FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
100 new NCS Standard Colours.png

Foto: NCS

NCS kommer med 100 nye farger

Fargemoten har vært dominert av kulørsvake farger lenge. Nå svarer NCS-Natural Colour System, og utvider sine standardiserte farger med 100 nye kulørsvake farger.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Profesjonelle fargedesignere innen arkitektur, interiør, tekstil og industridesign får dermed oppfylt et ønske om flere lyse og duse farger i NCS-systemets standardfarger.

Nye kulørsvake farger

– Ja, endelig er de nye fargene på plass. Dette er en naturlig oppgradering og tilpasning til markedet, og antall standardfarger økes nå fra 1 950 til 2 050, forteller Therese Sandem i Norwegian Colour Senter, som har agenturet på NCS-systemet i Norge.

Det er 18 år siden sist systemet ble utvidet, og endringen kommer etter press fra et internasjonalt marked. I 2004 ble det lagt til 200 nye farger, den gangen var det spesielt fokus på pastellfarger. Nå er det ønsket om flere standardiserte kulørsvake nyanser og hvitaktige farger som etterkommes.

Se flere bilder
Therese Sandem, daglig leder i Norwegian Colour Senter AS

Foto: Chera Westman/ifi.no

FORNØYD: NCS har vært standard i Norge siden 1984, og produktene distribueres av Norwegian Colour Senter AS. Daglig leder Therese Sandem gleder seg over nye farger og oppdatert materiell.

Mest brukte trendfargene

– Dette er farger vi kjenner godt fra de siste års trendbilde, og som er mye brukt. Det har vært et sterkt ønske om å få disse fargene inn som standard, sier Sandem. Hun er svært fornøyd med at materiellet fra NCS nå oppdateres og utvides med flere farger.

Hun presiserer at dette ikke er et fargekart, men et fargesystem som gjør fargene tilgjengelig for alle.

Det er farger som har vært i bruk lenge. Malingprodusentene har laget sine resepter med egne navn på fargene. Sandem berømmer industrien for jobben de gjør ved å visualisere mellomtonene. 

Se flere bilder
Stue med fondvegg i Greige farge

Foto: NCS

SOFT GREIGE: Blant de nye fargene er det flere som er «greigeaktig». Greige kan være mange ulike nyanser mellom gult og rødt. Med en NCS-kode beskrives fargen presist.

Enklere å finne riktig hvitaktig farge

– Malingprodusentene gjør en kjempejobb, som er gull verdt. Men når vi får fargene inn i NCS-systemet blir det enklere å skille mellom dem, og de blir tilgjengelig for alle uten at de knytes til en konkret produsent, sier Sandem.

Hun beskriver NCS som et kodespråk for farger som sikrer at partene i et designprosjekt snakker om samme farge. Det kan for eksempel være vanskelig å velge riktig fargesvake hvitfarge, eller finne den rette blant ulike greige farger når en bare kjenner fargen ved et navn.  Ved å beskrive fargen med NCS-kode, sikres det at alle parter i prosjektet snakker om samme farge.

Se flere bilder
Utsnitt av NCS fargeatlas viser nye hvitfarger

Foto: NCS

FLERE HVITAKTIGE FARGER: For å gi flere valgmuligheter blant hvitaktige farger utvider NCS standardfargene med nyansene 0601 og 1001. Det vil si henholdsvis 6 % og 10 % svarthet og 1 % kulørthet (fargestyrke).            

Liten fargeforskjell stor virkning

– Lavkromatiske (fargesvake) farger er svært viktige i dagens interiør- og eksteriørdesign, produktdesign og arkitektur. Og det er avgjørende for det endelige designet at fargen blir som tenkt. Men ved å se på fargeprøver er det ofte vanskelig å skille mellom den ene og den andre fargen. Når fargen påføres, kan det være små forskjeller i fargetone eller fargenyanse som vil ha stor innvirkning på det endelige designet.

– Med utvidelsen av Standard-serien (S-koder) med 100 fargenyanser, som ligger tettere i det lavkromatiske (fargesvake) området i systemet, vil gi brukeren ha flere muligheter og større kontroll, mener Therese Sandem.

Se flere bilder
Designverktøy fra NCS

Foto: NCS

OPPDATERTE DESIGNVERKTØY: I forbindelse med lanseringen av nye farger oppdaterer NCS sine mest populære designverktøy slik at de blir komplette med 2 050 standardiserte NCS-farger.         

Globalt samarbeid om farger

De nye fargene er valgt ut av NCS Colour AB i samarbeid med et globalt nettverk av profesjonelle fargeeksperter.

Ingela Koski-Vähälä, produktsjef, NCS Colour Stockholm,  forteller at de svakt kulørte fargene er blant de mest etterspurte farger av designmiljøet.

– Vi har gjennom årene sett hvor viktige disse fargene er i våre fargeutviklingsprosjekter med dekorativ malingsindustri, kjøkkenmerker, hvitevarer, bilindustri, etc.  Fargene topper listen over de mest etterspurte farger av designmiljøet.

Med ny teknologi har det vært mulig for NCS Colour å produsere prøver i helt nye nyanser med lav fargeintensitet. Fargene har aldri tidligere vært blant de standardiserte NCS-kodene. Og alt materiell fra NCS som inneholder fargeprøver er nå tilgjengelig med de nye fargene.

Se flere bilder
De 100 nye fargene i NCS-systemet

Foto: NCS

100 NYE FARGER: NCS oppdaterer sitt system, og standardiserer 100 kulørsvake farger i hele gråskalaen fra helt sortaktig til hvitt. Med dette kommer noen av de mest etterspurte fargene fra designmiljøet inn i NCS standardserie.        

Mer informasjon
Les mer
Slik knekker du koden:

NCS står for Natural Colour System, og er det mest brukte systemet for fargebeskrivelse i Europa. Det beskriver fargene visuelt, altså akkurat slik vi ser dem. S 5005-R80B er et eksempel på en NCS-kode.

Her lærer du hvordan du finner fargen bak koden: 

https://www.ifi.no/kodene-alle-bor-kunne-knekke

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.