menu
Annonse

Riktig gulv på rett plass

Når et hotell velger farger og møbler i «herskapelig stil», men bommer på gulvet – da blir det lite stil, og atmosfæren blir heller «så som så». Dette er en refleksjon fra en tur i sommer. Vi nevner ikke hvilket hotell, for det kunne vært flere. Gjennom det siste tiåret har fargenes betydning i interiør og arkitektur fått mange sterke stemmer, og ingen bestrider lenger at vi trenger farger. Nå er det på tide å snakke om gulv!

Bjørg Owren/ifi.no 22.09.2020 cloud_download

fullscreen
  • SEGNO: Gulvmaterialer fra Tarkett

    Foto: Tarkett

  • BJØRG OWREN, redaktør i Fargemagasinet mener det er på tide å snakke mer om gulvets betydning i et rom.

    Foto: Robert Walmann/ifi.no

Annonse
Portrett av Bjørg Owren

BJØRG OWREN, redaktør i Fargemagasinet mener det er på tide å snakke mer om gulvets betydning i et rom.
 , redaktør i Fargemagasinet mener det er på tide å snakke mer om gulvets betydning i et rom.
camera_alt (Robert Walmann/ifi.no)

Interiørarkitekter, interiørkonsulenter og andre som designer rom fokuserer mer og mer på å skape atmosfære. Et interiør skal ikke lenger bare være funksjonelt eller estetisk pent. Det skal også oppleves godt å være i for brukerne og ha en definert atmosfære. Men det sies og skrives lite om hva gulvet betyr for atmosfæren. Dette gjelder både i privat- og prosjektmarkedet. 

Det hjelper lite med flotte stoler, velformede sittegrupper og andre designelementer, eller hyggelige puter, pledd og planter hvis ikke gulvet stemmer med helheten.

Det hender at gulvet omtales som den femte veggen, men å bruke det bildet er en underdrivelse. Derfor er det på tide å løfte gulvet enda et hakk; la oss se det som rommets største møbel. Ikke noe enkeltelement påvirker atmosfære og stil i et rom i samme grad som gulvet: Vi tar det inn med alle sansene. (Nesten alle, ihvertfall). Så snart vi setter foten på gulvet er vi i gang; inntrykkene forplanter seg fra fotsålen, opp gjennom kroppen til hodet.  Vi ser farger og overflate, og synet skaper assosiasjoner. Med ørene fanger vi opp lyden fra møtet mellom fot og gulv, etter hvert som vi skritter innover.

Vi tror mange gode gulvløsninger er saldert bort fra prosjekter fordi de som sitter på pengesekken ikke er oppmerksom på hvor viktig gulmaterialet er. Ved å betrakte det som et møbel får det mer status, og vi blir mer bevisst på materialenes ulike egenskaper og potensiale for å skape atmosfære. 

Både gulvbransjen, de som prosjekterer rommene, huseiere og brukere vil alle være tjent med at gulvfanen løftes høyere. Faktorer som trivsel og løsninger som varer, er gunstig i forhold til både økonomiske og miljømessige regnskap.
Utfordrer bransjen og interiørarkitektene

Interiørarkitektene, hvis profesjon er å skape gode rom, har et spesielt blikk for form og møbler – sikkert gulv også. Men når vi slår opp i NILs årbok 2020, for å se hvilke prosjekt som har sluppet gjennom juryens nåløye i år, savner vi gulvene. I prosjektene, som skal profilere interiørarkitektenes profesjon og fag, skrives det lite om gulv. Slik var det også i fjor, og årene før. Vi tenker det ligger mange og lange overveielser til grunn for materialvalgene, og det hadde vært interessant å høre mer om hvorfor, ikke bare hva. Vi håper det kommer mer av det i framtiden, det lover godt at i innledningen til årboken skriver presidenten i NIL Monica D. Heck blant annet at det er avgjørende at omverden får innsikt i hvilke prosesser som inngår i interiørarkitektenes oppdrag.

Vi tenker, som presidenten, at enten det gjelder gulv eller arkitekturfaget så er det viktig å spre kunnskap. Med økt kunnskap om materialenes egenskaper og bevissthet om gulvets betydning for atmosfæren i et rom så vil det bli færre som bommer på gulvvalget.

Så la oss snakke mye om gulv framover!

ET MØBEL

"Det hender at gulvet omtales som den femte veggen, men å bruke det bildet er en underdrivelse. Derfor er det på tide å løfte gulvet enda et hakk; la oss se det som rommets største møbel. Ikke noe enkeltelement påvirker atmosfære og stil i et rom i samme grad som gulvet."          

Annonse

New infobox

Annonse

Nyeste artikler

Annonse
Annonse