Nytt verktøy skal gi mer miljøvennlig emballasje

Nå skal det bli enklere å lage miljøvennlig emballasje. Grønt Punkt lanserer et nettbasert verktøy som beregner gjenvinnbarheten hos ulike typer emballasje.

Av Chera Westman/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Nytt verktøy skal gi mer miljøvennlig emballasje

Foto: Robert Walmann/ifi.no

En god emballasje tar både vare på produktet, og kan resirkuleres og bli til noe annet etterpå. I emballasjens kretsløp går det derimot ofte feil. Sluttbruker kan for eksempel sortere avfallet feil eller det kan være forurenset slik at det ikke kan gjenvinnes likevel. Nå vil Grønt Punkt hjelpe alle som designer og produserer emballasje, slik at disse feilene kan unngås.

– Det siste året har vi jobbet intenst for å realisere en gjenvinningskalkulator som gir et helt riktig bilde av hva som skjer med emballasjen gjennom kretsløpet, sier Johannes Daae, utviklingssjef hos Grønt Punkt. 

Dele på Pinterest Johannes Daae

Foto: Grønt Punkt

FORENKLING: – Gjenvinningskalkulatoren er et verktøy som gjør det enkelt å designe emballasje som kan resirkuleres og bli til noe nytt, sier utviklingssjef Johannes Daae i Grønt Punkt Norge.

Medlemstjeneste

Gjenvinningskalkulatoren er nettbasert, og åpen for alle medlemmer i Grønt Punkt. Som innlogget kan produktutvikleren eller emballasjedesigneren velge type emballasje; flaske, bøtte, beger, eske og så videre, og fylle inn informasjon om materialvalg på ulike deler av emballasjen; som for eksempel hovedmateriale, etiketter og kork. Det er også mulig å legge til farge, lim og trykk. Deretter beregner verktøyet gjenvinnbarheten og gir det karakter i en skala fra A til F, lignende den som brukes for energimerking.

Jernia er et av selskapene som har testet kalkulatoren før lanseringen, og ser store muligheter. De skal blant annet bruke det til å sette tydelige krav til emballasjen på sine leverandører.

– Vi mener at vi i varehandelen er en del av klimaproblemet. Det er syke mengder emballasje som formidles gjennom oss. Vi har som mål at all emballasje skal være resirkulert og resirkulerbar, og vi skal ha minst mulig emballasje i våre butikker. Kalkulatoren vil gi oss et godt verktøy for å nå disse målene, sier administrerende direktør Espen Karlsen i Jernia.

Dele på Pinterest emballasjemateriale metall

Foto: Robert Walmann/ifi.no

FORURENSING: Gjenvinnbarheten hos en brukt emballasje påvirkes av flere faktorer. Rester av innholdet er én av disse. 

Materialkombinasjoner

Gjenvinningskalkulatoren kan beregne gjenvinnbarheten hos flere ulike materialer og kombinasjoner av disse: 

  • plast
  • kartong
  • bølgepapp
  • glass
  • metall

Målet med kalkulatoren er å skape en felles standard for gjenvinnbar emballasje og hjelpe bedrifter som ikke har gjenvinningkompetanse internt. Gjenvinningskalkulatoren skal være enkel i bruk, og skal bidra til at langt mer av emballasjen som selges i norske butikker lar seg resirkulere. Nå lanseres en beta-versjon, og utvikling av både stabilitet og beregninger skal forbedres underveis. En 1.0-versjon beregnes lansert til våren. 

Dele på Pinterest emballasje materialer

Foto: Robert Walmann/ifi.no

ULIKE MATERIALER: Gjennom kalkulatoren går det at beregne gjenvinnbarheten hos ulike emballasjematerialer. 

SISTE ARTIKLER
Flere artikler
 
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Fargemagasinet har jevnlig nye artikler og en gang i uken sender vi ut nyhetsbrev med våre siste artikler. Registrer deg her for å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Obligatorisk felt