Pilotbygg på Svalbard skal øke ombruket av byggematerialer
Norge deltar gjennom Sintef i et forskningsprosjekt innen EU som skal øke ombruket i byggenæringen. Fra et pilotbygg på Svalbard skal informasjon om inngående byggematerialer og deres egenskaper samles inn og systematiseres for å forenkle ombruk og gjenbruk.
ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
På Svalbard tiner permafrosten, og det fører med seg at fundamenteringen til mange bygg svekkes. Derfor må Store Norske Boliger bygge ny fundamentering og bygge om mange eksisterende bygg til god teknisk stand. Gjennom forskningsprosjektet SUM4Re skal det nå utvikles et rammeverk for å samle teknisk informasjon om bygg som krever reparasjon, flytting, eller demontering i Longyearbyen.
– Prosjektet vil gi verdifull kunnskap til beslutningstakere for bygde arbeider på permafrost her og andre avsidesliggende steder, sier seniorrådgiver Sveinung Nesheim i Sintef i en pressemelding.
Forskningsprosjektet skal bidra til mer nøyaktig og standardisert informasjon om byggematerialer og deres egenskaper. Målet er mer ombruk i byggenæringen, skriver Sintef i pressemeldingen. Prosjektet er et EU-prosjekt der Norge under ledelse fra Sintef deltar med et pilotbygg på Svalbard.
Bruk av kunstig intelligens
Gjennom prosjektet skal det utvikles et sporbarhetssystem for byggematerialer, et helhetlig metodisk rammeverk for vurdering av sirkulær bruk av byggevarer, og smarte digitale løsninger for å identifisere konstruksjonsdeler og analysere egenskapene deres.
Dette vil være til hjelp når eksisterende bygg skal rehabiliteres, utvides, bygges om eller rives. Målsetningen er å skape lett tilgjengelige materialbanker fra det bygde miljøet ved bruk av automatisert datainnsamling og nye metoder for identifisering av byggematerialer og konstruksjonsdeler.
– Prosjektet skal utvikle programvareverktøy og databaser basert på robust identifikasjon assistert av KI og andre digitale teknikker og vurdere sirkulærøkonomiske prosesser som reduksjon, gjenbruk, reparasjon, resirkulering og renovering, skriver Sintef i pressemeldingen.
Forskningsprosjektet skal foregå på tre steder – hvor et boligbygg i Longyearbyen er den norske representanten, sammen med en jernbanestasjon i Baskerland og en bydel i Den Haag som skal transformeres.
– Disse er valgt ut med sikte på å identifisere utfordringer ved metodikken, for eksempel hvordan identifisere skjulte elementer og hvordan levere sekundære materialer med forbedret kvalitet, sier Sveinung Nesheim i pressemeldingen.
Riktig fugemasse kan oppfylle EUs nye energikrav
Etterlyser samordning for grønnere byggenæring
Pisk og gulrot trengs i sirkulærøkonomien
Mer miljødata er et markedskrav
Ombruksgulv – en investering i fremtiden
Fra ord til handling for en grønnere flisbransje
Hvordan påvirker statsbudsjettet for 2025 oppussingsiveren?
Statsbudsjettet for 2025 gir noen positive signaler for husholdningene, og det kan bli et vendepunkt for mange som planlegger å pusse opp. Løfter om lavere skatter for dem med inntekter...
QR-kode gir rask tilgang til dokumentasjon
Flügger lanserer nye blå spann med resirkulert plast. De nye spannene vil brukes til flere av selskapets produkter. I tillegg gjør en QR-kode på spannet det enkelt for maleren å få...
Tapet med svenske tradisjoner
Gammalsvenska klassiker er en tapetkolleksjon med tapetdesign som er gjenskapt fra ulike tidsaldre og stiler. Gamle klassikere møter nye mønstre i nye fargesettinger. Her finnes det...
Stilfull putemiks fra Tone Kroken
Tone Kroken har for Norsk Dun designet en nydelig putekolleksjon i deilig velour og viskose i fine fargekombinasjoner. Putene fås i ulike størrelser og former og gir et luksuriøst...
Sømløs lufteventil uten synlige kanter
Inntrykket av det lekreste rom kan raskt ødelegges av ventilasjonsanlegget. Det unngås med Ergovent lufteventiler, som sømløst sparkles inn i slette gipsflater. Den prisvinnende designen...
Fugemasse for alle behov
Til fuging av absorberende keramiske fliser har Bostik tatt frem Multi Grout Plus, og til ikke-absorberende fliser Flex Grout Plus. Disse sementbaserte massene kan kombineres med...