FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Forestia Braskereidfoss-FotoPerOttarWalderhaug-InnovasjonNorge.jpg

Foto: Per Ottar Walderhaug/Innovasjon Norge

Økonomisk støtte til ny gjenbruksfabrikk for treverk

Forestia får 80 millioner i tilskudd fra Innovasjon Norge til etableringen av en fabrikk for gjenbruk av treverk.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Kategorier

Bransjenytt

Etiketter

Byggma
Dele
Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forestia får 80 millioner kroner til å bygge en ny fabrikk for sirkulær utnyttelse av trevirke. Fabrikken skal oppføres i Braskereidfoss i Innlandet der selskapet allerede har et eksisterende anlegg. Prosjektet går under navnet Forestia Carbon Sink, og består av et renseanlegg for treavfall, der tidligere brukt trevirke skal renses for metall, tungmetaller, plastfragmenter og kjemiske forbindelser og sluttproduktet skal være av tilnærmet samme kvalitet som nytt trevirke. Anlegget blir det første av sitt slag i Norge og anslås å kunne gi opp mot 100 nye arbeidsplasser.

Styret i Innovasjon Norge har bevilget finansieringsstøtte gjennom en kombinasjon av miljøteknologi-ordningen, distriktsrettet bedriftsutviklingstilskudd og grønt investeringstilskudd. En del av pengene kommer fra regionale utviklingsmidler fra Kommunal- og distriktsdepartementet via Innlandet fylkeskommune. Forestia planlegger å investere 250-300 millioner kroner i anlegget, og til sammen blir tilskuddet på inntil 80 millioner kroner.  

Se flere bilder
Forestia Braskereidfoss

Foto: Per Ottar Walderhaug/Innovasjon Norge.

FABRIKKINVESTERING: Forestia får 80 millioner kroner fra Innovasjon Norge til å bygge et anlegg for rensing av tidligere brukt treverk slik at det får tilnærmet samme kvalitet som nytt treverk. Anlegget bygges i tilknytning til eksisterende fabrikk i Braskereidfoss.

– Det er viktig for oss å kunne bidra til at bedriften kan bygge den nye fabrikken, slik at treverk kan inngå i et kretsløp og brukes om igjen. Gjennom å støtte dette prosjektet bidrar vi til økt grad av sirkulær økonomi, samtidig som vi er med på å skape framtidsrettede arbeidsplasser i et område som virkelig trenger det, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli i en pressemelding.

– Alle i Forestia er svært glade for denne beslutningen som gir grunnlag for økte inntekter og arbeidsplasser. Den nye fabrikken for rensing av tre-avfall er også risikoavlastende for Forestia. Denne fabrikken gjør oss mindre avhengige av forsyningene av råstoff fra sagbrukene, sier konsernsjef Geir Drangsland i en pressemelding fra Byggma-konsernet der Forestia inngår.

Forestia er en av Skandinavias største produsenter av trefiberplater, med 45 prosent av omsetningen fra eksport. På sikt skal fabrikken kunne gjenvinne 100 000 tonn treavfall i året og bidra til vesentlig reduksjon av CO2-utslipp.

Se flere bilder
Geir Drangsland

Foto: Byggma

MER UAVHENGIG: – Denne fabrikken gjør oss mindre avhengige av forsyningene av råstoff fra sagbrukene, sier konsernsjef Geir Drangsland i en pressemelding fra Byggma-konsernet der Forestia inngår.

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.