Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Fjerne knirk-Duri-2024-FotoCheraWestmanIFIno-22.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

Problemløsere for knirkende gulv

Knirk er en vanlig grunn til at kunder reklamerer på parkett- og laminatgulv. Én måte å fjerne ulydene på er ved å smøre knirkende gulvskjøter med et middel som minsker friksjonen. Duri har løsninger for ulike typer flytende gulv.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Vinterstid opplever mange huseiere at gulvet begynner å knirke, og kanskje til og med at skjøtene går fra hverandre i parketten eller laminatgulvet. Knirk- og knitrelyder er av de vanligste grunnene til at gulvkunder klager på det nye gulvet. Dette gjelder både for gulv som kunden selv har lagt, og gulv lagt av håndverkere i nye og eksisterende boliger.

– Knirkelyder kommer av bevegelser. Enten beveger gulvet seg mot underlaget, eller så beveger skjøtene på seg, forteller Jason Harral, som er fagansvarlig hos Duri fagprofil og har lang erfaring som gulvsliper.

For tørr inneluft

En vellykket installasjon av et flytende parkett- og laminatgulv er avhengig av at produsentens anvisninger følges. Det gjelder kanskje spesielt underlagets egenskaper, akklimatisering av gulvmaterialet og klaring mot faste installasjoner. Også etter en perfekt legging kan endringer i det klimatiske forholdet, for tørr inneluft, føre til bevegelser i gulvet, og at det oppstår knitre- eller knirkelyder.

Knirk som oppstår på grunn av uttørking, retter seg normalt når luftfuktigheten stiger igjen. Likevel kan det være irriterende for kunden, og her har Duri noen enkle løsninger – blant dem et smøremiddel som fjerner ulydene uten å skade gulvet og et tyntflytende lim som fikserer skjøten eller gulvet.

Produktene er beregnet for flytende gulv lagt med klikk-lås eller tilsvarende og vanlig not- og fjærsystem. 

Se flere bilder
mann smører gulv fra liten tube

Foto: Chera Westman/ifi.no

STILL DIAGNOSE: Det er ikke alltid lett å på forhånd avklare hvilken type knirk gulvet har, og derfor er et test-sett med en liten flaske av hvert produkt et godt sted å starte:  – Test de to produktene et godt stykke fra hverandre, og dagen etter kan du sjekke hvilken som fungerte best, og kjøpe større flaske av den, sier Jason Harral, fagansvarlig hos Duri. 

Oljefritt smøremiddel

De to typene smøremiddel, Click Lube og Groove Gasket, er beregnet for å fjerne lyder fra knirk i skjøter i flytende gulv med fasede kanter.

– Begge produktene er blitt storselgere i England. Click Lube og Groove Gasket er tyntflytende, vanntynnet smøremidler som er laget uten olje og giftige stoffer. Disse brukes på parkett og laminat og andre gulv som er lagt flytende og de løser forskjellige problemer, sier han.

Smøremidlene påføres i den knirkende skjøten med en sprøytespissapplikator, og siger deretter ned i skjøten. Overflødig smøring tørkes fra overflaten med en klut, og vil ikke skade gulvet.

Click Lube er mer tyntflytende og smører gulvets selve låsmekanisme. Denne er normalt plassert langt ned i tverrsnittet. Groove Gasket flyter mindre ut og er egnet for å smøre gnissende deler på toppen av profilen. Den forhindrer derved knirking fra klempunktet mellom gulvbordene.

– Disse produktene forhindrer ikke bevegelsen, med gjør at den ikke lager lyder, sier Harral.

Se flere bilder
to hvite streker på en grå flate

Foto: Chera Westman/ifi.no

ULIKE TYPER KNIRK: Click Lube og Groove Gasket forhindrer knirkende gulv ved å tilføye en fleksibel film som sitter i sprekkene på flyttende gulv, og løser problemer henholdsvis i låssystemet og i toppsjiktet. 

Knirk mot undergulvet

Hvis knirkelydene ikke kommer fra skjøten, men fra at det flytende gulvet beveger seg mot underlaget, kan en løsning være å fiksere de gnissende delene med et lim. Denne typen knirk oppstår hvis underlaget hadde svanker og ujevnheter ved legging som burde ha vært sparklet ut før legging.

– Dette anbefaler vi at du kun gjør dersom du vet hva du driver med. Du borrer et lite hull i parketten og injiserer limet Floor-Fix Pro med et sprøytespiss-munnstykke til ujevnheten er fylt opp. Limet har lav viskositet og flyter godt ut og fester gulvet mot underlaget.

Floor-Fix Pro er et sterkt, vanntynnet lim som forblir fleksibelt etter herding. Etter 24 timers tørk under belastning, kan man gå på gulvet. Limet kan brukes i gulv med varmekabler,  men man må være forsiktig så at man ikke borrer gjennom varmefolie eller kabler. 

Se flere bilder
lim renner ved siden av et gulvbord

Foto: Chera Westman/ifi.no

FIKSER MED LIM: Injeksjonslimet Floor-Fix Pro flyter ut under gulvbordet og fester det mot gulvet. Det påføres gjennom et lite hull som borres i gulvet der knirkelydene oppstår. Limet har lav viskositet og 57 prosent tørrstoff. 

Tett sprekker i endeskjøten

Et annet problem som kan dukke opp er at endeskjøtene går fra hverandre. Dette kan utbedres ved å feste en slagkloss på overflaten av ett gulvbord og banke sammen det med gulvbordet inntil ved bruk av en gummihammer. Ved behov brukes denne i kombinasjon med Floor-Fix Pro lim. Duris slagkloss Plank Grabber har en sugeplate med nanoputer som fester seg godt til gulvoverflaten når den presses mot gulvet.

– Etterpå vippes den enkelt av og lager ingen merker i gulvet. Plank Grabber fungerer på gulv med slett, glatt overflate, det bør ikke være for mye børstet tekstur i overflaten, sier Jason Harral. 

Se flere bilder
mann med gummihammer banker på en rød sak

Foto: Chera Westman/ifi.no

TETT ENDESKJØTENE: Millioner små luftputer gjør at slagklossen Plank Grabber suger seg fast på gulvoverflaten. Slagklossen er laget av 2 millimeter tykk aluminium, og med noen slag med en gummihammer kan ett eller ved behov flere gulvbord skyves sideveis for å tette glipper i endeskjøten. 

Mer informasjon
Les mer
Unngå tørkesprekker i gulvet

Anbefalt RF inneluft: 30-60 prosent

Kritisk nivå: ved ≤20 prosent RF vil gulvet kunne få skader grunnet uttørking  av naturlige bevegelser.

Enkle tiltak: Ved for lav RF anbefales å tilføre fukt til inneluften ved å f. eks. dusje med baderomsdøren åpen, skru av kjøkkenviften når du koke pasta, tørk klesvasken i stua eller innred med grønne planter. I moderne boliger med mekanisk, balansert ventilasjon kan sirkulasjonshastigheten skrus ned om vinteren. 

Se flere bilder
gulv med sprekker

Foto:

TØRKEPROBLEMER: Treverk er et hygroskopisk materiale som sveller og krymper i takt med at luftfuktigheten i rommet endres. Blir det for tørt kan gulvet få sprekker. 

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.