Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
iQ-Loop-DogA-FotoCheraWestmanIFIno-1.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

Pisk og gulrot trengs i sirkulærøkonomien

«Alle har et ansvar, og vi kan ikke vente på myndighetene for å få fart på den sirkulære byggenæringen». Dette var ekspertpanelet enig i da Tarkett arrangerte debatt om hvorfor den grønne omstillingen tar tid.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Tarkett samlet nylig interiørarkitekter og andre aktører i eiendoms- og byggebransjen på Design og Arkitektur Norge - DogA til fremvisning av den nye, sirkulære vinylkolleksjonen iQ Loop. Kvelden ble avsluttet med en paneldebatt om hva som trengs for å gjøre byggenæringen mer sirkulær – et tema som skapte engasjement også hos publikum.

Debatten ble ledet av Petter Gulli, og deltakerne Thomas Schwenke, Håndverksgruppen; Kristine Aassved Storeide, Metropolis arkitektur & design AS; Thea Sundell Robberstad, Rambøll; Cathrine Barth, Nordic Circular Hotspot/Natural State og Ann-Kristin Ytreberg (Miljøfyrtårn), var enig i at det trengs en kombinasjon av pisk og gulrot for å få fremdrift.

Penger til omstilling etterlyses

At det er dyrere å ombruke enn å kjøpe nytt, tar lengre tid og er vanskelig fordi det mangler både handelsledd og systemer for garantier og godkjenning av produkter fra ombruksprosjekter, er viktige faktorer til at omstillingen går treigt, påpekte panelet. Og for at bedrifter skal tørre å satse på utvikling av produkter og tjenester før regler og systemer er på plass, kreves at regjeringen setter av penger til omstilling.

– Jeg er eng i at vi alle må ta ansvar, men det er kun én institusjon som kan gjøre noe med situasjonen på kort tid, og det er myndighetene. Vi kan ikke forvente at byggebransjen plutselig skal løse verdensproblemene. Det kommer ikke til å skje, sa Thomas Schwenke. 

Se flere bilder
mann med mikrofon

Foto: Chera Westman/ifi.no

ALLES ANSVAR: – Jeg er eng i at vi alle må ta ansvar, men det er kun én institusjon som kan gjøre noe med situasjonen på kort tid, og det er myndighetene. Vi kan ikke forvente at byggebransjen plutselig skal løse verdensproblemene. Det kommer ikke til å skje, sa Thomas Schwenke. 

Hvorfor gidde?

Han trakk også paralleller til eldre hovedlyspærer i biler, som inneholdt kvikksølv. Dette mente leverandørene av pærene i mange år var helt umulig å fjerne, men etter at EU forbød kvikksølv i lyspærer, gikk det kun måneder før stoffet var borte.

– Det samme vil skje med sirkulære materialer, sa han. Kommer det krav om at byggevarene ikke bare skal kunne gjenbrukes, men skal være i et system for gjenbruk, som for eksempel Tarkett viser med sine gulvbelegg, kommer det gå kort tid før det er svært mange som har slike systemer.

Kristine Aassved Storeide påpekte også at interiøret sjelden eller aldri teller med i klimaberegninger, eller i Breeam-klassifisering, og at det kan være svekke motivasjonen for å omstille seg:

– Miljømålene er allerede nådd, og hvorfor skal vi gidde da? Det monner så lite og kommer så lite ut i den andre enden. Vi ønsker oss også forskrifter og bransjestandarder, vi trenger det for å vite hva vi driver med og få en standardisert måte å regne på. Dette vet jeg at det jobbes med på flere hold, sa hun og peker på at interiørarkitektene likevel kan gjøre en stor forskjell hvis de skjønner hvilken påvirkningskraft de har i store prosjekter. 

Se flere bilder
folk rundt et bord med modell av produksjonstrinn

Foto: Chera Westman/ifi.no

LOOP: Tarketts ny vinylgulv iQ Loop er laget med bruk av 65 prosent resirkulert innhold. De ulike trinnene i produksjonsprosessen ble vist frem og forklart i form av en modell av prosessen.   

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.