FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
START NEDENFRA-FotoCheraWestmanIFIno-1.JPG

Foto: Chera Westman/ifi.no

Sett underlag og gulv i system

Gevinsten med et godt valgt gulvunderlag er større enn mange gulvkunder er klar over. Hovedformålet med gulvunderlag er å øke komforten, beskytte gulvet og å forlenge gulvets levetid. Her er det alltså dumt å spare penger!

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Malingprodusentene er svært opptatt av systemtanken: det vil si at alle produkter som brukes sammen, bør komme fra den samme produsenten. Det gir en garanti for at de fungerer godt sammen over tid. Den samme systemtanken gjelder også for gulv. Ved å selge det nye gulvet sammen med et underlag som gulvprodusenten anbefaler, sikres at gulvet får de egenskaper som kunden betaler for.

Se flere bilder
gulvlegging laminat på gulvunderlag

Foto: Chera Westman/ifi.no

VIKTIG FUNKSJON:  Gulvunderlagets oppgaver er flere. Først og fremst skal det gi gulvet et glidesjikt som gjør at det kan krympe og svelle fritt.     

Viktige oppgaver

Gulvunderlagets oppgaver er flere. Først og fremst skal det gi gulvet et glidesjikt som gjør at det kan krympe og svelle fritt. Det kan også bidra til trinnlydsdemping i etasjen under og forbedre akustikken i rommet hvor gulvet legges. Noen underlag kan avrette mindre ujevnheter i undergulvet, fordele varme fra gulvvarmeinstallasjoner, bidra til at gulvet oppleves lunere eller forhindre fuktvandring. Egenskapene til både undergulvet og det nye gulvet i kombinasjon, bestemmer hvilket gulvunderlag som er best.

– Det er dumt å spare penger på et billig underlag. Den verdien som riktig underlag gir, er mye større enn mange er klar over, sier Vidar Moe, teknisk sjef hos Pergo.

Se flere bilder
hybridgulv på gulvunderlag

Foto: Chera Westman/ifi.no

START NEDENFRA: Gulvunderlag kommer i mange varianter – ullpapp, kork, skumplast, trefibre eller mineralsk og kan være integrert i gulvproduktet eller velges separat. Å velge feil underlag er den største og vanligste feilen som en gulvkjøper gjør. Utgå fra hvilket undergulv kunden har, og vurder det sammen med det gulv som kunden vil ha for å finne riktig underlag. 

Enklere ved feil

Skulle noe gå galt ved installasjon eller under bruk, slik at det oppstår en reklamasjon, er det mye enklere for kunden å forholde seg til én og samme produsent av gulv og gulvunderlag. Da råder det ingen tvil om hvem ansvaret hviler hos.

– Vi er lei av å ta stilling til reklamasjoner som ikke har med vårt gulv å gjøre, sier Øyvind Langelandsvik hos Farveringen.

Integrert eller separat underlag?

Noen gulvprodukter har undergulvet integrert i gulvet, ved at baksiden av gulvbordet er kledd med et materiale som har komfort-, akustikk- og andre egenskaper, mens ved andre gulv legges underlaget separat. Fordelen med integrert underlag er at installasjonen blir enkel når hele gulvkonstruksjonen legges i ett arbeidsmoment og at kunden sikres et godt nok underlag. Fordelen med separat underlag er at kunden kan optimere egenskapene etter den unike situasjonen der gulvet skal legges.

Varme gulv

Over gulvvarme må det brukes et egnet gulvunderlag. Hva som er egnet avgjøres av gulvvarmesystemet i kombinasjon med gulvleverandørens anvisninger. Skal underlaget både fordele varme og utjevne trykkbelastningen, må underlaget blant annet være trykkfast, tåle kompresjon og ha stor gjenreisningsevne.

Er oppbyggingen for myk vil overgulvet kunne sprekke opp, knirke. På en løstlagt gulvvarmefolie kan feil eller manglende avlastning skade folien.

Se flere bilder
gulvvarme

Foto: Pergo

VARME GULV: Over gulvvarme må det brukes et egnet gulvunderlag. Hva som er egnet avgjøres av gulvvarmesystemet i kombinasjon med gulvleverandørens anvisninger. 

Mer informasjon
Les mer
Gulvvarme:

På betong og ved innstøpt gulvvarme må det alltid legges en aldringsbestandig fuktsperre av PU-plast. Denne legges med overlapp, og skjøtene tapes. Det finnes underlag med integrert fuktsperre, overlapp og teip.  

Oppgaver for gulvunderlag:
 • Demper støy
 • Lar gulvet krympe og svelle fritt
 • Avretter gulv
 • Leder varme eller isolerer
 • Tåler belastning over tid
 • Fuktsperre
 • Unngår knirk/svikt
Ulike typer gulvunderlag
Se flere bilder
korkunderlag

Foto: Farveringen

FLERE TYPER: Kork er bare ett av flere ulike materialer som brukes som gulvunderlag. 

 • Foam/skum
 • Polyolefin skum
 • Ullpapp
 • Kork
 • Mineralske underlag
 • Trefiberplater
Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.