menu
Annonse

Nytt verktøy skal gi mer miljøvennlig emballasje

Nå skal det bli enklere å lage miljøvennlig emballasje. Grønt Punkt lanserer et nettbasert verktøy som beregner gjenvinnbarheten hos ulike typer emballasje.

Chera Westman/ifi.no 16.10.2020 cloud_download

fullscreen
 • ULIKE MATERIALER: Gjennom kalkulatoren er det mulig å beregne gjenvinnbarheten hos ulike emballasjematerialer.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • FORURENSING: Gjenvinnbarheten hos en brukt emballasje påvirkes av flere faktorer. Rester av innholdet er én av disse.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • FORENKLING: – Gjenvinningskalkulatoren er et verktøy som gjør det enkelt å designe emballasje som kan resirkuleres og bli til noe nytt, sier utviklingssjef Johannes Daae i Grønt Punkt Norge.

  Foto: Grønt Punkt

Annonse
Johannes Daae

FORENKLING: – Gjenvinningskalkulatoren er et verktøy som gjør det enkelt å designe emballasje som kan resirkuleres og bli til noe nytt, sier utviklingssjef Johannes Daae i Grønt Punkt Norge.
camera_alt (Grønt Punkt)

En god emballasje tar både vare på produktet, og kan resirkuleres og bli til noe annet etterpå. I emballasjens kretsløp går det derimot ofte feil. Sluttbruker kan for eksempel sortere avfallet feil eller det kan være forurenset slik at det ikke kan gjenvinnes likevel. Nå vil Grønt Punkt hjelpe alle som designer og produserer emballasje, slik at disse feilene kan unngås.

– Det siste året har vi jobbet intenst for å realisere en gjenvinningskalkulator som gir et helt riktig bilde av hva som skjer med emballasjen gjennom kretsløpet, sier Johannes Daae, utviklingssjef hos Grønt Punkt. 

Medlemstjeneste

emballasjemateriale metall

FORURENSING: Gjenvinnbarheten hos en brukt emballasje påvirkes av flere faktorer. Rester av innholdet er én av disse. 

camera_alt (Robert Walmann/ifi.no)

Gjenvinningskalkulatoren er nettbasert, og åpen for alle medlemmer i Grønt Punkt. Som innlogget kan produktutvikleren eller emballasjedesigneren velge type emballasje; flaske, bøtte, beger, eske og så videre, og fylle inn informasjon om materialvalg på ulike deler av emballasjen; som for eksempel hovedmateriale, etiketter og kork. Det er også mulig å legge til farge, lim og trykk. Deretter beregner verktøyet gjenvinnbarheten og gir det karakter i en skala fra A til F, lignende den som brukes for energimerking.

Jernia er et av selskapene som har testet kalkulatoren før lanseringen, og ser store muligheter. De skal blant annet bruke det til å sette tydelige krav til emballasjen på sine leverandører.

– Vi mener at vi i varehandelen er en del av klimaproblemet. Det er syke mengder emballasje som formidles gjennom oss. Vi har som mål at all emballasje skal være resirkulert og resirkulerbar, og vi skal ha minst mulig emballasje i våre butikker. Kalkulatoren vil gi oss et godt verktøy for å nå disse målene, sier administrerende direktør Espen Karlsen i Jernia.

Materialkombinasjoner

emballasje materialer

ULIKE MATERIALER: Gjennom kalkulatoren går det at beregne gjenvinnbarheten hos ulike emballasjematerialer. 
camera_alt (Robert Walmann/ifi.no)

Gjenvinningskalkulatoren kan beregne gjenvinnbarheten hos flere ulike materialer og kombinasjoner av disse: 

 • plast
 • kartong
 • bølgepapp
 • glass
 • metall

Målet med kalkulatoren er å skape en felles standard for gjenvinnbar emballasje og hjelpe bedrifter som ikke har gjenvinningkompetanse internt. Gjenvinningskalkulatoren skal være enkel i bruk, og skal bidra til at langt mer av emballasjen som selges i norske butikker lar seg resirkulere. Nå lanseres en beta-versjon, og utvikling av både stabilitet og beregninger skal forbedres underveis. En 1.0-versjon beregnes lansert til våren. 

Annonse

Mer Informasjon

Annonse
Annonse
Annonse