Pilotbygg på Svalbard skal øke ombruket av byggematerialer
Norge deltar gjennom Sintef i et forskningsprosjekt innen EU som skal øke ombruket i byggenæringen. Fra et pilotbygg på Svalbard skal informasjon om inngående byggematerialer og deres egenskaper samles inn og systematiseres for å forenkle ombruk og gjenbruk.

ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
På Svalbard tiner permafrosten, og det fører med seg at fundamenteringen til mange bygg svekkes. Derfor må Store Norske Boliger bygge ny fundamentering og bygge om mange eksisterende bygg til god teknisk stand. Gjennom forskningsprosjektet SUM4Re skal det nå utvikles et rammeverk for å samle teknisk informasjon om bygg som krever reparasjon, flytting, eller demontering i Longyearbyen.
– Prosjektet vil gi verdifull kunnskap til beslutningstakere for bygde arbeider på permafrost her og andre avsidesliggende steder, sier seniorrådgiver Sveinung Nesheim i Sintef i en pressemelding.
Forskningsprosjektet skal bidra til mer nøyaktig og standardisert informasjon om byggematerialer og deres egenskaper. Målet er mer ombruk i byggenæringen, skriver Sintef i pressemeldingen. Prosjektet er et EU-prosjekt der Norge under ledelse fra Sintef deltar med et pilotbygg på Svalbard.
Bruk av kunstig intelligens
Gjennom prosjektet skal det utvikles et sporbarhetssystem for byggematerialer, et helhetlig metodisk rammeverk for vurdering av sirkulær bruk av byggevarer, og smarte digitale løsninger for å identifisere konstruksjonsdeler og analysere egenskapene deres.
Dette vil være til hjelp når eksisterende bygg skal rehabiliteres, utvides, bygges om eller rives. Målsetningen er å skape lett tilgjengelige materialbanker fra det bygde miljøet ved bruk av automatisert datainnsamling og nye metoder for identifisering av byggematerialer og konstruksjonsdeler.
– Prosjektet skal utvikle programvareverktøy og databaser basert på robust identifikasjon assistert av KI og andre digitale teknikker og vurdere sirkulærøkonomiske prosesser som reduksjon, gjenbruk, reparasjon, resirkulering og renovering, skriver Sintef i pressemeldingen.
Forskningsprosjektet skal foregå på tre steder – hvor et boligbygg i Longyearbyen er den norske representanten, sammen med en jernbanestasjon i Baskerland og en bydel i Den Haag som skal transformeres.
– Disse er valgt ut med sikte på å identifisere utfordringer ved metodikken, for eksempel hvordan identifisere skjulte elementer og hvordan levere sekundære materialer med forbedret kvalitet, sier Sveinung Nesheim i pressemeldingen.
Riktig fugemasse kan oppfylle EUs nye energikrav
Etterlyser samordning for grønnere byggenæring
Pisk og gulrot trengs i sirkulærøkonomien
Mer miljødata er et markedskrav
Ombruksgulv – en investering i fremtiden
Fra ord til handling for en grønnere flisbransje
Alcro inngår samarbeid med Modena
Alcro har inngått et strategisk samarbeid med flis- og interiørproduktleverandøren Modena. Partnerskapet gir Alcro et utvidet distribusjonsnettverk i Norge og styrker selskapets posisjon...
Trender for 2025/2026: Bærekraftig og sanselig uperfekthet
Fargepaletter, materialer og innovasjon preger interiør- og tekstilbransjen for 2025 og 2026. Etter å ha sett messene Maison&Objet, Paris Déco Off og Heimtextil, kan vi se tydelige...
NCS og Tarkett i designsamarbeid
Et nytt partnerskap mellom Tarkett og NCS muliggjør digitalisert material- og fargeutforskning for interiørdesign. Designplattformen NCS+ hjelper arkitekter og designere med å sette...
Halvor Bakkes interiør har fått nytt hjem
Norvigroup Norsk Dun har i mange år hatt et fruktbart samarbeid med Halvor Bakke innenfor soverom og bad. Nå utvides samarbeidet til å omfatte hele Halvor Bakkes interiørunivers. ...
Fremgangsrike Maxwear fortsetter å vokse
Golvabia presenterer det populære vinylgulv Maxwear i den nye størrelsen 1800 x 195 mm. – Vi kaller det Maxwear XL. Det nye formatet opprettholder alle funksjonene som gjorde...
Flere ikoniske Morris-design
Med Hidden Treasures vol.2 fortsetter vår reise gjennom arven til den ikoniske designeren William Morris. I den første versjonen av Hidden Treasures (vol.1) fikk vi for første gang...