Radisson Blu Caledonien Hotel: Caledoniens renessanse
50 år etter at det åpnet for første gang, og 30 år etter den fatale brannen, står Caledonien Hotel nå stolt oppreist i sentrum av Kristiansand – totalrenovert, med tekniske installasjoner av høyeste kvalitet.

Mari Andersen Rosenberg/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I sentrum av byen ruver Radisson Blu Caledonien Hotel over bakken i sjøkanten. Hotellet, som tok imot sine første gjester i 1969, ble gjenoppbygd for 30 år siden etter en tragisk brann. Nå var det på ny behov for fornyelse, denne gang på grunn av slitent interiør og tekniske systemer i dårlig forfatning. Hotellet har gjennomgått en ekstrem forvandling. Det ble strippet ned til betongen. Alt ble skiftet ut. Prosjektet har vært krevende og omfattende, men i dag fremstår hotellet som nytt og moderne, med overflater, interiør og tekniske installasjoner av høy kvalitet. Sanitærsystemet er intet unntak.
Tid er penger
Kruse Smith Entreprenør inngikk et tett samarbeid med Geberit da toalett og baderom skulle renoveres. Et samarbeid som blant annet resulterte i førsteklasses teknologi bak veggene på toalettene, og at det i snitt ble spart fem timers arbeid per baderom.
– Det blir til sammen 700 timer fordelt på de 140 baderommene, forteller Yngve Arntzen, som er prosjektrådgiver for tekniske installasjoner i Kruse Smith Entreprenør, og som var prosjekteringsleder.
– Takket være god opplæring fra Geberits side og et veldig godt system, trengte vi svært lite oppfølging i byggeperioden, sier Arntzen.
Prosjektrådgiver for tekniske installasjoner i Kruse Smith Entreprenør.
Målet var ikke bare å sikre at dagens standard ble hevet, men også at fremtidens entreprenører skal møte langt færre utfordringer når bygget igjen skal rehabiliteres noen tiår frem i tid.
Systemet han prater om er Geberit GIS. Det innebærer at skinnesystem, montasjeelementer og systemkledning blir til komplette sanitærvegger etter bare få trinn. Én person kan utføre monteringen alene. Ved å benytte seg av GIS-systemet kunne alle elementene til sanitæranlegget prefabrikkeres. Prefabrikasjonen skjedde i tett samarbeid mellom Kruse Smith sine fagarbeidere og rørleggere fra Egeland Rør. Underveis fikk de opplæring og veiledning fra Geberit.
Det er valgt støydempende avløpssystem i hotellet. – Vannet skal reise gjennom 13 etasjer. SilentPro og Silent-PP ble valgt for å unngå støy, sier Arntzen.
Mest mulig fra samme sted
Daglig leder i Egeland Rør, Erik Markussen, er svært fornøyd med både systemet og samarbeidet.
– Det er alltid en fordel at én leverandør leverer mest mulig – slik Geberit har gjort på Caledonien- prosjektet. Da har vi bedre kontroll på ansvarsfordeling og oppfølging i etterkant, sier han.
Daglig leder i Egeland Rør.
Prosjekttype: Rehabilitering
Bruttoareal: 9 000 kvadratmeter
Rom: 147
Byggherre: Caledonien Holding
Byggherrerepresentant: Prosjektgruppen
Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør
Arkitekt: LINK arkitektur
Interiørarkitekt: Anemone Wille Våge
Flügger ruller videre – med fagprat og flammer på grillen
Flügger ruller nok en gang ut på veien for å besøke butikkene sine – med på lasset er både sommervibber, kampanjer og varm mat rett fra grillen.
Effektiv trebeskyttelse med fokus på holdbarhet og miljø
Allerede på 1970-tallet begynte Flügger å lage vanntynnede produkter for utendørs treverk. I dag har Wood Tex-familien vokst til et komplett system som gir langvarig beskyttelse til...
Fra strategi til sang – bli bedre kjent med IFIs nye leder
Helge Bod Vangen er ny administrerende direktør i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør. Med solid erfaring fra både byggevarehandel, teknologi og markedsføring, og et engasjement...
Naturlig beskyttelse med dype røtter
Osmo lanserer tradisjonell tretjære fra Auson – nå tilgjengelig i Norge.
Gulvet fremhever kunsten i studiobutikk
Et løstlagt, lyst linoleumgulv gir de pastellfargede glassobjektene i studiobutikken til Helle Mardahl rom til å bli sett. – Lino Loose-Lay passer godt inn i estetikken samtidig som...
Faglig ansvarlig maler
Per Myhre er fra 10. juni ansatt som faglig ansvarlig maler hos Fargerike Christensen i Arendal, som er en del av Håndverksgruppen. Han kommer fra stillingen som teknisk sjef for...