FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder

Foto: MLF

MLF: «Bekymret for langtidsvirkningene»

– Vår bransje vil oppleve COVID-19-utfordringene noe senere enn de i førstelinjen som ble rammet over natten, sier administrerende direktør Stein Hesstvedt i MLF.

Anna Leikanger Voje/ifi.no

Anna Leikanger Voje/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Malermestrenes Landsforbund (MLF) har siden utbruddet av COVID-19 samarbeidet med Byggmesterforbundet og Norske Murmestres Landsforening (NML), om innspill for å ivareta håndverksbransjens utfordringer denne perioden. Innspillene har de videresendt til BNL og NHO, som er i kontakt med myndighetene. MLF vil også gjerne ha på plass incentiver i ROT-markedet med fradrag for å stimulere til økt aktivitet.

– Da utbruddet var et faktum ble det mye rådgivning til medlemmene om krisepakkene for permisjon, sykelønn og omsorgslønn, sier administrerende direktør hos MLF Stein Hesstvedt.

Full rulle ute

I perioden etter 12. mars har NHO/BNL sendt ut seks spørreundersøkelser, og MLF har ringt medlemmene for å finne ut hvordan bransjen klarer seg i denne tiden.

– Etter ringerunden fant vi at 53 prosent av de spurte bedriftene opplevde stopp i prosjektene sine og måtte permittere ansatte, da koronatiltakene ble iverksatt i mars. I slutten av mai hadde kun 7 prosent av bedriftene fortsatt permitterte håndverkere. Dette skyldes i stor grad ansatte som var «koronafaste» i andre land.

 

– Nå er det høysesong for utendørsarbeid, så akkurat nå er det full rulle over hele landet, sier kompetanse- og utviklingssjef hos MLF Kari Silsand Wilsgård. 

Bekymret for neste år

Hesstvedt understreker at de er mest bekymret for er siste kvartal av 2020 og neste år, ikke minst med tanke på konjunkturene både nasjonalt og internasjonalt. Det er først da langtidsvirkningene av krisen vil synes.

– Vi ser av svarene i medlemsundersøkelsene at malerbransjen ikke er i førstelinjen for nedlukkingen, vår bransje vil kunne oppleve utfordringene noe senere enn dem som ble rammet over natten, sier Hesstvedt.

Han legger til at byggebransjen er avhengig av materialtilgang, så nedgang i råstoffeksport fra Europa vil påvirkes og representerer en potensiell utfordring for bransjen. Derfor arbeider MLF med tiltak som kan stimulere til ny aktivitet som sikrer arbeidsplasser og får bedriftene gjennom krisen.

 

– Vi er spent på den tredje krisepakken i revidert statsbudsjett. Overordnet må tiltakene sikre at det skapes varige verdier og sysselsetting i samfunnet, samt trygge arbeidsplasser og rekruttering til byggebransjen, sier han.

Innspill til krisepakker

To hovedtrekk beskriver det MLF har spilt inn til myndighetene. Det ene er tilskudd til kommunene slik at de får gjennomført prosjekter som er planlagt, og slik sikre arbeidsplasser. Det andre er insitament til privatmarkedet, det såkalte ROT-markedet.

 

– Vi er for et mva-fradrag på håndverkstjenester som et insentiv inn i det private markedet, slik at man klarer å holde hjulene i gang og får pusset opp og fornyet, sier Hesstvedt.

Mer informasjon
Les mer
Bransjens innspill
  • Statlig økonomisk støtte/finansiering av kommuner og offentlige byggherrer til vedlikeholdsprosjekter.
  • Legge ut på Lille Doffin for fordeling til seriøse bedrifter.
  • Jobbe for etterspørsel knyttet til rehabilitering, ombygging og tilbygg.
  • Stimulerende tiltak i privatmarkedet for økt aktivitet.
  • Reduksjon av mva.
  • Enova-tiltak for rehabilitering av eksisterende bygg.
  • ROT-fradrag – tiltak for å forlenge byggenes levetid.
  • Styrke rammene for Husbankfinansieringen.
  • Stimulere lærlingordningen – sikre rekruttering og prøveavleggelser.
Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.