I 2021 benyttet håndverkere Restart-programmet for å sende tilbake 172 tonn monteringskapp av vinylgulv bare i Norge. Det reduserer utslippene av klimagasser med mange hundre tonn, ifølge beregninger fra Tarkett og IVL Svenska Miljöinstitutet.
MILJØGEVINST: Returforsendelsene fra prosjektet i Verdal har redusert avfallsmengden sendt til deponi og forbrenning, og samtidig minsket behovet for jomfruelig råvareuttak. – Dette er et godt eksempel på sirkulær økonomi i praksis, sier Espen Josten hos Tarkett.
«Føles godt»
En av bedriftene som har gjort en stor innsats er Trøndelagsbedriften Enes og Olsen Malerforretning AS. Ved et prosjekt på Verdal Bo- og behandlingssenter installerte de over 12 000 kvadratmeter homogen vinyl. Fra dette ene oppdraget returnerte de 6,8 tonn avkapp til fabrikken for materialgjenvinning. Ved å sende mindre avfall til deponi og forbrenning og samtidig minske behovet for nytt råvareuttak, har disse gulvleggerne bidratt til å redusere utslippene av CO2-ekvivalenter med hele 24,5 tonn.
– Tarkett har tatt seg av alt det praktiske ved opphenting av materialet, hvilket har bidratt til at vi har spart betydelige kostnader og tidsbruk. 6 800 kilogram materiale er mye, og det føles godt å vite at det ikke sendes til forbrenning, men heller blir en ressurs for Tarkett, sier eier og prosjektleder Rolf Bjørnar i Enes og Olsen Malerforretning AS.
MILJØARBEIDERE: Fredrik Haugmark, Christoffer Nilsen, Piotr Zajac, Trond Buran og resten av håndverkerne hos Enes og Olsen Malerforretning AS, har samlet inn og returnert 6,8 tonn monteringsavkapp fra installasjonen av 12 000 kvadratmeter homogen vinyl ved Verdal Bo- og behandlingssenter.
Møter miljøkrav i prosjektet
Prosjektet i Verdal kommune er bygget etter kriteriene for BREEAM-NOR Very Good, og entreprenørene Veidekke og Grande krevde høyest mulige sorteringsgrad av avfall for å redusere de totale mengdene søppel fra byggeplassen. Det at Enes og Olsen har benyttet Restart har bidratt til at man har oppnådd en samlet sorteringsgrad på 98,24 prosent for hele byggeprosjektet.
Nå håper Tarkett at flere får øynene opp for løsningen.
– Det er viktig at lokale bedrifter som Enes og Olsen kan imøtekomme behov og krav fra store aktører som Veidekke og Grande når det gjelder miljø og bærekraft. Det råder svært liten tvil om at løsningen er bra for klimaet når vi ser klimagassbesparelsene som oppstår, sier regionssjef Eirik Tørset fra Tarkett.
MLF og Tarkett i avtale om gulvretur
Gratis for håndverkeren
Gjennom Restart kan håndverkere i Norge og Norden i øvrig, kostnadsfritt sende tilbake gulvmaterialer til Tarketts egne gjenvinningsanlegg. Der sorteres materialene og brukes som råvare i produksjon av nye gulv. Programmet er åpent for retur av monteringskapp og utrevne vinyl- og linoleumgulv fra Tarkett, samt alle teppefliser laget av PA6-garn.
– Vi er veldig stolte av resultatene, og verdsetter stort den innsatsen som legges ned fra våre kunder og partnere. Restart er en konkret løsning for avfallshåndtering av gulvmateriale, hvor vi kan garantere sporbarhet fra prosjekt til gjenvinning, sier teknisk sjef i Tarkett AS, Espen Josten.
FELLES INNSATS: Gjennom Tarketts Restart-system for materialgjenvinning av vinyl har håndverkere ved norske gulvprosjekter samlet inn og returnert 172 tonn monteringsavkapp under 2021.
Konkret løsning
– Derfor kan vi også utstede sertifikater som viser klimagevinsten Det er et stort pluss for kunder med særlig miljøfokus, og i prosjekter hvor det stilles stadig tøffere krav i forbindelse med sertifiseringsordninger. Restart er sirkulær økonomi i praksis, og er et velfungerende logistikksystem fra nord til sør. Resultatet fra 2021, og økningen vi har sett de siste årene, viser potensialet for klimagevinsten. Vi håper dette bare er starten, avslutter han.
GRATIS FOR HÅNDVERKEREN: Programmet er åpent også for retur av Tarketts linoleumprodukter, samt teppefliser laget av PA6-garn, uavhengig av produsent. Det koster ingenting for bedriften å sende tilbake materialene til produsenten, og samtidig reduseres håndverkerens kostnader for avfallshåndtering.