Fargemagasinet logo
Se flere bilder
FOLKSOMT:

Foto: Osmo

Rent og pent gulv på Oslo Lufthavn, Gardermoen

På Pir Nord ligger et tregulv som må tåle mange millioner skritt hver dag. Derfor er det behandlet med hardvoksolje fra Osmo.

Robert Walmann/ifi.no

Robert Walmann/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Norges nye hovedflyplass stod ferdig for nøyaktig 20 år siden, var den dimensjonert for 17 millioner passasjerer årlig. I 2017 hadde OSL 27 479 921 passasjer. Da sier det seg selv at flyplassen måtte utvide. Det tok ni år og kostet 14 milliarder.

Tett samarbeid med Avinor

Halvannet år etter åpningen av den nye delen av OSL på Gardermoen, fremstår eikeparketten i områdene på Pir Nord like vakre som på åpningsdagen. Det mener Salgssjef for Industri i Osmo Holz und Color GmbH & Co. KG, Roger Dahl, skyldes godt samarbeid mellom flere aktører i verdikjeden på flyplassen.

− En ting er at gulvene er fine på åpningsdagen. En annen ting er hvordan de ser ut nå, og i resten av byggets levetid. Derfor har vi et tett samarbeid med Avinor og de aktørene som har ansvar for renhold og vedlikehold. Det er de som skal videreforedle «finishen» på gulvene. Så langt har vi holdt kurs for mer enn 130 personer som er knyttet til dette arbeidet, sier han.

Se flere bilder
RENT OM NATTEN:

Foto: Osmo

Grovrenhold og vedlikeholdsarbeidet på flyplassens gulv skjer om natten. Det er laget nøye planer som er tilpasset hvert areals behov, sier Roger Dahl fra Osmo.

Se flere bilder
STØRSTE ROM:

Foto: Osmo

Den utvidede hallen ved avgangsnivået er med en gulvflate på 20 000 kvadratmeter Norges største rom, og strekker seg 350 meter fra gavl til gavl.

Alt starter med renhold

De 19 000 kvadratmeterne er overflatebehandlet to ganger med Osmo Original hardvoksolje. En olje som metter trecellene med olje og voks, og som holder overflaten slitesterk. Gulvene blir også enkle å rengjøre og vedlikeholde. For det er renholdet som er hemmeligheten for at vedlikeholdet skal fungere.

− Er det ikke rent, vil resultatet alltid blir dårlig. Derfor har vi sammen med Avinor laget grundige beskrivelser av hva som skal gjøres når på de ulike områdene. Det er naturlig at høyt trafikkerte områder trenger mer renhold og vedlikehold enn andre. Trapper, inngangspartier, gater, butikker og serveringssteder er krevende områder som må jobbes med hele tiden, sier han.

Se flere bilder
KREVENDE:

Foto: Osmo

− Er det ikke rent, vil resultatet alltid bli dårlig. Særlig trapper og inngangspartier må vedlikeholdes hele tiden, sier Roger Dahl.

Stort puslespill

Den store jobben med å slipe og behandle gulvene ble gjort etappevis under utbyggingen. Det stilte høye krav til planlegging. For ÅF gruppen, Avinor og Osmo handlet det om å jobbe med gulvene uten at noen tråkket feil.

− Med så mange aktører på samme sted, ble det selvsagt et puslespill. Ingen kunne jo gå på det slipte gulvet før det var behandlet og klart til bruk. Men det gikk bra. Sammen med bransjens beste aktører ble oppdraget løst og vi alle er stolt av slutt resultatet, sier han.

Se flere bilder
ENORMT:

Foto: Osmo

19 000 kvadratmeter er overflatebehandlet to ganger med Osmo Original hardvoksolje. En olje som metter trecellene med olje og voks, og som holder overflaten slitesterk.

Oslo Lufthavn, Gardermoen (OSL)

Bruttoareal: 117.000 kvm
Byggherre: Avinor
Prosjekt- og byggeledelse: ÅF Advansia
Prosjektkostnad: 14 milliarder kroner
Monteringen av parkettgulvet: ParkettPartner AS
Leverandør av overflatebehandling: Osmo
Sliping og oljing av parketten: Norsk Gulvservice AS

Jordan vet hvordan
Bransjenytt

Jordan vet hvordan

I samarbeid med Jernia, Fargerike, Obs Bygg og Montér, har Jordan kommet opp med Jordan-initiativet. Det har som formål å gi noe tilbake til samfunnet ved å pusse opp et verdig lokale...

Lekne vegger
Produktaktuelt

Lekne vegger

Med maksimalisme, farger, planter og dyr i skjønn forening, er Omexcos tapetkolleksjon, Birds of paradise, en måte å booste humøret på og drømme seg bort til paradis. Her kan interiøret...

Ti år med naturlige produkter
Bransjenytt

Ti år med naturlige produkter

10. mai feiret Miljømal AS tiårsjubileum med markedsdag utenfor butikken på Vålerenga i Oslo. De største leverandørene satte opp stands i bakgården for å demonstrere produkter beregnet...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.