Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Brunt i Oslo- 2021-Foto-BjørgOwrenifi (2).JPG

Foto: Bjørg Owren ifi.no

Neste kapittel i stilhistorien er mørkebrunt

Det er nyanser i brunt og sort som preger nyfunkishusene som popper opp i villastrøkene på Oslo Vest nå. Trendsetterne går for mørke hus. Tegnene på at vi er på vei inn i en ny fargetid er tydelige. Ja, vi er faktisk godt ute av startgropa.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Etter to tiår med en overvekt av hvite og lysegrå hus, foregår det et markant skifte i folks fargepreferanser. Et skifte som er helt naturlig, ifølge trendteoretikere og stilhistorien. Når «alle» følger moten, slik vi har gjort med grått og hvitt, så vil trendskaperne for lengst være godt inne i neste fase. Det er trendenes natur. 

Sett det en stund

At den neste store husfargen skulle bli brun, har ligget i kortene noen år. Allerede i 2017 reiste Fargemagasinet spørsmålet om brunt ville bli det nye grå.

– Det er slett ikke usannsynlig, sa stilhistoriker og sivilarkitekt Ivar Ole Iversen den gangen. Vi intervjuet ham om hvordan fargetrendene hadde svingt opp igjennom historien, siden vi begynte å sette farge på husene våre. Den gangen var vi bekymret for at fargene forsvant fra bebyggelsen rundt oss. I lys av historien avdramatiserte han situasjonen. Det vi var vitne til var naturlige svingninger.

Se flere bilder
brune hus i Oslo

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

TRENDSETTERHUS: En rusletur rundt i  eneboligstrøk på Oslos vestkant, viser at brune og brunsorte farger er populære. Her popper det opp hus i nyfunkisstil med fortrinnsvis mørke fasader.

Husfarger følger moten

– Når en stil har blitt allemannseie, kommer endringer. Da beveger fortroppen seg over på noe nytt. Når det gjelder vår tid og moten med hvite og grå hus, tenker han at når «alle» har kastet seg på trenden vil den snart avta. Jeg tror vi nærmer oss tiden da det grå/hvite blir avløst av en rikere palett, sa han. Han baserte sin spådom på endringer i moten på klær og biler. Alt henger i hop, som han sa.

Den danske pej-gruppen varslet brunt som en stor farge i mote og interiør for sesongene 2018/2019, og Dagny Thurmann-Moe, og hennes Fargestudio kåret brunt til årets farge. Hun mente sågar at brunt vil bli etterfulgt av flere farger.

– Men det er her det starter, sa hun og mente at spesielt nyfunkishusene ville hatt godt av litt varme bruntoner på seg.

Nå er vi der, og nyfunkishusene som settes opp kles med fabrikkmalt/beiset kledning i en fargeskala fra brunt til sort. Og den nye fargetrenden sprer seg videre – til eldre bebyggelse, og utover i landet. 

Fargemoten sprer seg til Lillehammer

Hos Ragnvald Moe på Lillehammer startet utendørssesongen før påske. Mens snøen fortsatt lå meterhøy ute, ble butikken fylt opp med alt som skal til for å gjøre lillehamringenes terrasser og fasader fine, blant annet en rekke nye fargeprøver.

Folk i Lillehammer liker å ha det fint, og de følger med på fargetrendene som i resten av landet.

– Det går fortsatt mye i grått, et trygt valg for mange. Men vi ser at det går mer av dempet sort, brunsvart og mørk grå farger. Vi selger også mye beis, der er det seterbrun og mørk grå som gjelder. Det er nok en tendens til at det velges mer mørkere farger, sier Camilla Moe, daglig leder i butikken.

At Storgata i Lillehammer er verdensberømt turistattraksjon med sin mangfoldige fargepalett i nyanser av rødt, gult, blått og grønt preger i liten grad folks fargepreferanser.

– Den er flott med alle fargene og de gamle trehusene. Det er en viktig del av byens identitet, og vi kunne jo aldri tenkt oss at husene i Storgata skulle være grå og hvite. Men jeg tror ikke det spiller inn når folk velger farge på huset sitt. Det avgjørende da er hva de selv liker og hva som er i nabolaget, sier Moe.

Se flere bilder
Camilla Moe viser fram fargeprøver

Foto: Kristian Owren ifi.no

MANGEFARGET: På Lillehammer hjelper Camilla Moe, hos Ragnvald Moe, kundene med nye farger, enten de ønsker å male huset helt mørkt, lyst eller følger regionens tradisjonsfarger.

Stedstypisk i Arendal

Mens lillehamringer ikke synes å være spesielt påvirket av regionens fargetradisjoner, er det annerledes i Arendal.

– Her tror folk at husene må være hvite, sier Cathrine Moritz hos Stormo Nordsjö Idé & Design. Her er det hvitt og litt rødt som gjelder.

Men, joda også her lar folk seg påvirke av nye fargetrender.

– Rene gråfarger er det ingen som spør etter lenger. For dem som vil dra på litt nå, ser vi en tendens til at det blir varmere farger. Jeg har tro på de beige-aktige fargene som Svolvær og Blek Sand, sier Moritz.

Trenden med helt mørke farger, ser vi kommer på beis. 

Trendskifte med flere farger

Happy Homes har butikker over store deler av landet, de melder også om et trendskifte. I fjor registrerte de at andre farger enn hvitt og grått kom på bestselgerlisten.

– Det er brunt på topp, etterfulgt av grønt, og deretter kommer hvitt og rødt. Av grått så er det mest mørkegrå som Labrador og Grå skifer, som gjelder, forteller Lene Høiseth.

Hun tror at fargebruken vil dreie sakte, men sikkert bort fra den massive bruken av grå- og hvite nyanser mot mer farger.

– Jeg tror tendensen blir enda tydeligere i år, og fokus på mer fargebruk ute. Vi må ta tilbake de flotte gamle tradisjonene vi har på fargesetting i Norge. Håpet mitt er spesielt varme gule får en opptur i år, i tillegg til rødt, blått og grønt, sier Høiseth.

Funkisbrunt på forsiden

Se flere bilder
Nyfunkis malt mørk brunt, farge Funkisbrunt fra Butinox.

Foto: Butinox

FUNKISBRUNT: De mørkebrune fargene sprer seg fra beis til dekkende behandlinger. Butinox fronter Futura Selvrensende maling med moderne arkitektur malt i fargen Funkisbrun.

Hos Butinox satser de på brunt. Deres siste fargekart sier sitt om hvor de tenker fargepila peker videre framover. Et hus malt i fargen Funkisbrun fronter årets fargekart. Anders Hvinden forteller at det er vel gjennomtenkt.

– Vi har snakket mye om brunt en god stund. På beis har vi sett en dreining mot de aller mørkeste brune fargene, som Kjærag, Trollheim og Gaustadtoppen, nå kommer de også på dekkende behandlinger, sier Hvinden.

Han forteller at de har fått god respons på forsidefargen Funkisbrunt, og kommer til å jobbe mer med brunt framover.

Mange nyanser av brunt

May Britt Gjøen hos malingleverandøren Gjøco forteller om økt salg av mørke farger som Varg, Svart Harmoni, Varm jord og Grafitti. Røde farger som Møre Rød og Bøk, og okerfargen Høstglød er også farger som solgte godt i fjor.

–  Vi produserer og selger kun basene, som blandes til farger ute hos våre frittstående kunder, så vi har ikke noen statistikk. Men tilbakemeldinger fra kundene gir en klar indikasjon på at det er et fargeskifte på gang, sier hun.

Se flere bilder
Gjøco-fargepalett.jpg

Foto: Gjøco

TOPPLISTE: Hos Gjøco er fargene Varg, Svart Harmoni, Varm Jord og Grafitti populære bruntoner. Røde- og gulfarger som Møre Rød, Bøk og Høstglød selger godt.

Historiske fargetrender

Det er særlig hus bygget etter 1950 som påvirkes av skiftende fargetrender. Eiere av eldre hus er ofte opptatt av å finne farger som var vanlig da huset ble bygget, forteller Bjørn Studsrud hos Historisk Maling.

– Men det handler også om motefarger. Fargene vi knytter til ulike stilepoker bakover er påvirket av datidens mote og hvilke pigmenter som var tilgjengelige, forteller han.

Han nevner engelsk rødt og oker som var rimelige og lett tilgjengelige pigmenter, og derfor mye brukt. Dodenkopf, brent umbra og grønn umbra er andre mye brukte pigmenter. Disse ble blandet med hvitt avhengig av hvilke nyanser man ønsket. Hva som ble brukt som hovedfarger og staffasje svingte med moten, og pendelen har hele tiden svingt mellom aksene lyst og mørkt, mange farger og lite farger.

Så at det kommer et skifte nå, etter flere tiår med ensfarget hvitt og grått, synes Studsrud er helt naturlig.

Se flere bilder
Bjørn Studsrud, Historisk maling viser fargeprøver i gul oker og brent umbra.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

TRENDHISTORIE: Stilhistorie er historier om skiftende fargetrender. Bjørn Studsrud fra Historisk Maling viser prøver på gul oker og brent umbra. De dypeste nyansene av brent umbra minner mye om dagens trendy brunstorte  farger.

Mer informasjon
Les mer
Historien gjentar seg

Stilepoker har kommet og gått. Det er ikke første gangen ensfarget hvitt eller grått skiftes ut med mørke farger. Ser vi på hundreårene som har gått siden vi begynte å sette farge på husene våre her i landet, er det et tydelig mønster,

  • Fargesettingen preges av tidens mote
  • Etter en periode med mindre farge kommer en tid med mye farge
  • Det svinger mellom ensfarget og flerfarget

(Kilde: Stilhistoriker og sivilarkitekt Ivar Ole Iversen)

Se flere bilder
Huset Lykkebo, gjenreist på på Maihaugen, Lillehammer

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

FAVORITT: På 1990-tallet svingte trendpila igjen og hustypen Lykkebo, tegnet av Walter Nilsen hos Block Watne ble den store husfavoritten. Mange valgte å male huset hvitt.

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.