FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Husbygging01_AshildTyssen.jpg

Foto: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no

Om å komme seg igjennom vinteren

Husprodusentene har hatt eller har utfordrende tider, men når vi kommer oss igjennom vinteren, (usikker på om det var denne eller neste), så kommer oppturen mener flere økonomieksperter, blant annet Eikas sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen.

Kristian Strandli Owren/ifi.no

Kristian Strandli Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

For et par uker siden deltok jeg på en konferanse i regi av Hedalm Anebyhus. Husprodusentene har hatt eller har utfordrende tider, så honnør til Hedalm for å tenke positivt i en krevende tid. Et av trekkplastrene var Eikas sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen. Ja, han med friske utspill og flotte krøller. Uansett, Andreassen hadde en del spennende å by på.

Gå på jobb eller holde seg hjemme?

Punkt 1. Han dro paralleller mellom dagens regjering og den gjengen vi har fulgt i serie «Makta». Dagens regjering finner på mye «rart» og skaper hodebry for oss andre som ønsker å bygge landet. Han mente blant annet at næringsminister Vestres beste bidrag til norsk næringsliv hadde vært å beholde slåbroken på, ta seg en pils og bli hjemme, fremfor å gå på jobb. Andreassen så sterke paralleller mellom reguleringer på 80-tallet og i dag. Men han hadde også gode nyheter: når vi kommer oss igjennom vinteren, (usikker på om det var denne eller neste), så kommer oppturen. Med et overfylt Statens pensjonsfond utland, og trolig et regjeringsskifte, kan vi forvente oss en oppgang i markedet som overgår 80-tallets jappetid. Her er det bare å holde seg fast og se frem til oppturen.    

Renteprognoser feiler

Punkt 2. Renter. Ifølge Andreassen og andre teoretikere som har fulgt rentebanen til Norges Bank kan vi forvente oss lavere rente enn tidligere. Vi vil kanskje for første gang få negativ styringsrente. Sverige hadde det sist, og Japan har hatt det i mange år.

Andreassen skapte god stemning hos Hedalm, en stemning som jeg gjerne bringer videre til deg som leser. Tar du en titt på historiske prognoser om rentebaner fra Norges Bank, vil du se at de aldri har truffet. Historien forteller om en raskt økende rente og tilsvarende rentefall etter noen tid.

Optimismen øker

Som jeg skrev om i sist nummer av Fargemagasinet, så gjennomfører IFI forventningsundersøkelser blant medlemmene. Vi spør hva de tror om norsk økonomi, bransjens utvikling og egen økonomi. Da vi spurte i november, var det mørkt både ute og i sinnet til mange. Nå går vi mot vår, og det lysner. Fra november til februar har optimismen for norsk økonomi økt blant våre medlemmer. Pessimismen har sunket fra 73,68 prosent til 40,23 prosent, og andelen som forventer en bedring er doblet til 25,29 prosent.

Med andre ord: vi opplever nå en positiv endring, og troen på en lysere fremtid for norsk økonomi er ikke bare ønsketenking, men et syn som stadig flere deler.

Jeg ønsker dere et godt vårsalg!

Ekstra allergivennlig proffmaling
Bransjenytt

Ekstra allergivennlig proffmaling

Den første malingen som er godkjent i henhold til den felles skandinaviske merkeordningen for ekstra astma- og allergivennlige produkter heter Dekso Aïr og er utviklet av Flügger for...

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.