Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
1-Flotex-Snø-FotoCheraWestmanIFIno-05.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

På topptur med unikt gulvmateriale

Det foretrukne gulvet hos norske alpinanlegg er en slitesterk og innovativ krysning mellom teppe og vinylbelegg. Inne i vinterparken Snø demper 5 000 kvadratmeter Flotex lyder fra trampingen av slalomstøvler, barnelatter og toppidrettsutøvere på treningsøkt.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når du passerer Lørenskog på E6 på vei fra Oslo mot Gardermoen, kjører du forbi et annerledes bygg som ser ut som om det nærmest renner ned fra toppen av en skråning. Bygget heter Snø, og er et innendørs skianlegg med tilhørende næringslokaler, der den arkitektoniske utformingen trekker tankene til et snøskred eller en smeltende isbre.

Innvendig har bygget to soner – en varm og en kald sone. I den kalde sonen ligger temperaturen stabilt på -2 til -4 grader. Der kan du sette utfor en 500 meter lang slalåmbakke med 90 meters høydeforskjell, gå på langrenn i en 1 000 meter lang løype som delvis henger 20 meter over alpinbakken, eller prøve deg på en av verdens høyeste innendørs isklatrevegger. Alt skjer innendørs, under tak. Og det spiller ingen rolle om kalenderen viser at det er jul eller juli. Anlegget er åpent året rundt, såfremt korona-tiltak ikke setter en stopper for innendørs aktiviteter.

Se flere bilder
Sport1, Snø

Foto: Chera Westman/ifi.no

TO FARGER: Store deler av den varme sonen er belagt med Flotex planks i én av to farger. De publikumsåpne lokalene rommer blant annet en sportsbutikk i hele tre etasjer, der du i første etasje kan leie skiutstyr, og i etasjene over kjøpe deg nytt utstyr til både ski- og andre sportsaktiviteter.

Afterski og utstyr

I den varme sonen kan du gå på afterski i en av flere restauranter, få smøretips, kjøpe nye votter eller leie både alpinski, langrennsski og snowboard. Her er store garderobeområder med låsbare skap, sportsbutikk i tre etasjer, innendørs helsestudio og treningssenter, og selvbetjent adgang til vinteridrettsanlegget.

I vinterparken Snø trener flere klubber både nedoverski og bortoverski, Norges Skiforbunds avdeling for alpint leier deler av i kontorlokalene, og like ved driver Wang Toppidrett utdanning av elever på videregående skole. Snøparken åpnet i desember 2019, og rundt anlegget bygges en ny bydel med boliger, hotell- og konferanseanlegg, kontorer og butikker. Snøbyen blir et levende sted med 6 000 innbyggere, 2 000 arbeidsplasser og 600 skoleelever og lærere, besøkende og tilreisende.

Se flere bilder
på ski innendørs

Foto: Snø

PÅ SKI INNENDØRS: Slalåmbakken er 500 meter lang og heller på det bratteste 22 grader. En 4-seters stolheis fører deg til toppen, og en koppheis kan ta deg til midten av familiebakken. I en egen avdeling er det mulighet for å bryne seg på hopp og rails av ulik størrelse og vanskelighetsgrad. Langrennsløypen starter hengende i en mezzanin 20 meter over bakken og slynger seg rundt i en 1 km lang småkupert løype med svinger og bakker.

Litt som på hytta

– Nesten alle gulv i publikumsområdene i varm sone kommer fra Forbo Flooring, og vi har levert 5 000 kvadratmeter Flotex Plank i to ulike design til vinterparken Snø, sier Raymond Sandvik.

– Flotex passer veldig bra for denne bruken. Her ønsket vi å gi en lun hyttefølelse og få naturen inn, sier Arne Evensen hos Evensen & Bjerke, som sammen med kollega Lars Kløve Bjerke har vært delaktig i utforming av interiørkonseptet.

Umiddelbart innenfor hovedinngangen ser besøkeren alpinbakken gjennom et stort glassparti. Dette strekker seg opp gjennom etasjene gi et overblikk over heiser og ulike nedfarter. En sentralt plassert rulletrapp fører de besøkende opp i det seks etasjer høye bygget med restauranter, butikker og treningslokaler. Hele veien kan du gjennom glasset se ut over dem som går på ski. Oppover i etasjene er den bærende stålkonstruksjonen kledd inn med trepanel.

– Det var viktig å få til et åpent lokale, som ikke gir en trang følelse som det ofte kan bli der det samles mye folk med skiutstyr, sier Evensen.

Se flere bilder
4-Flotex-Snø-FotoCheraWestmanIFIno-12.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

GODT EGNET: Flotex gulv er et unikt tekstilgulv som kombinerer slitestyrken og holdbarheten til et vinylbelegg med kvaliteten, varmen og komforten til et teppe. Det består av et bunnlag av solid forsterket vinyl og en overflate av tett velurisert nylon (6.6) som er godt forankret i det vanntette underlaget.

Se flere bilder
1-Flotex-Snø-FotoCheraWestmanIFIno-05.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

KJØLIG UTSIKT: Fra vrimleområdet innenfor entreen har du fullt overblikk over alpinbakken i vinterparken Snø. Her går skientusiaster med slalåmsko og staver for å komme seg inn til den vintertempererte siden av glassveggen. Flotex-gulvet tåler tusen tråkk, og demper effektiv lyder.


Vanlig valg i alpinanlegg

Flotex er et forholdsvis unikt gulv – en krysning mellom vinylbelegg og heldekkende teppe som kombinerer vinylens slitestyrke med varmen og komforten som tepper har.

– I alpinmiljøer er skituristene godt vant til Flotex-gulv. Vår største kunde på dette gulvet er Skistar, som drifter anlegg på kjente norske og svenske destinasjoner, blant annet i Trysil, Hemsedal og Åre. Flotex brukes i toppstuer, restauranter og butikker. Det demper lyder, tåler å tråkkes på med skisko og tar ikke skade av snø som blir med inn, sier Sandvik.

– Andre typiske bruksområder er hoteller, konferansesentre, flyplasser, restauranter og butikker. Vi ser nå en økt etterspørsel i kontorsegmentet. Offentlig sektor har også fått øynene opp for dette flotte produktet, sier han.

Fargemagasinet har tidligere skrevet om Vestlia Resort på Geilo, der Flotex er med på å skape norsk hyttekos i et hotell- og konferansekonsept i særklasse.

En av de store fordelene med Flotex er at det er så lett å holde rent, og gulvet tåler både støvsuger og feiemaskin. Baksiden består av et solid lag med tett velurisert vinyl, mens overflaten er laget av tett 6.6-nylon som er godt forankret til underlaget.

– Flotex ser ut som et teppe, men er like funksjonelt og holdbart som et vinylgulv, sier Sandvik.

Se flere bilder
hyttepreg interiør

Foto: Chera Westman/ifi.no

HYTTE I MANGE ETASJER: Den bærende stålkonstruksjonen er kledd inn med trepanel. Kombinert med teppe på gulvet gir det en lun og hyggelig atmosfære. Rulletrappen ligger sentralt plassert i bygget, og i hver etasje kan du skue ut over alpinbakken gjennom store glassvinduer.

Se flere bilder
5-Flotex-Snø-FotoCheraWestmanIFIno-20.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

GULVMØTER: I byggets varme sone ligger det 5 000 kvadratmeter Flotex planks i restauranter, vrimlearealer og garderober. Kun i Thon-restauranten er det valg et annet gulvmateriale – Bolon. Gulvleggerne fra Byggbelegg Elvestad har gjort en fin jobb!


Mer informasjon
Les mer
VINTERPARKEN SNØ
Se flere bilder
Snø

Foto: Snø

SNØPARK: Vinterparken Snø ligger i Lørenskog. Her kan du drive med skisport innendørs hele året. 

 • BTA: 42 000 kvadratmeter
 • Eiere: Selvaag AS, Canica, Oslo Pensjonsforsikring, Malling, Baumann, og Lørenskog Kommunale Pensjonskasse.
 • Totalentreprenør: BetonmastHæhre Romerike AS
 • Byggeperiode: mai 2018-desember 2019
 • Arkitekt: Halvorsen & Reine AS
 • IARK: Evensen & Bjerke
 • Maleentreprenør: Skedsmo Bygg og Boligmaling AS
 • Gulventreprenør: Byggbelegg Elvestad AS
 • Gulv i prosjektet: 5 000 kvadratmeter Flotex Planks i fargene Concrete 139003 Smoke og Concrete 139004 Storm fra Forbo Flooring
FLOTEX

Tekstilt belegg av 6.6 nylon med vanntett bakside, med 80 millioner nylonfibre per kvadratmeter. Flotex leveres som banebelegg, fliser og i plankeformat. Det finnes i flere hundre ulike design/farger i standard kolleksjon, og det er også mulig å printe egne design i serien Flotex Vision HD.

 • Tykkelse: 4,3-5,9 mm
 • Sliteklasse: 33
 • Formater: 2x30 LM banevare,, 50x50 cm fliser, 100x25 cm plank
 • Dimensjonsstabilitet: <0,2 % (ISO 2551/EN 986)
 • Trinnlydsdemping: 19-22 dB
 • Estimert levetid: 15-25 år
 • Rengjøring: støvsuger med børstevalsmunnstykke eller feiemaskin.
 • Vedlikehold: tepperensmaskin og ekstraksjonsmaskin. I tillegg kan man også bruke visse kombiskuremaskiner med børste samt dampvaskemaskin. Rengjøring med vann etterlater cirka 50 g vann/m2, som ved normal lufting tørker på cirka 4 timer.
Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.