Ny fargeveileder for skolebygg
Skolehverdagen påvirkes av hvordan skolen ser ut. Den nye fargeveilederen, «Farger og kontraster i skolebygg» viser hvordan bygg kan fargesettes slik at skoledagene blir bedre for elevene. Fargeveilederen er laget av Universell Utforming AS og KOI Fargestudio.
Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
BransjenyttHei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Hjelp til skoleeier og arkitekter
– Skolebygg har de siste årene sett mer ut som sterile kontorbygg, dominert av flater i hvitt, grått og sort. Bygninger og rom må fargesettes med fokus på funksjon for brukerne, forklarer Dagny Thurmann Moe, kreativ leder i KOI Fargestudio i en pressemelding. KOI har utformet veilederen sammen med Universell Utforming AS.
Fargeveilederen skal hjelpe arkitekter og byggherrer som rehabiliterer eller prosjekterer skolebygg til å skape rom som målrettet tilrettelegger for funksjonen, samtidig som kravet til kontrastbruk ivaretas.
Arkitektkontorene Bølgeblikk Arkitekter, Spinn Arkitekter, interiørarkitektkontoret lark, samt Undervisningsbygg Oslo KF med flere har sittet i ressursgruppen for prosjektet. Veilederen er støttet med midler fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Thurmann Moe understreker at kontraster, farge, fargetemperatur, materialer, lys og beplantning er elementer som spiller inn på hvordan vi har det i et rom.
Farger for læring og trivsel på Hebekk skole
MILJØ FOR LÆRING:I klasserommet skal det legges til rette for læring og konsentrasjon. Nyanser av blått og grønt får pulsen ned og skaper ro. Farger alene er ikke nok, naturmaterialer er med å skape det gode rommet. Eksempelet er fra Hebekk skole i Ski.
Estetikk og funksjon
Det er på tide å rette mer oppmerksomhet mot material- og fargebruk. Fokuset har til nå vært på fysisk funksjonalitet, uten videre interesse for hvordan de estetiske valgene som blir tatt også påvirker byggenes funksjon. Et skolebygg skal tilpasses elevene og de forskjellige brukergruppene. Ulike rom stiller ulike visuelle krav, er budskapet i fargeveilederen.
“Det som gjør det spesielt viktig å ha en bevisst, målrettet fargesetting og fargeplan i en skolebygning, er at vi alle i stor grad blir påvirket av omgivelsene våre, men barn er særlig sårbare og mottagelige”, poengterer Thurmann-Moe.
— Vi blir bombardert med sanseinntrykk hver eneste dag og elever er ofte overstimulert. Dette gjør det særlig viktig å bruke farger som legger til rette for ro, overskudd og fokus i en læringssituasjon. Hvite vegger, som er standarden i dag, gjerne kombinert med sterk belysning er slitsomt for øynene og dermed også for hodet, sier fargerådgiveren.
“Vi ønsker å inspirere til bruk av farger som også tilfredsstiller krav til kontraster og bidrar til mulighet for likestilt deltakelse for alle som bruker skolebygg.” sier Trine Presterud, faglig leder i Universell Utforming AS.
Med det manglende fokuset på farger de senere årene, har kompetansen rundt dette feltet blitt redusert. Vi håper veilederen kan være til hjelp i kartlegging av eksisterende bygg og for prosjektering av nybygg. Veileder om farger og kontraster i skolebygg passer for arkitekter, rådgivere, leverandører, interiørarkitekter, eiendomsforvaltere, byggherrer, driftspersonell/vaktmestere, lærere og andre som ønsker økt kunnskap innenfor feltet.
Det anbefales at veilederen skrives ut profesjonelt for korrekt fargegjengivelse.
VI PÅVIRKES: Fargene påvirker oss. I veilederen anbefales det å bruke farger som skaper ulike opplevelser gjennom skoledagen. Gjerne kalde farger der elevene skal konsentrere seg og varme farger i korridorer, kantine, fellesarealer og gymsal. Her et glimt fra naturfagrom på Hebekk skole i Ski.
FARGEVEILEDEREN skal hjelpe arkitekter og byggherrer som rehabiliterer eller prosjekterer skolebygg til å skape rom som målrettet tilrettelegger for funksjonen, samtidig som kravet til kontrastbruk ivaretas.
Universell utforming: Tilrettelegging for alle
Spenstig fargesamarbeid fortsetter med ny palett
Historiske farger på en ny måte
Hva blir normalt i 2022 og er vi klar?
Utrendy å skifte interiør ofte
Nordre Ål skole
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...