På Øksnevad videregående skole velger elevene mellom fag som blant annet anleggsmaskinfører, hovslager, gårdbruker og anleggsgartner.
Da skolen, som opprinnelig er fra 1940, skulle moderniseres og utvides, valgte arkitektene å fokusere på naturbruksfarger og -materialer.
– De underviser i naturbruks- og landbruksfag på skolen, og vi valgte en palett med det som inspirasjon. Fargene er blant annet hentet fra åkerlapper. Det er en form for lek med strå og gress, sier sivilarkitekt Per Ove Djønne hos Asplan Viak AS i Stavanger.
Hester og maskiner
Øksnevad ligger i Klepp kommune på Jæren, og har plass til 400 elever og ansatte på utdanninger som både kan gi yrkeskompetanse og generell studiekompetanse. Her finnes både ridehall, veksthus og tradisjonelle gårdsbygninger i tillegg til mer vanlige undervisningsrom.
– Skolen skulle utvides og fikk en fullstendig makeover. Det er bygd en flerbrukshall og nye skolelokaler, sier Djønne.
I prosjektet inngikk også bygg for anleggsmaskiner og et biobrenselsanlegg for skolens egenproduserte flis. Skolens profil gjenspeiles i miljøene – der noen bygg har fått torvtak, og der veggene inne i auditoriet ser ut som den utvendige fasaden til en låve.
Innvendig brukes tre ulike himlinger og hvitlaserte finérplater av furu på vegger, mens møterommene har glasskledde spilevegger der spilene har ulike gule og grønne farger.
Gulvene er belagt med gummigulv med kokosfibre fra Polyflor.
Kokos som sagflis
– Spilene skal føre tankene til gress og strå, og fungere som et visuelt filter som slipper inn lys. Veggene er utformet etter en avveining mellom gjennomlysning og visuell skjerming, sier han.
Det samme spileverket finner vi også igjen på veggene i flerbrukshallen. Alle gulv i skolens undervisningsrom er belagt med gummigulvet Kayar. Totalt er det lagt 2 500 kvadratmeter med gulvet som har innslag av kokosfibre.
– Kokossponene kan gi assosiasjoner til sagflis, og den lille «støyen» som kokosfibrene lager i over-flaten, gjør at gulvet skiller seg ut. Vi hadde brukt denne typen gulv i en barnehage tidligere, og hadde gode erfaringer derfra, avslutter Djønne.