Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
empty

Foto: NIL

NIL feirer 75 år med jubileumsårbok

I år er det 75 år siden Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) ble grunnlagt, og jubileet feires med en årbok spekket med viktige prosjekter og historiske linjer.

Elna Høyer-Dahl/ifi.no

Elna Høyer-Dahl/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets praktutgave inneholder fjorårets viktigste prosjekter, og i tillegg presenteres historisk stoff fremstilt på ulikt vis: En artikkel om fremveksten av profesjonen frem til etableringen av NIL, en tidslinje med milepæler frem til i dag, en artikkel om hvordan fagutøverne har profesjonalisert og posisjonert seg – og ikke minst en personlig og historisk innledning til hver kategori av prosjekter, skrevet av fagutøvere. 

Byggfruearkitekter

Interiørarkitektenes forening ble etablert 29. mai 1945, og skiftet senere navn til Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening. Men tanker om innredning oppstod lenge før dette. I fagartikler i årboken får vi lese historien om de første kvinnelige arkitektene som befant seg blant overklassens husfruer og ble kalt for «byggfruearkitekter». 1700-tallet kunne by på flere betydelige eksemplarer, blant annet Karen Toller som oppførte Ladegården i Oslo i 1725, og Cecilie Christine von Schøller som bygget Stiftsgården i Trondhjem.
Årboken gir videre en nyttig oversikt over viktige milepæler og personer med betydning for interiørarkitekturen med en inndeling i epokene 1945-1950, og deretter påfølgende tiår frem til i dag. 

Samhandling med andre faggrupper

Prosjektene som vises i årboken har vært gjennom en tøff evaluering av en faglig sterk jury over en periode på to uker, ifølge prosjektleder og daglig leder i NIL, Mona Lise Lien. Utvelgelsesmetoden gjør sitt til at NILs årbøker er det eneste mediet som dokumenterer utviklingen innen interiørarkitektur og møbeldesign over tid, ved å vise det ypperste som leveres – og utgjør en viktig dokumentasjon på en del av vår kulturarv. Tekstene som presenterer prosjektene gir innsikt i prosessene som ligger bak det endelige resultatet, både når det gjelder interiørarkitektens/møbeldesignerens bidrag og samhandling med andre faggrupper. Det er ofte i det tverrfaglige samspillet at de beste resultatene oppstår. 

Signalprosjekt og andre store prosjekt

Av de fem signalprosjektene som er plukket ut av juryen finner vi Britannia Hotel i Trondheim, Jordal fritidsklubb i Oslo, Bodø rådhus, «Paralleller: Vigeland og hans samtidige»/Vigelandsmuseet i Oslo og «Nye behov i historisk leilighet» i Oslo.

Mange hoteller, kontorplasser, serveringssteder, skoler, helsebygg og andre offentlige bygg presenteres blant de 53 prosjektene som er med i årets jubileumsårbok.

 

Et viktig og kjent prosjekt vi får gå i dybden på er Deichmann Bjørvika som er Oslos hovedbibliotek, fordelt på seks etasjer med mangfold, kunnskap og inspirasjon. Fire av etasjene har mesaniner, og takhøydene varierer fra 2,7 til hele 20 meter. Bygget inkluderer blant annet en stor flerbrukssal/scene, kino, verksteder, lydrom, lesesal, utstillinger, scenografiske rom, kursrom, møterom, stillerom og ulike sitteplasser, utleiearealer med restaurant, samt aktivitetsbaserte arbeidsplasser for 100 ansatte.

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.