FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Pergo Press Release_ Recycling HDF_Image 1.jpg

Foto: Pergo

Pergo resirkulerer fiberplater i laminat

Unilin – som står bak Pergo, kan nå resirkulere fiberplater (HDF) til nytt materiale. Det skjer takket være en eksklusiv teknologisk innovasjon.

Robert Walmann/ifi.no

Robert Walmann/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Inntil nylig var resirkulering av HDF (kjernen i laminatgulv) ikke mulig. Det var fordi limet som brukes til å binde sammen trefibrene i platene, ikke kunne filtreres industrielt. Som et resultat går det meste av disse fiberplatene til avfallsforbrenning etter om lag 14 til 20 år.

Alene om å resirkulere HDF-plater

Nå har UNILIN, gruppen bak Pergo, lykkes med resirkulering av HDF for bruk i nye materialer, som for eksempel kjernen i laminatgulv. Med denne teknologien kan levetiden for trefibre forlenges, og gi nye trær muligheten til å vokse og beskytte naturen ved å lukke inne CO2.

− Dette er et gjennombrudd når det kommer til resirkulering. Vi jobber kontinuerlig med bærekraft og å redusere vårt karbonfotavtrykk, og jeg er stolt av at vi nå er den eneste produsenten i verden som klarer å resirkulere HDF-plater, sier Martina Axéll, General Manager i Unilin Nordic AB i en pressemelding.

Vil nå høye klimamål

I pressemeldingen skriver selskapet at når HDF utgjør 90 prosent av produktet, er dette et veldig stort skritt som bringer oss nær opp til målet om å produsere 100 prosent resirkulerbare laminater.
− Vi fortsetter å innovere for å ta nye skritt mot enda mer bærekraftige gulv og bidra til å nå klimamålene i Parisavtalen, skriver heter det i meldingen.  

25 prosent resirkulert fiber innen 2030

I pressemeldingen fortelles det også at UNILIN Groups ambisjon er å erstatte minst 25 prosent av råmateriale-miksen med resirkulert fiber innen 2030, og på den måten holde 380 000 tonn CO2 lagret i materialene hvert år.

− I den første fasen vil den nye teknologien bli brukt til å resirkulere internt produsert materiale på vårt produksjonssted for MDF (Medium Density Fibreboard) og HDF i Bazeilles, Frankrike. Senere vil vi øke kapasiteten til også å resirkulere eksternt innsamlede fiberplater, skriver selskapet i sin pressemelding.

Se flere bilder
Pergo

Foto: Pergo

RESIRKULERER FIBERPLATER: − Jeg er stolt av at vi nå er den eneste produsenten i verden som klarer å resirkulere HDF-plater, sier Martina Axéll, General Manager i Unilin Nordic AB i en pressemelding.

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.