Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Pangstart på årets utendørssesong med Hussjekkdagen

Det summer godt av gode råd når eksperter på vedlikehold møtes på IFIs Hussjekkdag. Her er flust av tips til butikker som skal selge, og huseiere som skal lage handlelisten til årets sesong. Det mer enn husmaling og terrassebeis som skal huskes.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For IFI har det blitt tradisjon å markere starten på utendørssesongen med en inspirasjonsaktivitet. Målet er å få folk i gang så snart været tillater det.

– Første torsdag i mai ønsker vi å sette fokus på at hus står ute, og behøver en sjekk av tilstand etter vinteren. På samme måte som med bilen, bør huset få jevnlig service. Ved å avdekke feil tidlig er arbeidet enklere og kostnadene mindre ved utbedring, sier Kristian Owren daglig leder i IFI.

Så da myndighetene løsnet på koronagrepet slik at det var lov å samles i mindre grupper, var ikke IFI sen om å invitere til hussjekkdag som planlagt. Hussjekkdagen ble arrangert første gang i fjor, og avløste den tidligere Fargedagen.

Det er fint vårvær og snøfritt på Østlandet, når IFI-gjengen tar imot oppussingseksperter fra hele ni leverandører til utedag. Det rigges til demonstrasjoner, og deles kunnskap, tips og råd om utvendig vedlikehold. Alt blir filmet, og stoffet skal publiseres utover våren og sommeren på ifi.no, sosiale medier og til pressen.

– Tanken er å formidle oppdatert kunnskap, og gi folk noen aha-opplevelser slik at de gjør ting riktig og helst setter i gang med litt mer enn de hadde tenkt, smiler Owren.

IFI ønsker også å inspirere butikkene til å kjøre egne Hussjekkdager.

– En felles dag for hele landet er ikke noe poeng. Her er det vær og føre som avgjør. Men vi i IFI setter aktuelle tema på dagsorden, og lager film og artikler. Deretter er det opp til hver enkelt butikk å lage opplegg som inspirerer egne kunder når det passer.

Møteplass med soneinndeling

– IFIs hussjekkdag er også en fin arena for bransjen til å møtes. I år var vi samlet rundt 15 eksperter her i Sandvika for å utveksle kunnskap og erfaring. Mange kjente og noen nye bransjekolleger, som i en hel dag delte sin viten med bransjen og forbrukerne. Vi i IFI mener det er viktig å ha en samlingsplass hvor alle kan møtes. Det er få arenaer som kan samle overflatebransjen slik vi i IFI gjør. Tilbakemeldingene har vært veldig positive, og vi ser frem til neste års arrangement, sier Owren.

Koronapandemien legger klare føringer for dagen, men ingen demper på stemningen. Alle får tildelt plass og fotfølges av fotograf, de andre må holde litt lenger avstand. Men ikke lenger unna enn at noen trer støttende til der det trengs. Dette er dagen da bransjen har dugnad for å inspirere folk til innsats.

NORDSJÖ: Ta skader med en gang

Per Myhre fra Nordsjö er tidlig på plass for å demonstrere vedlikehold av vinduer.

– Fukt er vinduenes verste fiende. Med enkle utbedringer når skaden er liten, hindres vannet i å trenge inn i treverket. Se over vinduene hver vår, og gjør nødvendige utbedringer der og da. Da kan det gå lenge mellom hver gang du trenger male hele vinduet, sier han og viser skader og utbedring. trinn for trinn.

FLÜGGER: Hvordan sjekke huset?

Roger Fridheim fra Flügger tar oss med på den store sjekkrunden. Hvor starter du, hvor er de utsatte områdene på huset, hvordan ser du om de er skadet, hva gjør du med skadene og hvilke produkter trenger du? Han går igjennom punktene, og utbedrer med Easy Filler, Wood Tex og Wood Seal.

 

JORDAN: Nyttig verktøy

Gjengen fra Jordan har en travel dag. De er overalt med gode råd og godt verktøy, og har til og med tjuvstartet og vært i farta et par dager i forveien med å beise, vaske og rense en terrasse.

– Resultatet blir bedre og jobben går lettere med riktig verktøy enten du skal behandle terrassen, vaske fasade, skrape løs maling, grunne og male vinduer og fasade, sier Åsa Schaanning, Beate Engel Jacobsen og Lars Petter Rustan.

– Og hagestoler fornyes på null komma niks med malesprøyte, sier Lars Petter Rustan.

TEKNOS: Moderne trebeskyttelse på gammel resept

Teamet fra Teknos rigger opp en demonstrasjonsvegg og viser Mesterens Husmaling, opprinnelig et produkt fra Drywood, som de overtok salg og distribusjon på i 2019. Malingen kan brukes på alle typer underlag.

– Lett å jobbe med, henger godt på penselen og gir veldig god dekk. Renner ikke en dråpe, sier Morten Kværne og holder opp penselen full av maling.

BECKERS: Ny farge med et strøk

Rune Nygaard fra Beckers gir gode tips maling av kledning og påføring av terrasseolje. Er det ønskelig med ny farge, og du har en kledning i god stand, kan Front Vedlikeholdsmaling være et godt alternativ mener han.

– Malingen dekker så godt at du kan skifte fra mørk til lys farge, eller omvendt med bare et strøk, sier han.

SCANOX: Selvrensende dekkbeis og maling, og husvask

Et muntert tospann fra Scanox; Thomas Løvald og Thor Ingar Røneid, demonstrerer effekten av Butinox Futura selvrensende dekkbeis og maling, og hvordan den er å påføre. Senere demonstrerer Thomas hvordan man vasker huset med Butinox Husvask og Kraftvask.

IBG: Demo tørrsliping av terrasse

Owe Busland fra IBG er den som bråker mest denne dagen. Han vandrer frem og tilbake på terrassen med en ny slipemaskin. Her fjernes smuss og rester av gammel overflatebehandling på terrassebord uten vann og kjemikalier.

– Huseier sparer tid; kan slipe og beise på samme dag uten å måtte vente på tørk. Dette er en perfekt utleiemaskin, tipser han.

KREFTING: Nyttige problemløsere

Våren er tiden for å ta en oppdatering på ting det er nyttig å ha i boden. Helge Christiansen fra Krefting har mange smarte problemløsere med seg, blant andre Plumbo Desinfeksjon, Ferro Bet rustfjerner og Duxola malingsfjerner.

OSMO: Fri for skitt og mose

Nizar Fiali fra Osmo har trukket ut på plenen og demonstrerer Trefornyer, en rens som fjerner skitt, smuss og døde trefibere fra blant annet utemøbler i hardwood og teak. Osmo Gard Clean dreper mose og begroing på stein og mur. På heller, kantstein, tegl osv. er det bare å spray på og la stå. Mosen dør og kan feies vekk.

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.