Annonse
Gerflor annons
Gerflor annons

Rosendal Teater – Et kulturelt kraftverk

I Trondheim ligger et teater som skal bli et kulturelt kraftverk. – Nå har vi fått et bygg som innfrir alle våre behov, sier teaterets administrasjonsleder, Roger Karlsen.

Av Robert Walmann/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Rosendal Teater – Et kulturelt kraftverk

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Ærverdige Rosendal Teater i Trondheim åpnet første gang i 1921. Da som den første private kinoen i Trøndelag. Den ble faktisk finansiert og eid av Hollywood-baserte MGM Studios og det var hit folk gikk for å se cowboyfilmer. Etterhvert overtok kommunen kinodriften. Så ble det filmklubb og pub. I dag er det teateret Avant Garden som har flyttet inn i nye og rehabiliterte lokaler. 

Byens teaterstue

Administrasjonsleder for teateret, Roger Karlsen, mener de har fått et perfekt teaterhus. Her er tre teatersaler, tidsmessige garderober og tekniske rom, en hyggelig kafe – og et helt nytt tilbygg i glass og metall.

− Vårt første hele driftsår her blir 2020 og vi håper på rundt 10 000 besøkende. Dette skal bli et kulturelt kraftverk i byen, sier han. 

Dele på Pinterest KOSELIG KAFÉ:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

I teateret er det også en hyggelig kafe. Roger Karlsen forteller at kafeen er et samlingspunkt for innbyggere området. − Vi kan også ha forestillinger og konserter her i kafeen, sier han.

Storleveranse fra Nordsjö

De som har bygget dette kraftverket er blant andre malersvenn Tor Erik Brovoll fra Malermester B. Bersvendsen AS i Trondheim. Leverandør Lars Myran fra Nordsjö føler også han har bidratt til suksessen.

− Vi har levert all maling, sparkel og lim ute og inne til hele prosjektet, sier han. 

Dele på Pinterest MALER SVART:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Lars Myran fra Nordsjö (t.h.) har levert all maling, sparkel og lim til prosjektet. − Den største jobben var å male storsalen helt svart, forteller malersvenn Tor Erik Brovoll fra Malermester B. Bersvendsen AS.

Svart arbeid

Malersvenn Brovoll er godt fornøyd med jobben som ham tok ett år. På det meste var de åtte malere i arbeid samtidig.

− Den største jobben var å sparkle og male storsalen. Alt er håndsparklet og alt er malt svart. Vegger og gulv er svart som natten, sier han og viser frem rommet som kalles «Black-Box». Han har også malt 600 kvadratmeter svarte gulv i de tre salene med TreSjerner gulvmaling fra Scanox.

Dele på Pinterest STORE ROM:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Teaterhuset har fått tre teatersaler, tidsmessige garderober og tekniske rom. Det er høyt under taket i dette moderne teateret. − Vi vil være et kulturelt sentrum i Trondheim, sier teaterets administrasjonsleder.

Gull og sølv

I den svarte hovedsalen har han også malt de originale søylene med gullmaling fra Beckers.

− I tillegg har vi brukt brannhemmende maling fra Teknos. På toalettene har vi malt med sølvmaling, og rundt i huset finner du mange friske farger. Det er blitt et hus med mye energi fra sterke farger og solide materialer, sier han.  

På gulvene i fellesområdene ligger det vinyl fra blant andre Tarkett og Forbo.

− Det er valgt slitesterke produkter på gulvene som kler rommene godt, mener malersvennen.  

Dele på Pinterest STERKE FARGER:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

På toalettene er det blant annet malt med sølvmaling. − Vi har også valgt sterke farger som gir energi til huset, forteller Brovoll.

Dele på Pinterest BILLETTLUKE:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

I den gamle kinoen var billettluken der kjøkkenet til den nye restauranten er nå.

Dele på Pinterest ÅPNE DØRER:

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Den gamle døren er tatt med fra den kinoen. − Det er viktig å beholde historien, sier teaterets administrasjonsleder, Roger Karlsen. Han er fornøyd med fargevalgene i det nye teateret.

Rosendal Teater

Sted: Trondheim
Prosjekttype: Nybygg, tilbygg, rehabilitering
Bruttoareal: 2351 kvadratmeter
Byggherre: Trym Næring
Totalentreprenør: Teknobygg
Prosjektkostnad: 80 millioner for byggherre. I tillegg har leietaker investert 20 -30 millioner i scenetekniske løsninger
Arkitekt: Skibnes Arkitekter
Landskapsarkitekt: Plan Arkitekter
Byggeledelse: Trym Næring
Malermester: B. Bersvendsen AS

SISTE ARTIKLER
Flere artikler