FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Fremtidens bad-Odd Skriden- Foto-Geberit.jpg

Foto: Geberit

Norske bad er ikke rustet for framtiden

Interessen for berøringsfrie løsninger øker. Men norske bad mangler nødvendige strømuttak og er derfor dårlig rustet for framtiden. Eksperter i bransjen mener at planleggingen og veiledning ved bygging og oppgradering av bad må bli mer framtidsrettet.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En ny undersøkelse viser at tre av fire norske bad mangler strømuttak i nærheten av toalettet. Det er et problem hvis baderommene skal tilfredsstille folks behov i framtiden, sier Odd Skriden i Geberit.

Geberit er en av verdens største produsenter av sanitærprodukter og baderomsinnredninger, og følger nøye med i folks ønsker og behov innen bad. De opplever at interessen for berøringsfrie løsninger, dusjtoaletter, toalett med luftavsug og orienteringslys øker. Dette er utstyr som krever at det er strømuttak i nærheten.

Slik det er i dag stoppes mange baderomsdrømmer av at det mangler strømuttak på badet. Det er et problem ifølge Odd Skriden at det ikke installeres tilstrekkelig antall strømuttak, eller legges til rette slik at det raskt og enkelt kan etableres strøm ved toalettet. 

Se flere bilder
Toalettskål med integrert luktavsug

Foto: Geberit

UNNGÅ UBEHAGELIG LUKT: Med strømuttak nær toalettskålen er det enkelt å montere toalett med luktavsug integrert i toalettskålen. Slik kan ubehagelig lukt fjernes rett fra kilden: toalettskålen. En funksjon mange kan tenke seg.        

Mange ønsker dusjdo

En undersøkelse som ble gjennomført av YouGov for Geberit nylig, viser at det mangler strøm ved toalettet på 3 av 4 baderom her i landet. På baderom bygget eller pusset opp i løpet av det siste året, er tallet 29 prosent.

– At så mange nye baderom ikke får installert strøm ved toalettet, blir et problem lengre frem i løypa. Forbrukerne vil da ikke få dekket sine behov. Dersom de vil gjennomføre det allikevel, blir installasjonen uforholdsmessig dyr, sier Odd Skriden.

Undersøkelsen viser at 38 prosent av nordmenn ønsker berøringsfri toalettskylling på sitt fremtidige bad, 30 prosent ønsker dusjtoalett, 42 prosent ønsker en funksjon for luftavsug i toalettet og 23 prosent et toalett med orienteringslys. Alt dette lar seg enkelt løse når det er opplegg for strøm ved toalettet.

Se flere bilder
Blått bad med dusjtoalett

Foto: Geberit

FRAMTIDENS TOALETT: En undersøkelse viser at 38 prosent av nordmenn ønsker berøringsfri toalettskylling på sitt fremtidige bad, 30 prosent ønsker dusjtoalett og 42 prosent ønsker en funksjon for luftavsug i toalettet Alt dette lar seg enkelt løse med opplegg for strøm ved toalettet.

Planlegg badet for morgendagens behov

Geberit oppfordrer rådgivere, rørleggere og el-installatører til å være oppmerksomme, og tenke på at om det ikke er et behov i dag, så kan det bli behov for strøm i nærheten av toalettet i nær fremtid. 

– Ekstrakostnaden ved å klargjøre for strøm i nærheten av toalettet når man installerer strøm på det nye baderommet, er lite i forhold til hva man må betale ved senere installasjon. Dette er en viktig prioritering, for selv om man ikke har behovet i dag, så er baderommet fremtidssikret til den dagen det blir aktuelt, sier Odd Skriden.

Hos landsforeningen for elektrobedriftene, Nelfo, forteller de at installasjonsbedriftene følger en standard, NEK 400, når nye bad bygges. Der er det krav om et visst antall stikkontakter, avhengig av størrelsen på baderommet og hvilke produkter som skal settes inn der.

– Regelverket for elektroområdet er slik at installasjonen skal være laget for forutsatt bruk og ivareta alle forhold på installasjonstidspunktet, sier Jon-Steinar S. Hanstad, direktør for teknisk seksjon i Nelfo.

Han mener god dialog med kunden er viktig, og at elektrikeren må få informasjon om eventuelle fremtidige planer.

– Å montere nye uttak i baderom enten til elektrisk toalett eller andre apparater kan være vanskelig å få til. Dette fordi det er membraner i baderommet for å forhindre fuktskader. En samtale om fremtidige uttak med elektrikeren, vil gjøre det lettere å realisere nye installasjoner i fremtiden, sier Hanstad. 

Se flere bilder
Fremtidens bad- Fjernkontroll- Foto-Geberit.jpg

Foto: Geberit

FJERNKONTROLL: På framtidens bad kan vi styre ulike toalett-tjenester med en fjernkontroll.

Flaut å snakke om do med vask og føn

– Alle vi som tegner bad og jobber med salg og rådgivning har en jobb å gjøre her. Folk flest vet dessverre ikke nok om mulighetene til å kunne bestille, sier interiørarkitekt Åse Imset. Hun har tegnet flere tusen bad, og er opptatt av å løse kundenes behov både på kort og lang sikt.

– Jeg selger doer med vask- og føn-funksjon så det griner etter, sier hun. Men det er etter at hun har introdusert konseptet. I starten er folk litt flaue når hun begynner å fortelle om do med vask/føn og luktavsug, men når rødmen har lagt seg, er de med. Om de ikke har behovet i dag, ser de klart at dette er en smart løsning på sikt, forteller hun.

Interiørarkitekt Imset utfordrer spesielt dem som selger baderomsløsninger og rørleggere til å bli mer aktive, og tegne inn de nye toalettløsningene i forslagene sine.

– Jeg tror gammel vane, mangel på kunnskap og sterkt prisfokus hindrer at det fokuseres tilstrekkelig på slike løsninger i butikkene. Men det største hinderet er kanskje at folk - både selgere og kunder - fortsatt synes dette er et tema det er flaut å snakke om, sier hun. 

Se flere bilder
AquaClean dusjtoalett

Foto: Geberit

SOM NYDUSJET: Bare vann gjør virkelig rent. Stadig flere ønsker seg dusjtoalett, men mangel på strømuttak og vegring mot å snakke om «renslighet nedentil» og generell toaletthygiene er et hinder på veien til drømmebadet.

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.