Pusset vi opp ferdig under koronaen eller fortsetter festen?
I kjølvannet av nedstengningen av samfunnet 12. mars 2020, registrerte vi en kraftig vekst i oppussingsmarkedet, og mye tyder på at 2021 ble et nytt rekordår for ROT arbeider i norske boliger.

Kåre Elnan/Prognosesenteret
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Mye tyder heldigvis på at korona-pandemien er på retrett, og at vi om ikke altfor lenge kan vende tilbake til et «vanligere» hverdagsliv. Det store spørsmålet nå er derfor om vi kan forvente en fortsatt vekst i oppussingsmarkedet, eller om vi må belage oss på en nedgang?
Rasjonelt sett skulle man jo tro at mange husstander vil bruke mer penger på reiser, uteliv og opplevelser utenfor hjemmet, hvilket kan gå på bekostning av mer eller mindre planlagte oppussingsarbeider.
Hva planlegger vi å gjøre i 2022?
I våre målinger av husstandenes planer når det gjelder oppussingsarbeider i egen bolig, er det få ting som tyder på at aktiviteten kommer til å falle i inneværende år. Målt i andelen husstander som planlegger å gjennomføre oppussing, er tendensen økende gjennom utgangen av 2021 og starten på 2022!
Per januar 2022 svarte 35 prosent av husstandene at de hadde konkrete planer om å pusse opp boligen i løpet av kommende 12 måneder, hvilket betyr at 880 000 norske husstander har konkrete planer om å utføre ett eller flere oppussingsarbeider i egen bolig i løpet av inneværende år. I tillegg er det 19 prosent, eller 477 000 husstander, som svarer at de ikke vet om de kommer til å pusse opp eller ikke. I sum tyder dette på at aktiviteten kommer til å holde seg på et høyt nivå også inneværende år.
MANGE PLANER: Per januar 2022 svarte 35 prosent av husstandene at de hadde konkrete planer om å pusse opp boligen i løpet av kommende 12 måneder, hvilket betyr at 880 000 norske husstander har konkrete planer om å utføre ett eller flere oppussingsarbeider i egen bolig i løpet av inneværende år.
Hva med de utvendige arbeidene?
Om vi ser på forholdet mellom planer og faktisk utførte utvendige oppussingsarbeider, kan vi forvente at nesten en av fem husstander kommer til å foreta utvendige oppussingsarbeider i år.
Av de som skal pusse opp utvendig, planlegger nesten 6 av 10 å beise eller male boligen utvendig, en fjerdedel sier de skal bytte ytterkledning/fasade, mens litt mer enn 1 av 10 planlegger å bytte takbelegg på boligen.
MANGE VIL MALE: Av de som skal pusse opp utvendig, planlegger nesten 6 av 10 å beise eller male boligen utvendig, en fjerdedel sier de skal bytte ytterkledning/fasade, mens litt mer enn 1 av 10 planlegger å bytte takbelegg på boligen.
Hvem utfører arbeidene?
Det er naturligvis store forskjeller når det gjelder hvem som utfører de utvendige arbeidene. Av de som byttet takbelegg på boligen i fjor, svarte 63 prosent at alt arbeidet ble utført av håndverker, mens 25 prosent gjorde alt arbeidet selv. For bytte av ytterkledning/fasade var håndverkerandelen på 46 prosent og gjør-det-selv andelen på 37 prosent. For utvendige malerarbeider ble 77 prosent av arbeidene utført «selv», mens 6 prosent ble utført kun av maler/håndverker.
Graden av egeninnsats varierer noe mellom aldersgruppene, og er høyest i aldersgruppen 40-54 år og lavest i aldersgruppen 75 år+, med GDS-andeler på henholdsvis 52 prosent og 35 prosent. Om det er antallet tommeltotter, økonomi eller andre forhold som avgjør om man utfører oppussingsarbeidene selv eller kjøper håndverkertjenester, kan jo hver enkelt tenke sitt om. Faktum er at GDS-andelen er høyest på landsbygda, mens byfolket i størst grad kjøper seg fri fra oppussingsarbeidene.
Forstå det, den som kan!
VIL HA HJELP: For utvendige malerarbeider ble 77 prosent av arbeidene utført «selv», mens 6 prosent ble utført kun av maler/håndverker.
Markedet for ROT i boliger er normalisert
Gulvmarkedet – hva skjer egentlig?
Hva skjer med boligmarkedet?
Dette tror bransjen
Snart er tiden ute!
IFI arrangerer Hussjekkdag for alle huseiere
Prognosesenteret er et frittstående markedsanalyseforetak som har spesialisert sine tjenester til å omhandle markedsproblematikk knyttet til de europeiske bygge-, anleggs- og eiendomsmarkedene.
De gir aktører på det nordiske byggemarkedet innsikt og forståelse som skal hjelpe til med å optimere lønnsomhet og ta kloke beslutninger. KÅRE ELNAN: Elnan er partner og leder for konsulentvirksomheten i Prognosesenteret AS. Han har jobbet i selskapet siden 1990 og har meget bred erfaring med alle typer analyser rettet mot bolig- og forbrukermarkedet i Norden.
Ny leder i IFI!
Vi har gleden av å ønske Helge Bod Vangen velkommen som ny administrerende direktør i IFI!
IFI lanserer bransjestatistikk
IFI er i ferd med å lansere et interaktivt dashbord som gir medlemsbedriftene verdifull innsikt i markedsutvikling og økonomiske indikatorer. Verktøyet hjelper beslutningstakere til...
Holdbarhet: Dette er hva kundene vil ha til utendørsjobben
Farge-, interiør- og byggevarehandelen kappes om 550 000 kunder som planlegger utendørs oppussing og vedlikehold i vår og i sommer. Å male er det vanligste prosjektet, og for mange...
Trommetakt og topp stemning på Kulørs kjedetreff!
Latter, jubel og tromming på bordene – stemningen var på topp da Kulør samlet butikker og leverandører til kjedetreff 19.-20. mars. ved Gardermoen. Etter to dager med inspirasjon, workshops...
Klikkbare gulvlister
Pergos nye klikkbare gulvlister er laget med et mål for øyet, nemlig å gjøre monteringen enklere og finishen sømløs. Den egenutviklede Uniclic-system gjør installasjonen av gulvlister...
Innovativt design og bærekraftige løsninger for morgendagens interiør
Forbo Flooring har nylig relansert og utvidet de populære kolleksjonene Sarlon, Modul'Up og Eternal. Disse nyhetene kombinerer innovativ teknologi med dagens farge- og interiørtrender,...