Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
FALL TIL SLUK.jpg

Foto: Robert Walmann/ifi.no

På treningsleir før NM i Overflateteknikk

Det lyttes og læres blant deltakerne til NM i Overflateteknikk. Når scenelyset tennes på Bygg Reis Deg i oktober får vi se noe av det ypperste Norge har å by på. – Jeg er spent på om nervene holder, sier Sindre Arstad.

Robert Walmann/ifi.no

Robert Walmann/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er helt stille på opplæringssenteret på Stovner. Kun stemmen til Per Myhre høres. Han viser og forteller hvordan en speildør skal males. Alle teknikker, tips og råd deles kyndig ut til de som vil delta på NM i Overflateteknikk, i grenene Gulvlegging og Maling. Norgesmesterskapet foregår på Bygg Reis Deg 20.-23. oktober i år.

Trikset er å tenke enkelt!

− Mitt mål er at deltakerne skal tenke enkelt, og de bør ha en plan før de setter i gang. Har du det også ryddig rundt deg når du jobber, vil det påvirke trivselen, og igjen resultatet. Det er moro å være her å dele mine erfaringer, sier maleren som også er teknisk sjef hos Nordsjö.

Se flere bilder
Per Myhre maler speildør

Foto: Robert Walmann/ifi.no

EN MESTER I AKSJON: Per Myhre fra Nordsjö blir av kollegaer omtalt som en av landets beste til å male speildører. Nå deler han av sin kunnskap til lærevillige NM-deltagere.

Når detaljene teller

− Ja, dette er gøy. Tenk for en opplevelse det vil bli å delta i selve NM. Karoline Sømme fra Drøbak skal bli maler.
Hun mener en deltakelse i NM vil gi henne store muligheter for fremtiden.
− Da får jeg vist hva jeg kan. Jeg er veldig opptatt av detaljer og det blir gøy å jobbe med dette foran masse folk, kameraer og lys. Jeg lærer også veldig mye av å være her på treningssamling, sier 23-åringen.

Se flere bilder
Karoline Sømme

Foto: Robert Walmann/ifi.no

ØYE FOR DETALJER: Karoline Sømme fra Drøbak bruker det hun har lært om å male speildører. – Jeg elsker detaljer og gleder meg veldig til å vise hva jeg kan i løpet av NM. Det blir en opplevelse for livet, sier hun.

Kjenner nervene

Sindre Arstad konsentrerer seg om gulvet. Han er også på treningssamling for å lære av de beste.
− Jeg vil forbedre den kunnskapen jeg allerede har. Jeg både gruer og gleder meg til NM. Du må huske at jeg er mest vant til å jobbe alene. Og nå skal det plutselig jobbes foran masse folk. Det blir ikke lett å håndtere det stresset, men med musikk på øret må jeg lukke meg inn i boblen. Da går det nok bra, sier han.

Se flere bilder
Sindre Arstad

Foto: Robert Walmann/ifi.no

KLAR FOR ACTION: Sindre Arstad trener på gulvet. Han gleder seg til NM. Da gjelder det å holde kontroll på nervene. – Men med musikk på øret, skal det gå bra. Her på treningssamlingen vil jeg lære mest mulig, sier han.

Ingenting å grue seg til

Nestor innenfor gulvleggerfaget, Espen Josten, mener deltakerne ikke har noe å grue seg til.
− Nå gjøres de kjent med alle oppgavene. Så går vi grundig igjennom teknikkene og lar deltakerne øve igjen og igjen. Vi skal sørge for at de mestrer dette. Det er gøy å se så mange motiverte ungdommer som spør og graver om faget. De vil få en opplevelse for livet, og når sceneteppet går opp, er jeg sikker på at de vil klare dette med glans, sier han.

Se flere bilder
Espen Josten

Foto: Robert Walmann/ifi.no

HAR TRUA: Gulveksperten Espen Josten fra Tarkett er ikke i tvil. – Deltakerne vil mestre oppgavene de får utdelt. Nå er vi i full gang med treningen og det ser meget lovende ut, sier han.

Halve jobben

Bransjen stiller som vanlig villig opp med alt som trengs til malerne og gulvleggerne slik at de får gjort jobben før- og under NM. Det være seg sparkel, lim, tepper, linoleum, maling, vinyl og malerverktøy.
− Verktøyet er halve jobben. Vi som leverandører er med hele veien og svarer på spørsmål. Vi sørger for at utøverne har det de trenger til enhver tid. Det er viktig å gi ungdommene all den støtte de trenger, sier Kathrine Støen fra Jordan.

Se flere bilder
Kathrine Støen

Foto: Robert Walmann/ifi.no

MED BRANSJEN I RYGGEN: Overflatebransjen stiller tradisjonen tro opp med alt det NM-deltagerne trenger både før- og under selve finalen. – Dette er rekrutteringsarbeid til faget, sier Kathrine Støen fra Jordan.

Stolte håndverkere

− Å satse på NM er noe av det viktigste vi gjør for rekruteringen til bransjen, og for å heve kompetansenivået. Det øker også yrkesstoltheten at det er unge og engasjerte håndverkere i bransjen vår, sier Kari Silsand Wilsgård fra MLF.

Se flere bilder
Kari Wilsgård

Foto: Robert Walmann/ifi.no

VIKTIG FOR BRANSJEN: Kari Silsand Wilsgård fra MLF mener NM er viktig for å skape yrkesstolthet i bransjen. 

Se flere bilder
Per Gunnar Jansen

Foto: Robert Walmann/ifi.no

FALL TIL SLUK: Per Gunnar Jansen fra Ardex viser hvordan det skal sparkles med fall til sluk. Det er en av mange oppgaver deltakerne vil få under NM i Overflateteknikk, i grenen Gulvlegging.


Mer informasjon
Les mer
BYGG REIS DEG

Bygg Reis Deg arrangeres annen hvert år på Norges Varemesse i Lillestrøm. Messen samler over 500 utstillere fra hele næringen og over 40000  publikummere.
Også i år er IFI med og arrangere NM i Overflateteknikk i samarbeid med MLF, i grenene Gulvlegging og Maling. 

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.