Nordisk mesterskap for malere er tilbake!
Før første gang på fire år er det nå endelig klart for et nytt nordisk mesterskap i overflateteknikk, og denne gangen i Norge! 13. til 16. september braker det løs på Litteraturhuset. Arrangementet er åpent for tilskuere.
Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
BransjenyttAnnethvert år arrangeres normalt nordisk mesterskap i overflateteknikk. Grunnet pandemien ble arrangementet i 2020 avlyst. Nå er mesterskapet for yngre malere tilbake på norsk jord, og Sander Kvittingen skal representere Norge. Ved forrige mesterskap i 2018 delte Norge, Sverige og Danmark gullmedaljen. Da representerte Ewelina Sekiw Norge i konkurransen, som gikk av stabelen i Helsingfors.
TIDLIGERE VINNER: I 2018 ble det delt førsteplass for Norge gjennom Ewelina Sekiw som da var lærling hos Sjur B. Hansen og Malermestrene AS i Oslo.
Viktig med konkurranse
– Tanken bak alle mesterskap er at konkurranser er en veldig fin plattform for å utvikle og bygge kompetanse. Det er også en fin måte å synliggjøre bransjen på, på en fin og positiv måte. Vi får vist frem engasjert norsk ungdom som satser på malerfaget, og vi får vist frem bredden i malerfaget, sier Kari Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef hos Malermestrenes Landsforbund, MLF.
Et slikt arrangement er en fin måte å bryte ned fordommer rundt malerfaget på, og det er med på å bygge yrkesstolthet, mener Wilsgård.
– Vi har arrangert norsk mesterskap i mange år, normalt er det et nordisk mesterskap annethvert år, men grunnet pandemien ble det som skulle arrangeres i 2020 avlyst. At vi fikk delt gull i 2018 er vi veldig stolte av. I Danmark og Sverige er malerfaget mye større enn i Norge. Det viser at vi gjør ting riktig, sier Wilsgård.
– Og det er jo kjempegøy med konkurranser, legger hun til.
NORSK MESTER: Totalt fem deltagere stiller på startstreken for det nordiske mesterskapet i overflateteknikk, de aller fleste er tidligere nasjonale vinnere. Sander Kvittingen, som vant det norske mesterskapet på Bygg Reis Deg i 2021, representerer Norge i september.
Munch-inspirert konkurranse
– Oppgavene de får i det nordiske mesterskapet er en god del vanskeligere enn de som er i det norske mesterskapet. Vi skal innom flere ulike oppgaver, fra å skjære ut sjablong til å tapetsere vegg og male dører, sier Wilsgård.
Et par av oppgavene er inspirert av maleren Edvard Munch. Dette kommer av at mesterskapet egentlig skulle ha gått av stabelen i 2020, da det mye museet ifølge planene skulle åpne.
– Den ene sjablongen de skal skjære ut er hentet fra maleriet Solen. Og en annen er en forenklet illustrasjon av maleriet Skrik. Skrik illustrerer perfekt både nervene og nervøsiteten noen av deltagerne nok føler på under en slik konkurranse, sier Wilsgård.
Ønsker publikum
Det nordiske mesterskapet for malerfaget er et åpent arrangement, og alle som vil kan komme og se på konkurransene.
– Vi ønsker så mye publikum som mulig, det gir en fin ramme rundt konkurransen - samtidig, får vi vist og løftet frem malerfaget på en fin måte. Så den 13. til 16. september er det bare å komme innom Litteraturhuset i Oslo og se de beste unge malerne i Norden konkurrere om seieren, sier Wilsgård.
Mer informasjon om arrangementet finnes på nettsidene til MLF.
ØNSKER PUBLIKUM: Konkurransen er åpen for tilskuere og Kari Wilsgård i MLF håper på så mange som mulig tar turen 13. til 16. september.
Suksessmesterskap for malerfaget – også på sosiale medier
Her er årets vinner av det nordiske mesterskapet i malerfaget
Flere skoler tilbyr overflateteknikk
Forsiktig oppgang for malerfag – flere unge vil ha yrkesutdanning
Dette forventer overflatebransjen av 2022
Se filmen fra NM i overflateteknikk og bransjeområdet på Bygg Reis Deg
- 13.-16. september 2022
- Litteraturhuset, Oslo
I tillegg til selve konkurransen blir det også holdt et møte med alle landene som deltar. Nordic Meeting - NMO har blitt arrangert siden 80-tallet og her møtes alle de nordiske landene for å diskutere felles utfordringer, løsninger og muligheter for bransjen. På den måten lærer landene av hverandre.
Rørkjøp med skarpere fokus på butikk- og kampanjer
I slutten av mai hadde Rørkjøps butikk- og kampanjeråd sitt første møte. Butikk- og markedskoordinator Hilde F. Trydal er strålende fornøyd med både engasjement og kompetanse som rådsmedlemmene...
Huntonit AS får ny adm. direktør
Jon Helge Lande er ansatt som adm. direktør ved Huntonit AS i Vennesla. Lande kommer fra stillingen som produksjonssjef ved Elkem Carbon i Kristiansand, en stilling han har hatt siden...
Vi står sammen i kjøpsprosessen
Det er naturligvis mange forhold som påvirker husholdningene i deres vurderinger av og om man skal pusse opp i boligen. Her skal vi se litt nærmere på hva som skjer, fra ideen om oppussing...
Ny distriktssjef for Trøndelag i gang hos Boen
Marianne Midjo-Bremseth er av Boen parkett ansatt som distriktssjef i Trøndelag, Nordmøre og Nordland. Hun startet 1. april 2023, og har tatt over distriktet etter Vemund Sundan....
Maxbo og Tarkett starter resirkulering av parkett
Ved to av Maxbos varehus kan kundene fra 1. juni levere brukte parkett- og tregulv til resirkulering og få rabatt på det nye gulvet. Pilotprosjektet er et samarbeid mellom Løvenskiold...
Jordan vet hvordan
I samarbeid med Jernia, Fargerike, Obs Bygg og Montér, har Jordan kommet opp med Jordan-initiativet. Det har som formål å gi noe tilbake til samfunnet ved å pusse opp et verdig lokale...