Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Norske gulvleggere returnerte-MILJØARBEIDERE2-FotoTarkett.jpg

Foto: Tarkett

Norske gulvleggere returnerte 172 tonn vinyl gjennom Restart i 2021

Gjennom Tarketts Restart-program har norske håndverkere i 2021 totalt samlet inn 172 tonn vinylmaterialer for materialgjenvinning. Bare fra ett prosjekt i Trøndelag bidro vinylreturen til en reduksjon av klimagassutslipp på 24,5 tonn.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2021 benyttet håndverkere Restart-programmet for å sende tilbake 172 tonn monteringskapp av vinylgulv bare i Norge. Det reduserer utslippene av klimagasser med mange hundre tonn, ifølge beregninger fra Tarkett og IVL Svenska Miljöinstitutet.

Se flere bilder
gulvlegging i Verdal

Foto: Tarkett

MILJØGEVINST: Returforsendelsene fra prosjektet i Verdal har redusert avfallsmengden sendt til deponi og forbrenning, og samtidig minsket behovet for jomfruelig råvareuttak.  – Dette er et godt eksempel på sirkulær økonomi i praksis, sier Espen Josten hos Tarkett. 

«Føles godt»

En av bedriftene som har gjort en stor innsats er Trøndelagsbedriften Enes og Olsen Malerforretning AS. Ved et prosjekt på Verdal Bo- og behandlingssenter installerte de over 12 000 kvadratmeter homogen vinyl. Fra dette ene oppdraget returnerte de 6,8 tonn avkapp til fabrikken for materialgjenvinning. Ved å sende mindre avfall til deponi og forbrenning og samtidig minske behovet for nytt råvareuttak, har disse gulvleggerne bidratt til å redusere utslippene av CO2-ekvivalenter med hele 24,5 tonn.

– Tarkett har tatt seg av alt det praktiske ved opphenting av materialet, hvilket har bidratt til at vi har spart betydelige kostnader og tidsbruk. 6 800 kilogram materiale er mye, og det føles godt å vite at det ikke sendes til forbrenning, men heller blir en ressurs for Tarkett, sier eier og prosjektleder Rolf Bjørnar i Enes og Olsen Malerforretning AS.

Se flere bilder
gulvleggere fra Enes og Olsen

Foto: Tarkett

MILJØARBEIDERE: Fredrik Haugmark, Christoffer Nilsen, Piotr Zajac, Trond Buran og resten av håndverkerne hos Enes og Olsen Malerforretning AS, har samlet inn og returnert 6,8 tonn monteringsavkapp fra installasjonen av 12 000 kvadratmeter homogen vinyl ved Verdal Bo- og behandlingssenter. 

Møter miljøkrav i prosjektet

Prosjektet i Verdal kommune er bygget etter kriteriene for BREEAM-NOR Very Good, og entreprenørene Veidekke og Grande krevde høyest mulige sorteringsgrad av avfall for å redusere de totale mengdene søppel fra byggeplassen. Det at Enes og Olsen har benyttet Restart har bidratt til at man har oppnådd en samlet sorteringsgrad på 98,24 prosent for hele byggeprosjektet.

Nå håper Tarkett at flere får øynene opp for løsningen.

– Det er viktig at lokale bedrifter som Enes og Olsen kan imøtekomme behov og krav fra store aktører som Veidekke og Grande når det gjelder miljø og bærekraft. Det råder svært liten tvil om at løsningen er bra for klimaet når vi ser klimagassbesparelsene som oppstår, sier regionssjef Eirik Tørset fra Tarkett.          

Gratis for håndverkeren

Gjennom Restart kan håndverkere i Norge og Norden i øvrig, kostnadsfritt sende tilbake gulvmaterialer til Tarketts egne gjenvinningsanlegg. Der sorteres materialene og brukes som råvare i produksjon av nye gulv. Programmet er åpent for retur av monteringskapp og utrevne vinyl- og linoleumgulv fra Tarkett, samt alle teppefliser laget av PA6-garn.

– Vi er veldig stolte av resultatene, og verdsetter stort den innsatsen som legges ned fra våre kunder og partnere. Restart er en konkret løsning for avfallshåndtering av gulvmateriale, hvor vi kan garantere sporbarhet fra prosjekt til gjenvinning, sier teknisk sjef i Tarkett AS, Espen Josten.

Se flere bilder
gulvretur vinylrester

Foto: Tarkett

FELLES INNSATS: Gjennom Tarketts Restart-system for materialgjenvinning av vinyl har håndverkere ved norske gulvprosjekter samlet inn og returnert 172 tonn monteringsavkapp under 2021. 

Konkret løsning

– Derfor kan vi også utstede sertifikater som viser klimagevinsten Det er et stort pluss for kunder med særlig miljøfokus, og i prosjekter hvor det stilles stadig tøffere krav i forbindelse med sertifiseringsordninger. Restart er sirkulær økonomi i praksis, og er et velfungerende logistikksystem fra nord til sør. Resultatet fra 2021, og økningen vi har sett de siste årene, viser potensialet for klimagevinsten. Vi håper dette bare er starten, avslutter han. 

Se flere bilder
vinylretur til Tarkett

Foto: Tarkett

GRATIS FOR HÅNDVERKEREN: Programmet er åpent også for retur av Tarketts linoleumprodukter, samt teppefliser laget av PA6-garn, uavhengig av produsent. Det koster ingenting for bedriften å sende tilbake materialene til produsenten, og samtidig reduseres håndverkerens kostnader for avfallshåndtering.

Mer informasjon
Les mer
Slik beregnes klimagassreduksjon ved gjenvinning
  • CO2-utslippet ved forbrenning av 1 kg vinylgulv er 1,6 kg *
  • CO2-utslippet ved nyproduksjon av råvare til 1 kg gulv er 2,0 kg *
  • Ved gjenvinning oppstår ikke disse utslippene, hvilket innebærer besparelse på 3,6 kg CO2 per kg gulv

* basert på tall fra rapporten «Climate benefits from recycling flooring waste» 


Se flere bilder
ferdige gulv i Verdal

Foto: Tarkett

MINDRE KLIMAGASSUTSLIPP: Ved å redusere avfallsmengden sendt til deponi og forbrenning, og minske behovet for jomfruelig råvareuttak, har Enes og Olsen Malerforretning AS bidratt til å redusere CO2e-utslippene med hele 24,5 tonn. 

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.