Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Pergo Press Release_ Recycling HDF_Image 1.jpg

Foto: Pergo

Pergo resirkulerer fiberplater i laminat

Unilin – som står bak Pergo, kan nå resirkulere fiberplater (HDF) til nytt materiale. Det skjer takket være en eksklusiv teknologisk innovasjon.

Robert Walmann/ifi.no

Robert Walmann/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Inntil nylig var resirkulering av HDF (kjernen i laminatgulv) ikke mulig. Det var fordi limet som brukes til å binde sammen trefibrene i platene, ikke kunne filtreres industrielt. Som et resultat går det meste av disse fiberplatene til avfallsforbrenning etter om lag 14 til 20 år.

Alene om å resirkulere HDF-plater

Nå har UNILIN, gruppen bak Pergo, lykkes med resirkulering av HDF for bruk i nye materialer, som for eksempel kjernen i laminatgulv. Med denne teknologien kan levetiden for trefibre forlenges, og gi nye trær muligheten til å vokse og beskytte naturen ved å lukke inne CO2.

− Dette er et gjennombrudd når det kommer til resirkulering. Vi jobber kontinuerlig med bærekraft og å redusere vårt karbonfotavtrykk, og jeg er stolt av at vi nå er den eneste produsenten i verden som klarer å resirkulere HDF-plater, sier Martina Axéll, General Manager i Unilin Nordic AB i en pressemelding.

Vil nå høye klimamål

I pressemeldingen skriver selskapet at når HDF utgjør 90 prosent av produktet, er dette et veldig stort skritt som bringer oss nær opp til målet om å produsere 100 prosent resirkulerbare laminater.
− Vi fortsetter å innovere for å ta nye skritt mot enda mer bærekraftige gulv og bidra til å nå klimamålene i Parisavtalen, skriver heter det i meldingen.  

25 prosent resirkulert fiber innen 2030

I pressemeldingen fortelles det også at UNILIN Groups ambisjon er å erstatte minst 25 prosent av råmateriale-miksen med resirkulert fiber innen 2030, og på den måten holde 380 000 tonn CO2 lagret i materialene hvert år.

− I den første fasen vil den nye teknologien bli brukt til å resirkulere internt produsert materiale på vårt produksjonssted for MDF (Medium Density Fibreboard) og HDF i Bazeilles, Frankrike. Senere vil vi øke kapasiteten til også å resirkulere eksternt innsamlede fiberplater, skriver selskapet i sin pressemelding.

Se flere bilder
Pergo

Foto: Pergo

RESIRKULERER FIBERPLATER: − Jeg er stolt av at vi nå er den eneste produsenten i verden som klarer å resirkulere HDF-plater, sier Martina Axéll, General Manager i Unilin Nordic AB i en pressemelding.

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.