NIL-årboken fremhever bærekraftige prosjekter
Et godt eksempel har stor påvirkningskraft. Dette er en av grunntankene bak NILs årbok, en årlig utgivelse fra Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening. Årets utgave setter fokus på transformasjon og gjenbruk, tema som preger flere av de utvalgte prosjektene fra 2023.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hvert år presenterer NIL, Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening, et nøye utvalg av medlemmenes beste prosjekter fra året før. NILs Årbok 2024 reflekterer dagens fokus på bærekraft, med vekt på gjenbruk og transformasjon av bygg og interiør. I år lanserer NIL også en ny utmerkelse – Årets bærekraftprosjekt.
– Transformasjon og gjenbruk av bygg, interiør og møbler er en av kjernekompetansene for en interiørarkitekt og vi ser nå at andre profesjoner også beveger seg i samme retning, sier Mona Lisa Lien, prosjektleder for årboken og daglig leder i NIL i et forord til årboken.
NIL Årbok: Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) presenterer i sin årbok for 2024 en rekke prosjekter med fokus på transformasjon og gjenbruk. Årboken viser frem medlemmenes beste arbeider fra 2023.
Bærekraftig omstilling
Årboken er en omfattende presentasjon av over 50 interiørprosjekter fra ulike sektorer, som skoler, helsebygg, kontorer, hoteller, boliger og serveringssteder, i tillegg til utvalgt møbeldesign og de tre høyere utdanningsinstitusjonene i faget. Publikasjonen er en viktig del av NILs arbeid med å fremheve medlemmenes kompetanse overfor oppdragsgivere, samarbeidspartnere og myndigheter.
– En av de viktigste kampsakene for interiørarkitektene og NIL er å få interiør og løst inventar inn i miljøregnskap i bygg. Det er helt uforståelig at det ikke inngår i miljøregnskapene i og med at bygningskroppen lever mye lenger enn interiørene – som utgjør en stor del av fotavtrykket, sier Mona Lisa Lien videre.
– Prosjektene i årboken viser til en voksende bevissthet om miljøutfordringene, hvor interiørarkitekter og møbeldesignere MNIL står i frontlinjen for en bærekraftig omstilling innen sine fagfelt. Ved å integrere bærekraftige prinsipper i sin praksis, tilpasser de seg ikke bare til skiftende markedsbehov, men bidrar også til å forme en mer bærekraftig fremtid for både bransjen og samfunnet som helhet, sier Ragnheidur Björnsdottir, president i NIL.
Redd Barna - Årets bærekraftprosjekt
I januar 2023 flyttet Redd Barna inn i store deler av nybygget Hasle Tre på Løren i Oslo, tegnet av Oslotre arkitekter. Interiørkonseptet er utviklet av I-d, Interiørarkitektur & Design AS, mens Romlaboratoriet AS har tilpasset lokalene til leietakerens behov.
Bygget er designet for demontering, slik at materialene kan gjenbrukes eller justeres ved behov. Hovedkonstruksjonen er i massivtre og limtre, isolert med trefiber og fasadekledd med trespon. Innvendig er det brukt treverk, cellulose og kork. Resirkulert materiale brukes i mange detaljer, blant annet overskuddsfliser i garderober og sanitærutstyr fra andre lokaler. Gamle barbord i eik er ombygget til krakker, som nå står rundt i bygget. Ull, trekompositt og linoljebehandlet treverk bidrar til å ta naturen med inn.
NATURLIG INNE: Hos Redd barna er det innvendig brukt treverk, cellulose og kork.. Ull, trekompositt og linoljebehandlet treverk bidrar til å ta naturen med inn.
Advokatfirmaet Schjødt
Ledsten Arkitektur AS har utformet interiøret hos Advokatfirmaet Schjødt, som leier lokaler av Entra ved Rådhusplassen i Oslo. Bygget sto ferdig i 1937 og er oppført i samme arkitekturstil som rådhuset, dekorert funksjonalisme. Innvendig er 16 søyler dekorert med mønstret scagliola-puss, utført av kunstneren Aage Storstein i kubistisk stil. Søylene er fredet, og restaurert av NIKU.
I prosjektet har det vært viktig å forene det historiske med det moderne, og å gjenbruke materialer der det var mulig. Originale teakvinduer som måtte skiftes ut, ble isteden brukt innvendig som delevegg mellom ulike soner. Kobberplater fra tak og fasade som også måtte skiftes ut, er brukt som kledning på resepsjonsdisk og peiser. Til resepsjonsdisken er det også brukt resirkulert halvtransparent plast, formet som kassetter som er lyssatt. Ledsten lagde en fargepalett for malte flater, innredning og tekstil, som er inspirert av fargene på de 16 søylene.
FREDET: Innvendig er 16 søyler dekorert med mønstret scagliola-puss, utført av kunstneren Aage Storstein i kubistisk stil. Søylene er fredet, og restaurert av NIKU.
Beckerwyc House
I Bekkjarvik i Austevoll, sør for Bergen har det vært drevet gjestgiveri siden 1600-tallet, i dag i regi av Ørjan Johannesen med familie. Johannesen er tidligere medlem i det norske kokkelandslaget og vinner av kokkekonkurransen Bocuse d’Or. I bygget som er tegnet av Mellbye Arkitekter AS, er det nå etablert et boutiquehotell, med høye ambisjoner og Michelin-stjerne som målsetning.
Sol Design har stått for interiørkonseptet, som er inspirert av havet og naturen. De 20 rommene i Beckerwyc House er fargesatt med dempede grønne og brune toner i første etasje og blå nyanser i andre etasje. Eksklusive tapeter gir særpreg, mens spesialdesignede tepper og inventar er inspirert av naturmaterialer. Restaurantens fokus på kortreist mat forsterkes av interiøret, blant annet med et spesiallaget teppe produsert av resirkulert fiskegarn.
HAV OG NATUR: Sol Design har stått for interiørkonseptet, som er inspirert av havet og naturen. Restaurantens fokus på kortreist mat forsterkes av interiøret, blant annet med et spesiallaget teppe produsert av resirkulert fiskegarn.
Steinkjer kulturhus
Det nye kulturhuset i Steinkjer har blitt et samlingspunkt med flere saler, utstillingsrom og bibliotek. Interiørkonseptet, utviklet av I-d Interiørarkitektur & Design AS i samarbeid med Pir 2 arkitekter, reflekterer stedets historie med utvinning av jernmalm, og med materialer i tre og stein. Fargepaletten går i blått, lilla og rødt i sterke farger, som er inspirert av malerier av Jakob Weidemann som ble født i Steinkjer i 1923. Den rustrødbrune jernmalmfargen er en gjennomgående identitetsskaper gjennom hele kulturhuset.
For å holde kostnadene nede uten å gå på bekostning av kvalitet og bærekraft, har deler av interiøret blitt spesiallaget i samarbeid med lokale håndverkere. Bokhyller i biblioteket og skillevegger i barneavdelingen er bygget i plywood med transparente fargebehandlinger.
ROM FOR LEK: Deler av interiøret i Steinkjer kulturhus er spesiallaget i samarbeid med lokale håndverkere. Bokhyller i biblioteket og skillevegger i barneavdelingen er bygget i plywood med transparente fargebehandlinger.
Alcro inngår samarbeid med Modena
Alcro har inngått et strategisk samarbeid med flis- og interiørproduktleverandøren Modena. Partnerskapet gir Alcro et utvidet distribusjonsnettverk i Norge og styrker selskapets posisjon...
Trender for 2025/2026: Bærekraftig og sanselig uperfekthet
Fargepaletter, materialer og innovasjon preger interiør- og tekstilbransjen for 2025 og 2026. Etter å ha sett messene Maison&Objet, Paris Déco Off og Heimtextil, kan vi se tydelige...
NCS og Tarkett i designsamarbeid
Et nytt partnerskap mellom Tarkett og NCS muliggjør digitalisert material- og fargeutforskning for interiørdesign. Designplattformen NCS+ hjelper arkitekter og designere med å sette...
Halvor Bakkes interiør har fått nytt hjem
Norvigroup Norsk Dun har i mange år hatt et fruktbart samarbeid med Halvor Bakke innenfor soverom og bad. Nå utvides samarbeidet til å omfatte hele Halvor Bakkes interiørunivers. ...
Fremgangsrike Maxwear fortsetter å vokse
Golvabia presenterer det populære vinylgulv Maxwear i den nye størrelsen 1800 x 195 mm. – Vi kaller det Maxwear XL. Det nye formatet opprettholder alle funksjonene som gjorde...
Flere ikoniske Morris-design
Med Hidden Treasures vol.2 fortsetter vår reise gjennom arven til den ikoniske designeren William Morris. I den første versjonen av Hidden Treasures (vol.1) fikk vi for første gang...