FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Rustan_Jordan_Kristian_Owren2016-16.jpg

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Pusset vi opp ferdig under koronaen eller fortsetter festen?

I kjølvannet av nedstengningen av samfunnet 12. mars 2020, registrerte vi en kraftig vekst i oppussingsmarkedet, og mye tyder på at 2021 ble et nytt rekordår for ROT arbeider i norske boliger.

Kåre Elnan/Prognosesenteret

Kåre Elnan/Prognosesenteret
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mye tyder heldigvis på at korona-pandemien er på retrett, og at vi om ikke altfor lenge kan vende tilbake til et «vanligere» hverdagsliv. Det store spørsmålet nå er derfor om vi kan forvente en fortsatt vekst i oppussingsmarkedet, eller om vi må belage oss på en nedgang?

Rasjonelt sett skulle man jo tro at mange husstander vil bruke mer penger på reiser, uteliv og opplevelser utenfor hjemmet, hvilket kan gå på bekostning av mer eller mindre planlagte oppussingsarbeider.

Hva planlegger vi å gjøre i 2022?

I våre målinger av husstandenes planer når det gjelder oppussingsarbeider i egen bolig, er det få ting som tyder på at aktiviteten kommer til å falle i inneværende år. Målt i andelen husstander som planlegger å gjennomføre oppussing, er tendensen økende gjennom utgangen av 2021 og starten på 2022!

Per januar 2022 svarte 35 prosent av husstandene at de hadde konkrete planer om å pusse opp boligen i løpet av kommende 12 måneder, hvilket betyr at 880 000 norske husstander har konkrete planer om å utføre ett eller flere oppussingsarbeider i egen bolig i løpet av inneværende år. I tillegg er det 19 prosent, eller 477 000 husstander, som svarer at de ikke vet om de kommer til å pusse opp eller ikke. I sum tyder dette på at aktiviteten kommer til å holde seg på et høyt nivå også inneværende år.

Se flere bilder
Sprekker i maling på rekkverk

Foto: Robert Walmann/ifi.no

MANGE PLANER: Per januar 2022 svarte 35 prosent av husstandene at de hadde konkrete planer om å pusse opp boligen i løpet av kommende 12 måneder, hvilket betyr at 880 000 norske husstander har konkrete planer om å utføre ett eller flere oppussingsarbeider i egen bolig i løpet av inneværende år.         

Hva med de utvendige arbeidene?

Om vi ser på forholdet mellom planer og faktisk utførte utvendige oppussingsarbeider, kan vi forvente at nesten en av fem husstander kommer til å foreta utvendige oppussingsarbeider i år.

Av de som skal pusse opp utvendig, planlegger nesten 6 av 10 å beise eller male boligen utvendig, en fjerdedel sier de skal bytte ytterkledning/fasade, mens litt mer enn 1 av 10 planlegger å bytte takbelegg på boligen.

Se flere bilder
sprøytemaling av fasade

Foto: Kristian Owren/ifi.no

MANGE VIL MALE: Av de som skal pusse opp utvendig, planlegger nesten 6 av 10 å beise eller male boligen utvendig, en fjerdedel sier de skal bytte ytterkledning/fasade, mens litt mer enn 1 av 10 planlegger å bytte takbelegg på boligen.

Hvem utfører arbeidene?

Det er naturligvis store forskjeller når det gjelder hvem som utfører de utvendige arbeidene. Av de som byttet takbelegg på boligen i fjor, svarte 63 prosent at alt arbeidet ble utført av håndverker, mens 25 prosent gjorde alt arbeidet selv. For bytte av ytterkledning/fasade var håndverkerandelen på 46 prosent og gjør-det-selv andelen på 37 prosent. For utvendige malerarbeider ble 77 prosent av arbeidene utført «selv», mens 6 prosent ble utført kun av maler/håndverker.

Graden av egeninnsats varierer noe mellom aldersgruppene, og er høyest i aldersgruppen 40-54 år og lavest i aldersgruppen 75 år+, med GDS-andeler på henholdsvis 52 prosent og 35 prosent. Om det er antallet tommeltotter, økonomi eller andre forhold som avgjør om man utfører oppussingsarbeidene selv eller kjøper håndverkertjenester, kan jo hver enkelt tenke sitt om. Faktum er at GDS-andelen er høyest på landsbygda, mens byfolket i størst grad kjøper seg fri fra oppussingsarbeidene.

Forstå det, den som kan!

Se flere bilder
impregnering av rekkverk

Foto: Chera Westman/ifi.no

VIL HA HJELP: For utvendige malerarbeider ble 77 prosent av arbeidene utført «selv», mens 6 prosent ble utført kun av maler/håndverker.

Mer informasjon
Les mer
OM PROGNOSESENTERET

Prognosesenteret er et frittstående markedsanalyseforetak som har spesialisert sine tjenester til å omhandle markedsproblematikk knyttet til de europeiske bygge-, anleggs- og eiendomsmarkedene.

De gir aktører på det nordiske byggemarkedet innsikt og forståelse som skal hjelpe til med å optimere lønnsomhet og ta kloke beslutninger.

Se flere bilder
KÅRE ELNAN:

Foto: Robert Walmann/ifi.no

KÅRE ELNAN: Elnan er partner og leder for konsulentvirksomheten i Prognosesenteret AS. Han har jobbet i selskapet siden 1990 og har meget bred erfaring med alle typer analyser rettet mot bolig- og forbrukermarkedet i Norden.    

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.