Pisk og gulrot trengs i sirkulærøkonomien
«Alle har et ansvar, og vi kan ikke vente på myndighetene for å få fart på den sirkulære byggenæringen». Dette var ekspertpanelet enig i da Tarkett arrangerte debatt om hvorfor den grønne omstillingen tar tid.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
BransjenyttTarkett samlet nylig interiørarkitekter og andre aktører i eiendoms- og byggebransjen på Design og Arkitektur Norge - DogA til fremvisning av den nye, sirkulære vinylkolleksjonen iQ Loop. Kvelden ble avsluttet med en paneldebatt om hva som trengs for å gjøre byggenæringen mer sirkulær – et tema som skapte engasjement også hos publikum.
Debatten ble ledet av Petter Gulli, og deltakerne Thomas Schwenke, Håndverksgruppen; Kristine Aassved Storeide, Metropolis arkitektur & design AS; Thea Sundell Robberstad, Rambøll; Cathrine Barth, Nordic Circular Hotspot/Natural State og Ann-Kristin Ytreberg (Miljøfyrtårn), var enig i at det trengs en kombinasjon av pisk og gulrot for å få fremdrift.
Penger til omstilling etterlyses
At det er dyrere å ombruke enn å kjøpe nytt, tar lengre tid og er vanskelig fordi det mangler både handelsledd og systemer for garantier og godkjenning av produkter fra ombruksprosjekter, er viktige faktorer til at omstillingen går treigt, påpekte panelet. Og for at bedrifter skal tørre å satse på utvikling av produkter og tjenester før regler og systemer er på plass, kreves at regjeringen setter av penger til omstilling.
– Jeg er eng i at vi alle må ta ansvar, men det er kun én institusjon som kan gjøre noe med situasjonen på kort tid, og det er myndighetene. Vi kan ikke forvente at byggebransjen plutselig skal løse verdensproblemene. Det kommer ikke til å skje, sa Thomas Schwenke.
ALLES ANSVAR: – Jeg er eng i at vi alle må ta ansvar, men det er kun én institusjon som kan gjøre noe med situasjonen på kort tid, og det er myndighetene. Vi kan ikke forvente at byggebransjen plutselig skal løse verdensproblemene. Det kommer ikke til å skje, sa Thomas Schwenke.
Hvorfor gidde?
Han trakk også paralleller til eldre hovedlyspærer i biler, som inneholdt kvikksølv. Dette mente leverandørene av pærene i mange år var helt umulig å fjerne, men etter at EU forbød kvikksølv i lyspærer, gikk det kun måneder før stoffet var borte.
– Det samme vil skje med sirkulære materialer, sa han. Kommer det krav om at byggevarene ikke bare skal kunne gjenbrukes, men skal være i et system for gjenbruk, som for eksempel Tarkett viser med sine gulvbelegg, kommer det gå kort tid før det er svært mange som har slike systemer.
Kristine Aassved Storeide påpekte også at interiøret sjelden eller aldri teller med i klimaberegninger, eller i Breeam-klassifisering, og at det kan være svekke motivasjonen for å omstille seg:
– Miljømålene er allerede nådd, og hvorfor skal vi gidde da? Det monner så lite og kommer så lite ut i den andre enden. Vi ønsker oss også forskrifter og bransjestandarder, vi trenger det for å vite hva vi driver med og få en standardisert måte å regne på. Dette vet jeg at det jobbes med på flere hold, sa hun og peker på at interiørarkitektene likevel kan gjøre en stor forskjell hvis de skjønner hvilken påvirkningskraft de har i store prosjekter.
LOOP: Tarketts ny vinylgulv iQ Loop er laget med bruk av 65 prosent resirkulert innhold. De ulike trinnene i produksjonsprosessen ble vist frem og forklart i form av en modell av prosessen.
Vellykket samarbeid for godt inneklima
Etterlyser samordning for grønnere byggenæring
Enebakk og LUND først med iQ Loop
Pilotbygg på Svalbard skal øke ombruket av byggematerialer
Inspirerende show med redesign
Mer miljødata er et markedskrav
Utetekstil passer like godt inne
Terrassen eller balkongen er blitt forlengelser av stua – og krever tekstile løsninger som tåler både sol og regn og er vaskbare, samtidig som de er estetisk tiltalende. Dette gjør...
Arkitekt- og designansvarlig i Tarkett
Cathrine Eriksson er ansatt som A&D Manager hos Tarkett med start fra 17. juni. Cathrine er 39 år gammel og har tidligere vært leder for Oslo Design Fair og jobbet som ...
Malingen som ligner mikrosement
Med Massif fra Pure & Original er det enkelt å utfolde seg kreativt på vegger, tak og innredninger. Massif er en mineralsk, vanntynnet maling som gir et betonglignende utseende...
Soneinndel arbeidsmiljøer med løstlagt LVT
iD Square Loose-Lay er en helt ny og allsidig gulvkolleksjon designet for å skape dynamiske og inspirerende arbeidssoner. Med farger, former og mønstre designet av Tarketts designstudio,...
Trendvifte for 2026+
NCS Trends Colours Beyond 2026+ er en ny, inspirerende fargekolleksjon fra NCS. Utforsk de ulike trendene for 2026 sammen med en analyse av de fire hovedfargene og fargeretningene...
Favoritt i ny størrelse
Den populære Casco MultiTech fra Sika kommer nå i ny størrelse, som MultiTech Mini, i fargene sort og hvitt. Tuben inneholder 40 ml og er perfekt for småjobber der det skal...