FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Elvegrenda-FotoDag Ivar Brekke-LPO Arkitekter.jpg

Foto: Dag Ivar Brekke/LPO Arkitekter

Pilotbygg på Svalbard skal øke ombruket av byggematerialer

Norge deltar gjennom Sintef i et forskningsprosjekt innen EU som skal øke ombruket i byggenæringen. Fra et pilotbygg på Svalbard skal informasjon om inngående byggematerialer og deres egenskaper samles inn og systematiseres for å forenkle ombruk og gjenbruk.

ifi.no

ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Kategorier

Bransjenytt

Etiketter

Bærekraft
Dele
Annonse
Fargemagasinet.no annons

På Svalbard tiner permafrosten, og det fører med seg at fundamenteringen til mange bygg svekkes. Derfor må Store Norske Boliger bygge ny fundamentering og bygge om mange eksisterende bygg til god teknisk stand. Gjennom forskningsprosjektet SUM4Re skal det nå utvikles et rammeverk for å samle teknisk informasjon om bygg som krever reparasjon, flytting, eller demontering i Longyearbyen.

– Prosjektet vil gi verdifull kunnskap til beslutningstakere for bygde arbeider på permafrost her og andre avsidesliggende steder, sier seniorrådgiver Sveinung Nesheim i Sintef i en pressemelding.

Forskningsprosjektet skal bidra til mer nøyaktig og standardisert informasjon om byggematerialer og deres egenskaper. Målet er mer ombruk i byggenæringen, skriver Sintef i pressemeldingen. Prosjektet er et EU-prosjekt der Norge under ledelse fra Sintef deltar med et pilotbygg på Svalbard.  

Bruk av kunstig intelligens

Gjennom prosjektet skal det utvikles et sporbarhetssystem for byggematerialer, et helhetlig metodisk rammeverk for vurdering av sirkulær bruk av byggevarer, og smarte digitale løsninger for å identifisere konstruksjonsdeler og analysere egenskapene deres.

Dette vil være til hjelp når eksisterende bygg skal rehabiliteres, utvides, bygges om eller rives. Målsetningen er å skape lett tilgjengelige materialbanker fra det bygde miljøet ved bruk av automatisert datainnsamling og nye metoder for identifisering av byggematerialer og konstruksjonsdeler.

– Prosjektet skal utvikle programvareverktøy og databaser basert på robust identifikasjon assistert av KI og andre digitale teknikker og vurdere sirkulærøkonomiske prosesser som reduksjon, gjenbruk, reparasjon, resirkulering og renovering, skriver Sintef i pressemeldingen.

Forskningsprosjektet skal foregå på tre steder – hvor et boligbygg i Longyearbyen er den norske representanten, sammen med en jernbanestasjon i Baskerland og en bydel i Den Haag som skal transformeres.

– Disse er valgt ut med sikte på å identifisere utfordringer ved metodikken, for eksempel hvordan identifisere skjulte elementer og hvordan levere sekundære materialer med forbedret kvalitet, sier Sveinung Nesheim i pressemeldingen.

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.