FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
KABULTHOLTET TORP_FotoIverValkve_IFI_no-39.jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Renovert torp malt med tradisjonsrik maling

En liten times kjøretid fra Ørje, rett over svenskegrensen ligger et lite og sjarmerende torp som har blitt renovert etter å ha stått falleferdig i flere år. For eierne har det vært viktig å beholde så mye av den originale arkitekturen og sjelen til bygget som mulig. Da kom Historisk Maling inn i bildet.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Torpet Kabultholtet som ble bygget på 1800-tallet har blitt renovert både utvendig og innvendig. Historisk Maling har vært med på å gi farge til torpet innvendig med den tradisjonsrike malingen eggoljetempera. 

– At det har blitt brukt tradisjonelle materialer og produkter under renoveringsprosessen har vært med på å bevare sjelen og originaliteten til bygget, sier Roger Studsrud hos Historisk Maling. 

Se flere bilder
Bjørg Eva, Jan Mikael Syversen, Roger Studsrud og Anette Jaavall

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RÅDGIVING: (f.v.) Bjørg Eva Brandsrud, huseier Jan Mikael Syversen, Roger Studsrud og Anette Jaavall poserer foran Kabultholtet Torp som har blitt totalrenovert. Historisk Maling har levert malingen til prosjektet og bistått med fargerådgiving.

Kabultholtet Torp

For et par år siden ble fasaden og alt utvendig arbeid på torpet fullført. Innvendig har målet vært å bevare så mye som mulig av den opprinnelige arkitekturen. I rommene i første etasjen har det blitt satt opp panel, og det har også blitt montert taklister fra Deco Systems som huseierne Jan Mikael Syversen og Stine Berger valgte nettopp fordi de lignet på det originale listverket som ble revet under renoveringen. Valget av maling var heller ikke tilfeldig.

– Innvendig har det blitt malt med eggoljetempera, den samme malingen som ble brukt da huset ble reist for rundt 200 år siden. Malingen er veldig matt, noe som gir et lunt og fint innemiljø. Med eggoljetempera får man en levende maling som oppleves ulikt avhengig av lysforhold og tid på døgnet, sier Roger Studsrud.

– Alle pigmenter oppfører seg ulikt, og vi har derfor brukt Ovolins fargekart med tradisjonelle farger som alle har blitt testet for å få riktig konsistens og fargesammensetning, legger han til.

<br>


Se flere bilder
Ovolin eggoljetempera, grønn

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TRADISJONELLE FARGER: – Alle farger oppfører seg ulikt, og det er derfor vi har brukt Ovolin sitt fargekart hvor alle farger er kvalitetstestet, sier Roger Studsrud hos Historisk Maling.    

En tradisjonsrik maling

Eggoljetempera har lange tradisjoner og har blitt brukt i ulike former i flere tusen år, blant annet av kunstnere som har jobbet med malerier. Den har også blitt brukt på overflater som er utsatt for stor slitasje over tid, som for eksempel kirkebenker og trapper. Malingen består av egg, linolje, pigment og vann. Sikkativ og konserveringsmiddel kan tilsettes etter behov.

– Det er en maling som er fin å bruke på områder som er utsatt for stor slitasje. Etter påføring bør den få herde i tre til fire uker. Da blir den skikkelig robust. Den kan brukes på de aller fleste overflater innvendig som panel, tømmervegger, mur- og pussflater, leire, jern, plast, sponplater, gipsplater, tapet eller tidligere malte overflater, sier Studsrud.

Malingen er også godt egnet som sjablongmaling, noe malermester Roger Studsrud demonstrerte da han malte vakre sjablonger bak peisen i stuen.


Se flere bilder
Sjablong

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SJABLONG: Malermester Roger Studsrud var stødig på hånden da han skar ut sjablonger som ble malt på veggen bak peisen i stuen.

Krever lite forarbeid

Studsrud forteller at malingen veldig brukervennlig, den er drøy og er enkel å jobbe med.

– Det er en maling som krever veldig lite forarbeid. Det som er viktig er at overflaten er ren og tørr. Skal den brukes på ubehandlet treverk, som for eksempel nytt panel med kvist, så er det anbefalt å bruke kvistlakk først for å unngå gjennomblødning. Det stilles ikke krav til grunning før man maler. For å få det beste resultatet anbefaler vi alltid to til tre strøk med maling, sier han.

Se flere bilder
Kvist, kvistlakk

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

KVISTLAKK: Det kreves lite forarbeid når man bruker eggoljetempera. Det stilles ikke krav til grunning, men det anbefales å kvistlakkere om malingen skal brukes på ubehandlet panel eller annet treverk med mye kvist.


Se flere bilder
Male panel med eggoljetempera

Foto: Historisk Maling

HJELPER TIL: Minstemann Anton hjalp også til da panelet i andre etasje skulle males.

Personlig preg

Eggoljetempera påføres med rull, pensel eller sprøyte. Om det ønskes et mer transparent sluttresultat, så kan malingen tilsettes enda mer eggoljetempera som er linolje og egg. Da får man et produkt som minner om en beis.

– For de som ønsker en litt mer personlig maling så kan den lages selv med linolje og egne økologiske egg som blandes med Historisk Malings egen pigmentblanding, eller så kan man få malingen ferdig laget fra oss, legger Studsrud til.

Se flere bilder
Eggoljetempera ingredienser

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

EGGOLJETEMPERA: Malingen er laget av egg, rå kaldpresset linolje og pigmenter. Sikkativ og konserveringsmiddel kan tilsettes for hurtigere tørk og for at malingen skal holde seg lenger.    


<br>

Fornøyde huseiere

Huseierne Jan Mikael Syversen og Stine Berger ble fornøyde med det endelige resultatet. Det ble også Roger Studsrud som kan fortelle at det har vært et spennende prosjekt å være en del av.

– Det er noe ekstra spesielt å få være med et slikt prosjekt. Det er ikke hver dag du får jobbe på et så gammelt og tradisjonsrikt bygg. Man vet jo aldri helt hvordan resultatet blir før det er ferdig, men jeg syns vi fikk til det som huseierne ønsket. Rommene fikk en fin og lun stemning som står i stil med et slikt type bygg.

– At de har valgt å bruke tradisjonelle materialer og produkter under renoveringsprosessen har vært med på å bevare sjelen og originaliteten til bygget slik det var da det ble reist, avslutter Studsrud.

Se flere bilder
Kabultholtet Torp, kjøkken

Foto: Historisk Maling

RESULTATET: Til himlingen ble det brukt en varm hvitfarge. På gangen ble det brukt en grønnfarge med en del sort i seg, og på brannmuren bak peisen ble det brukt en lys gråfarge. Alle fargene er fra fargekartet til Ovolin.


Se flere bilder
Sjablongmalt vegg bak paisen

Foto: Historisk Maling

UNIK VEGG: Det er ikke alle som kan skryte på seg å ha håndmalte sjablonger bak peisen. Linjene ble malt på gamlemåten med en malerstokk.

Bjelin med ny region-KAM
Nytt om navn

Bjelin med ny region-KAM

Morten H. Jensen er ny KAM for Bjelin i region Midt- og Nord-Norge. Han kommer fra stein- og keramikkbransjen, nå senest fra stillingen som Area Manager Norway hos den italienske...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.