Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
FLISENS DAG-logo.jpg

Foto: NBKF

Norge får ny merkedag – Flisdagen

I år innføres en ny merkedag i den norske almanakken: Flisdagen. Dette er et initiativ fra Norsk Byggkeramikkforening, og ideen er hentet internasjonalt.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Kategorier

Bransjenytt

Etiketter

fliser
Dele
Annonse
Fargemagasinet.no annons

På initiativ fra NKBF, Norsk Byggkeramikkforening, markeres flisenes unike egenskaper og betydning for våre bygde miljøer med en egen merkedag i Norge. Den internasjonale flisdagen, 23. februar, ble innstiftet i 2017 for å rette søkelyset mot betydelsen av keramiske fliser innen arkitektur og design. Fra og med i år vil 23. februar være dagen da keramiske fliser gis ekstra oppmerksomhet, også her til lands.

– Det føles veldig gledelig å sammen prøve å fremheve keramikkens unike egenskaper. Det er ikke mer enn rettferdig at fliser fra og med 23. februar 2024 har sin egen dag i almanakken, sier Jorunn Tharaldsen, administrerende direktør i Byggkeramikkforeningen til Fargemagasinet.

– Responsen tyder på at det blir flere lokale begivenheter hos forhandlerne, sier hun. 

Se flere bilder
dame i hvit bluse

Foto: NBKF

GLEDER SEG: – Det føles veldig gledelig å sammen prøve å fremheve keramikkens unike egenskaper. Det er ikke mer enn rettferdig at fliser fra og med 23. februar 2024 har sin egen dag i almanakken, sier Jorunn Tharaldsen, administrerende direktør i Byggkeramikkforeningen.

En hyllest

I år, som er første gangen dette markeres i Norge, feires med kake samtidig som foreningen bruker ressurser på å få Flisdagen etablert og kjent. For neste år er planen å arrangere en fagdag og en større feiring.

– Keramikk har vært en grunnstein i bygging og dekorasjon i tusenvis av år. Keramiske fliser har unike egenskaper som fortsatt gir betydelige konkurransefordeler når det gjelder holdbarhet, slitestyrke og hygiene. Derfor innstiftes nå Flisens dag som en hylles til dette helt naturlige materiale, skriver Tharaldsen i en pressemelding.

Ambisjonen er å fremheve et materiale som både har spilt en viktig rolle i historien og som samtidig er det opplagte valget i dag og i fremtiden. 

Se flere bilder
grønne fliser i dusj

Foto: NBKF

HOLDBART: Fliser er et hygienisk materiale, noe som gjør det ideelt både på kjøkken og bad. Overflaten er antibakteriell og står imot både sopp og mugg. Takket være sin svært høye slitestyrke forblir keramikken fri for riper, selv om du har kjæledyr som løper rundt på gulvet.

Gode egenskaper

Byggkeramikk har vært i bruk i 8 000 år som overflatebelegg for vegger og gulv. Den har blitt verdsatt for sine praktiske egenskaper, men også for sine uendelige muligheter for dekorativ design. Fliser er et hygienisk materiale, noe som gjør det ideelt både på kjøkken og bad. Overflaten er antibakteriell og står imot både sopp og mugg. Flisene gir heller ikke fra seg helseskadelige gasser eller lukt, og er veldig enkle å holde rene. Keramikk brenner heller ikke, og med riktig overflate gir det også viktig sklisikring, for eksempel i dusjen eller rundet bassenget.

Takket være sin svært høye slitestyrke forblir keramikken fri for riper, selv om du har kjæledyr som løper rundt på gulvet. Sammenlignet med andre gulvmaterialer er keramikk helt naturlig og dermed både bærekraftig og miljøvennlig. Det kan gjenvinnes og resirkuleres i all evighet. En annen viktig bærerkraftfaktor er materialets levetid, og at materialet som brukes i produksjonen ofte kommer fra områder nær fabrikkene, noe som reduserer lange transporter og utslipp. 

Se flere bilder
høy svingtrapp

Foto: NBKF

PRAKTISK OG DEKORATIVT: Keramiske fliser har blitt verdsatt for sine praktiske egenskaper, men også for sine uendelige muligheter for dekorativ design. Fliser har vært brukt siden de gamle egypterne begynte å bruke blå mursteinsfliser for å dekorere husene sine. 

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.