Fargemagasinet logo
Se flere bilder
VINYL:

Foto: Tarkett

Muligheter med vinyl

Vinyl er et av de mest brukte plastmaterialene i verden. Det er et allsidig materiale, som finnes i ulike modeller med ulike egenskaper.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Kategorier

Teknisk
Dele

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinyl er den daglige benevnelsen for PVC – Poly Vinyl Chlorid. Råstoffene som brukes for å lage vinyler er koksalt (57 %) og fossil olje eller gass (43 %). Fra saltet lages biproduktene klor og lut. Klor brukes videre ved produksjonen, mens lut er et viktig råstoff for cellulose- og masseindustrien.

PVC er et kunststoff med egenskaper som gjør det velegnet til gulvbelegg. For å oppnå ønskede egenskaper tilsettes forskjellige stoffer gjennom prosessen, som stabilisator, mykgjører, fargestoffer og eventuelt fyllstoffer. Materialet brukes til alt fra ekstremt myke produkter som slanger og blodposer i helsevesenet, til harde produkter som vann- og kloakkrør.

Vinylgulv kan skreddersys til ulike formål, med for eksempel trinnlydsdempende, elektrostatisk ledende og sklihemmende egenskaper.

Gulvbelegg av vinyl er egnet på skoler, sykehus, kontorer, butikker, industrilokaler og i alle boligrom. Fordi vinylbelegg er vanntette og lett å renholde, er de også svært godt egnet til baderom, rengjøringsrom, storkjøkken, laboratorier og lignende. For våtrom er det egne produkter som tilfredsstiller kravene i Våtromsnormen.

I vinyler som er godkjent av gulvbransjen anvendes det utelukkende godkjente myknere i henhold til gjeldende regler og forskrifter. Ftalatfrie mykgjørere brukes i stor grad.

Se flere bilder

Foto:

Bergensk nasjonalskatt restaurert
Prosjekter

Bergensk nasjonalskatt restaurert

De monumentale freskomaleriene i Hotel Bergen Børs har gjenoppstått i fordums glans. Kirkemalermester Norbert Seidel har renset, reparert og tolket Axel Revolds bilder fra byens historie...

Galleri: Her er Heimtextil 2023
Messer

Galleri: Her er Heimtextil 2023

10.-12. januar var det duket for den store Heimtextil-messa i Frankfurt. I tillegg til den inspirerende trendutstillingen, finner man store messehaller fulle med nyheter. Se hva vi...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.