du på når du jobber?
– Samme podcastene som Sigurd. Så det går mye i podcast, og litt musikk. Blir fort litt bygdemusikk, og så noe med litt mer fart i, som får hverdagen til å gå litt fortere.
Hvordan trener du til NM?
– Vi har jo fått informasjon om oppgavene i år, så vi har fått laget noen kasser som står på lageret. Der driver vi på og prøver og feiler når vi har tid!
Hva tenker du om NM?
– Jeg var med forrige gang i 2021. Det ble ikke seier dessverre, så da prøver jeg igjen! Det er mye vanskeligere og mer tidkrevende oppgaver i år, sammenlignet med sist. Jeg fikk god connection med alle som var med, så jeg gleder meg til å se igjen folk og prate og være sosial! Jeg gleder meg også til å begi meg ut på oppgaven, og kjenne på spenningen når folk står rundt og ser på, rett og slett.
Theodor Stigar (22) fra Juuhl & Bratfoss AS i Oslo
GÅR FOR SEIER: Theodor har planer om å ta mesterbrevet, og sikter seg inn på pallen under NM.
Fortell litt om deg selv
– Jeg er Theodor Stigar og kommer fra Bærum. Jeg bor nå i Oslo og jobber for Juuhl & Bratfoss, og trives godt der.
Hva er bakgrunnen din?
– Tidligere har jeg gått på medier og kommunikasjon, men fant aldri gleden der. Da droppet jeg ut av videregående og begynte å jobbe for Juuhl & Bratfoss og de tok meg godt imot der. Deretter har jeg nylig blitt malersvenn og har planer om å ta mesterbrevet.
Hva driver du med på fritiden?
– På fritiden bygger jeg biler med venner. Vi har leid verksted sammen og kjøpt noen forskjellige biler som vi bygger for forskjellige formål.
Hva hører du på når du jobber?
– Når jeg jobber så hører jeg på mye forskjellig. Noen dager hører jeg bare på forskjellig musikk og andre ganger hører jeg på podcaster som «Joe Rogan» og «Storefri».
Hvordan trener du til NM?
– Når jeg trener til NM så har vi et verksted hvor jeg jobber med noen kolleger med de forskjellige oppgavene. Før NM så skal jeg ha gått gjennom hele oppgaven og utført den.
Hva tenker du om NM?
– Når det kommer til NM så er jeg spent. Jeg jobber selvfølgelig mot en seier, så da gjenstår det bare å se hvem som ender opp på pallen.
Jonas Eckholm (25) fra Malermester Eckholm AS i Oslo
HOCKEY, SEILBÅT OG MALING: Jonas har mange jern i ilden, men finner fortsatt tid til å trene på oppgavene i kjelleren til foreldrene sine.
Fortell litt om deg selv
– Jeg kommer fra Fetsund, men bor nå i Lillestrøm sammen med samboeren min. Nylig tok jeg svennebrevet mitt etter å ha gått i læra hos faren min de siste 3 årene. Jeg er 4. generasjon i familien som er maler, så jeg synes det er veldig stas og er veldig stolt over at jeg kan bringe videre kunnskap og teknikker som oldefaren min lærte farfar og som han lærte pappa igjen.
Hva er bakgrunnen din?
– På videregående satset jeg på ishockey, så derfor gikk jeg toppidrett med studiespesialisering på Norges toppidrettsgymnas på Lillehammer i 3 år før jeg flyttet hjem igjen for å satse videre på idretten. Da skader satte en stopper for dette, så brukte jeg noen år på å finne ut av hva jeg ville holde på med før jeg en dag bestemte meg for å bli med pappa på jobb. Etter dette har jeg ikke sett meg tilbake, og fire år senere har jeg en arbeidsplass og hverdag jeg stortrives i.
Hva driver du med på fritiden?
– Jeg er ganske aktiv og holder på med mye forskjellig, men hockey er fortsatt noe jeg setter veldig høyt. Jeg har jobbet en del år som hockeytrener, men savnet av å spille ble for stort for noen år siden, så da måtte jeg starte igjen. Nå spiller jeg for Skedsmo IK i 3. div. Utenom dette så har jeg en seilbåt, så det blir mange timer tilbrakt der året rundt, enten om det er båtpuss på høsten og våren eller seiling på sommeren.
Hva hører du på når du jobber?
– Hører på alt mulig, enten det er podcast, radio eller musikk. Blir noen timer i løpet av en uke, så er greit med litt variasjon. Hvis jeg skal nevne noen favoritter så blir det nok spilt mest Coldplay i løpet av en arbeidsuke på musikkfronten, mens de glade gutter i Puckpodden er en podcastfavoritt!
Hvordan trener du til NM?
– I og med at jeg nylig tok svennebrevet så har mesteparten av tiden gått med til terping på det. Men nå fremover så blir det å terpe på de forskjellige oppgavene hjemme i kjelleren hos foreldrene mine, så de får nå gratis oppussing med blomstertapet og sjablonger i samtlige rom.
Hva tenker du om NM?
– Tenker det er et veldig bra opplegg som tiltrekker seg oppmerksomhet utenfra og som kan bidra til å danne et positivt inntrykk og dermed kanskje rekruttere flere inn i bransjen. For egen del så synes jeg hele opplegget frem til selve konkurransen nå har vært veldig lærerikt, og jeg har fått lov til å være med å lære av veldig flinke folk på diverse kurs og konkurranser. Jeg skal innrømme at jeg ikke visste at det fantes noe NM før jeg begynte på malerskolen og fikk selvfølgelig tenning med en gang jeg fant ut at dette var en greie!
Linnéa Gulowsen Knudsen (21) fra Egil Knudsen AS i Bergen
FEMTE GENERASJON: Linnéa jobber i samme firma som hennes oldefar startet opp i sin tid, og gleder seg til NM.
Fortell litt om deg selv
– Jeg er en jente på 21 fra Bergen og har jobbet som maler i 5-6 år nå vil jeg tro. De 1-2 første årene var det bare i ferier og når jeg hadde mulighet før jeg begynte læretiden min.
Hva er bakgrunnen din?
– Min tippoldefar var maler, og min oldefar startet firmaet jeg nå jobber i. Det var egentlig litt tilfeldig at jeg ble maler. Jeg jobbet en vinterferie før vi skulle velge VGS og syntes det var kjekt og spennende. Angrer ikke et sekund på at jeg tok valget om å gå malerfag. Det er også ekstra gøy å kunne skryte på meg at jeg er femte generasjon maler, hehe!
Hva driver du med på fritiden?
– Vanligvis bruker jeg fritiden min i stallen, men dette året står hesten min i Danmark mens jeg fokuserer på skole og trening. Jeg er veldig glad i å alltid ha noe å gjøre, så for meg er det veldig greit å kunne jobbe på dagtid, gå skole på ettermiddag og stikke på treningssenter på kvelden.
Hva hører du på når du jobber?
– Jeg er kronisk lei mine egne spillelister, så hører veldig mye på podcast på jobb. Alt fra Lørdagsrådet til Dynga og Skrekkpodden er gøy. Så ja, egentlig litt av alt.
Hvordan trener du til NM?
– Jeg henger mye tapet og strie på jobb for tiden så jeg får støvet av de teknikkene siden det ikke vanligvis er så mye av det på jobb. Så har jeg begynt å kladde litt på en fremdriftsplan og sett en del på oppgaven. Blir fort til at jeg ser og prøver å planlegge litt på skolen på ettermiddagene som et lite avbrekk i lesingen hvis hodet ikke er helt med etter en lang dag på jobb.
Hva tenker du om NM?
– Jeg gleder meg mye! Både til å delta og gjøre mitt beste, men også å kanskje kunne lære nye ting. Jeg er veldig spent på hvordan det vil gå og vil være kjempefornøyd for muligheten til å delta!
Lærlingsenter feiret 40 med kongelig nærvær
Tradisjonshåndverk med 100 års garanti
«Beste messen ever»
Jonas og Dean vant NM i overflateteknikk
NM i malerfag og Bygg Reis Deg er i gang
Første laminatgulvet med C2C-sertifisering
Fall mot sluk
Her skal deltagerne sparkle fall mot sluk. Sluket er plassert midt i en kvadratisk boks, og simulerer hva som gjøres i hverdagen i et våtrom.
Homogen vinyl
I en lignende boks skal det legges våtromsbelegg med sveis, og sluk. Her skal vinklene i hjørnene være på 45 grader, og belegget skal monteres i sluket i henhold til slukleverandørens anvisninger. Det tillates ikke rester av gulvlim på eksponert sparkelflate.
Linoleumsklokke
Oppgaven for linoleum i år er en detaljert klokkefigur, med urskive og reimer, der det skal felles inn og sveises et større antall ulike biter på et gulv. Listen med detaljerte mål på de ulike elementene er lang.
Teppeoppgave
Til teppeoppgaven skal det i år lages et norgesflagg. Dimensjonene på de ulike delene er nøye angitt, og både hvit og blå farge skal skjøtes i 45 grader der de møtes. Her skal også luven ligge i samme retning, uavhengig av farge.
Kompass i LVT
Enda en svært detaljert oppgave – her skal utøverne lage et kompass i LVT som skal felles inn i gulvet. Her skal presisjonen være høy, for maks tillatte åpning i skjøtene er 0,2mm, og kompasset består av mange deler som skal passe sammen.
Dør med karm og listverk
En ferdig grunnet fyllingsdør med karm skal males, i tillegg til tak- og fotlist. Karm og list skal males med to strøk vanntynnet maling, i fargen S 3020-YR60R og glans 40. Selve døren skal males i to farger, her også to strøk, men deltager velger selv hvilke farger døren skal være, bestemt fra tildelt tapet i tapetoppgaven.
Tapetsering
Deltagerne får utdelt to ruller av en blomstrete tapet, som skal henges nøyaktig og tettskjæres mot alle lister. De får det samme tapetet utdelt, men i hver sin farge.
Dekorasjonsmaling
Veggen er satt opp av Walls2Paint-plater, som ikke skal sparkles før maling. Utøverne skal male bunnfarge i to strøk, og deretter male en illustrasjon satt sammen av flere blå paneler i et geometrisk mønster. Her tillates det bruk av tape.
Sjablong og bynavn
Ved oppstart av NM deles det ut en figur, som utøverne vil bli bedt om å forstørre eller forminske, og gjengi i korrekt størrelse på veggen. Bokstavene i utøverens by eller stedsnavn skal males i samme farge og glans som sjablongen. Til denne oppgaven deles det ikke ut en sjablong, men utøverne velger selv hvordan de ønsker å utføre oppgaven.
Strek
Det skal males to streker i metallisk gullfarge. Hver strek skal ha en høyde på 20 mm, en ytre bredde på 400 mm, og en indre bredde på 360 mm. Tape tillates for oppmåling, men til selve malingen skal det benyttes en strekpensel.
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...