Mye moro blant nye mønstre og materialer
Blant etablerte leverandører og nye bekjentskaper på Heimtextil leter norske tapet-, tekstil- og teppeleverandører etter den neste bestselgeren på det norske markedet. Fargemagasinet pratet underveis med Norsk Dun, InHouse og Storeys.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
2025 startet godt med Heimtextil i Frankfurt. Med stabil vekst og høy internasjonal deltakelse bekrefter Heimtekstil sin posisjon som en ledende plattform for den globale tekstilindustrien.
Nye materialer og materialmikser
– Dette er en messe for å bli oppdatert på nye materialer og innovasjoner innen både produksjon og konstruksjon. Mye av jobben her er jo å lete etter nye materialer, nye materialmikser og nye måter å produsere tekstiler på som fremmer natur og bærekraft. Dessuten får man et godt innblikk i hva som skjer i det globale markedet. Det er alltid det mest spennende for oss, fordi trender og farger og sånn har vi noenlunde koll på, men det har vært mye fint, sier Kari Setsaas når vi treffer henne og designer og produktutvikler Trine Lie i en hall med hovedsakelig asiatiske tekstilprodusenter. Der inne velger de å vise oss pledd.
– Norge er jo en pleddnasjon, sier Setsaas. Vi vil gjerne ha pledd både ute og inne. Vi er gjerne nøytrale i det vi tar inn, for du skal kunne bruke det over hele huset, og da går det i beige og naturlige farger.
TRADISJONELLE MØNSTRE: – Det går mye i ruter og striper og de litt tradisjonelle mønstrene. Fargepalettene er naturlige med mye av det brune og beige – og salviegrønn. Grønt kommer det mye av, sier Trine Lie og Kari Setsaas.
Høyt og lavt
Siden Domotex ikke ble noe av i år, var det flere teppeprodusenter i Frankfurt enn tidligere. Belgiske Ragolle, som InHouse samarbeider tett med, deltok på messen for andre gang og hadde fått den samme gode plasseringen som i fjor.
– Opplegget er dog litt mer proft i år, med en bra stand, sier Erik Brennmoen når han viser oss rundt blant de mange teppestativene. Her er både nyheter og produkter som er vist og tatt inn til Norge tidligere.
– I Norge er det en sterk hvit trend, men nå kommer sandfarger, beige og en god del grønnfarger. Fargene skal gjerne gå ton-i-ton, sier han. Vi selger tepper med både høy og kort luv, og tepper som kombinerer høy og kort luv. At det er struktur, gjerne et par forskjellige strukturer, i overflaten er viktig.
Et populært og voksende segment er Indoor/Outdoor-tepper, altså tepper som passer like godt i utestuen som inne.
– Der gjelder de samme fargene: sand, hvit og grønn. Grått er ikke så viktig lenger, sier han.
HØY/LAV-EFFEKT: – Vi selger mye lyse tepper og tepper med ton-i-ton-farger. Oppsummert er trenden at det er struktur, hvitt, sandfarger og grønt som gjelder, sier Erik Brennmoen hos InHouse.
Vanntett, humor og paneler
Wenche Kristiansen hastet sammen med Nina Pettersen og Gjermund Kristiansen fra den ene tapetleverandøren til den neste. Og tapet var sterkere representert på messen enn de siste årene. Kanskje kommer enda flere tilbake til neste år, men det er fortsatt et langt stykke igjen til hvordan det en gang var.
– Dette må være det morsomste tapetet på messen, sier Kristiansen og peker på en artig vegg inne hos The Wallfashion House, der Holden stiller ut sammen med Grandeco, Rasch og Wall Supply. Mønsteret på blå bakgrunn består av portretter av ekorn, fugler, rever, frosker og alskens andre ville dyr ikledd menneskeklær. Dyrene er portrettert på tallerkener, og innimellom dukker det opp en liten, overraskende detalj: en sommerfugl på snuten til reven, en liten fugl i geviret til hjorten, en hare som tømmer tekannen i hodet på grevlingen i rekken under, og så videre.
– Det er mye gøy man kan gjøre med tapet i en gang, et kjøkken eller et lite toalett, konstaterer hun.
Naboen Wall Supply har utvidet sortimentet med veggpaneler til også å omfatte et utendørsprodukt med resirkulert, gjenbrukt teak montert på en nettingbakside. Nettet limes opp med stående limriller, slik at regnvann kan renne vekk bak. Denne kan brukes på fasader, porter og gjerder og kan overflatebehandles med for eksempel olje.
Et annet spennende produkt ble vist frem av Komar, som er eksperter på fototapet. Dette er dog et vanntett tapet, som de demonstrerte egenskapene til ved å ha kledd inn en oppvaskkum i kjøkkenbenken med det, der vannet fikk renne på både vertikale og horisontale flater. Tapetet kan angivelig brukes i våtrom, også i våtsoner.
SJEKK DETALJENE: – Alle tapeter passer bra på toalettet, men dette er spesielt artig, sier Wenche Kristiansen hos Storeys. Innimellom dyrene er der små, overraskende detaljer: en liten marihøne, en bille eller noen sopper.
Bilder fra Heimtextil
Klikk på bildet for å se flere bilder fra messen i bildegalleriet.
Fremtidens tekstiler: De viktigste trendene fra Heimtextil 2025
Bærekraft, taktilitet og teknologisk innovasjon definerer tekstiltrendene for 2025. På Heimtextil så vi hvordan bransjen tar steg mot en mer sanselig og ansvarlig fremtid. Naturlige...
Flügger deler ut 1,1 million i bonusstøtte
Gjennom Flügger Andelen har kundene bidratt til å samle inn over 1,1 million kroner i 2024 som nå utbetales som støttebonus til ulike organisasjoner og foreninger i Norge. Fordelsprogrammet...
En bukett svenske blomster
Linnea er en tapetbok fra Duro som er designet og produsert i Sverige. Kolleksjonen består av syv design i til sammen 30 ulike fargekonstellasjoner. Her finner du vakre sommerblomster,...
Sivmatte for feste og armering
Påføring av tradisjonell kalkpuss eller leire på et underlag av treverk er ofte problematisk. For å gi pussen bedre heft til tømmerrammen, brukes gjerne små hakk og knagger som spikres...
Oppdag Allover!
ALLOVER er et innovativt enkomponentsystem fra San Marco som gir ekstremt slitesterke overflater på gulv, tak og vegger – perfekt tilpasset dagens interiørtrender. Dette moderne...
Harriet Backers fargeunivers – en inspirasjon for dagens designere
Utstillingen «Hvert atom er farge» viser viktigheten av faglig ekspertise i fargebruk, både i kunst og design.