Slik blir 2023 i tall og trender
Å jobbe i glasskulebransjen kan være krevende, og tiden vi nå står i gjør det ikke enklere. Vi skal likevel forsøke å trekke frem noen av de forholdene som vil påvirke hvilke tiltak husholdningene vil ta initiativ til i ROT-boligmarkedet i årene som kommer.
Kåre Elnan/Prognosesenteret
Publisert
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
Tall og prognoserDa vi for omtrent et år siden kikket i glasskulen, så vi for oss et relativt stabilt marked for renovering, ombygging og tilbygg på eksisterende boliger, sammenlignet med de to foregående årene, det vil si ca. 94 milliarder kroner i 2022.
Mye har skjedd siden den gang.
Krigen i Ukraina, til dels galopperende strømpriser, betydelig prisvekst i samfunnet i kombinasjon med et rentenivå som kryper oppover, gjør at norske husholdninger får mindre penger å bruke på andre varer og tjenester. Summen av disse forholdene vil med stor sannsynlighet dempe aktiviteten i ROT-boligmarkedet også.
Den endelige fasiten for 2022 vil vi først få på nyåret, men når vi ser på salgsutviklingen for noen av de produktene som i stor grad retter seg mot oppussing av boliger, er det mye som tyder på at 2022 kan ende opp med en nedgang sammenlignet med 2020 og 2021.
Hva med 2023 og 2024?
Det er få ting som tyder på at hverdagen vår vil snu markant neste år, og vi bør være forberedt på fortsatt høyere renter, kostnadsvekst og generelt lavere kjøpekraft. Det er derfor liten grunn til å forvente feststemning i byggevarehandelen i året som kommer. Når det er sagt, skal vi heller ikke male fanden på veggen, men maling av vegger kommer vi helt sikkert til å fortsette med også i fremtiden.
De løpende vedlikeholdsarbeidene vil vi antageligvis fortsette med, og de tiltakene som ikke nødvendigvis koster altfor mye å gjennomføre, vil gå sin gang. Når det gjelder de store renoveringsarbeidene, er det mer sannsynlig med en betydelig nedgang i tiden som kommer. Unntaket i denne sammenhengen er tiltak som bidrar til å redusere klimaavtrykket, energiforbruket og oppvarmingskostnadene i boligene. Her forventer vi fortsatt vekst, godt støttet av Enova, som applauderer og støtter slike tiltak i boligene.
ROT-boligmarkedet inkluderer alle arbeider som gjøres på eksisterende boliger.
ROT-bolig deles i Prognosesenterets modell inn i fire delsegmenter:
- renovering (36,4 mrd. kroner i 2021)
- vedlikehold (55,4 mrd. kroner)
- boligtransformasjoner (2,5 mrd. kroner)
- naturskadereparasjoner (200 mill. kroner)
Markedet deles også inn etter boligtyper og fylker.
Styringsrenten styrer …
Utviklingen i rentenivået er viktig for oppussingsmarkedet på flere måter. For det første vil de med gjeld få mindre å rutte med, hvilket i størst grad rammer unge mennesker med gjeld, som er de samme som ligger på topp når det gjelder oppussingsarbeider. Renteutviklingen har også en indirekte effekt ved at økende rentenivå virker bremsende på boligomsetningene og flytteaktiviteten. Om folk ikke bytter bolig, vil oppussingsaktiviteten i boligmarkedet gå ytterligere ned.
I takt med at prispresset i norsk økonomi avtar i kjølvannet av gjentatte renteøkninger, vil behovet for ytterligere renteøkninger avta. Og, om den økonomiske aktiviteten avtar for mye, vil sentralbanken med stor sannsynlighet senke renten for å stimulere den økonomiske aktiviteten på nytt.
Alt er med andre ord ikke svart, og etter et nøkternt 2023 forventer vi igjen et godt marked i 2024!
Utvendig oppussing, sett fra innsiden
Finansministeren har talt: Nedover er oppover i denne sammenhengen
7 av 10 gulvoppussere velger nytt istedenfor gjenbruk
Nordlendinger bedre på GDS enn Oslo-folk
Markedet for ROT i boliger er normalisert
Usikkerhet og optimisme i faghandelen før sesongstarten
OM 2023: Vi må være forberedt på generelt lavere kjøpekraft i 2023, men det er ingen grunn til å male fanden på veggen, mener Kåre Elnan i Prognosesenteret. Etter et nøkternt 2023 tyder prognosene på at det blir et godt marked igjen i 2024! skriver han i denne kommentaren.
Kåre Elnan er partner og markedsdirektør i Prognosesenteret AS. Han har jobbet i selskapet siden 1990 og har meget bred erfaring med alle typer analyser rettet mot bolig- og forbrukermarkedet i Norden.
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...