MLF: «Bekymret for langtidsvirkningene»
– Vår bransje vil oppleve COVID-19-utfordringene noe senere enn de i førstelinjen som ble rammet over natten, sier administrerende direktør Stein Hesstvedt i MLF.

Anna Leikanger Voje/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
HåndverkHei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Malermestrenes Landsforbund (MLF) har siden utbruddet av COVID-19 samarbeidet med Byggmesterforbundet og Norske Murmestres Landsforening (NML), om innspill for å ivareta håndverksbransjens utfordringer denne perioden. Innspillene har de videresendt til BNL og NHO, som er i kontakt med myndighetene. MLF vil også gjerne ha på plass incentiver i ROT-markedet med fradrag for å stimulere til økt aktivitet.
– Da utbruddet var et faktum ble det mye rådgivning til medlemmene om krisepakkene for permisjon, sykelønn og omsorgslønn, sier administrerende direktør hos MLF Stein Hesstvedt.
Slik reduserer du smitterisikoen på arbeidsplassen
Full rulle ute
I perioden etter 12. mars har NHO/BNL sendt ut seks spørreundersøkelser, og MLF har ringt medlemmene for å finne ut hvordan bransjen klarer seg i denne tiden.
– Etter ringerunden fant vi at 53 prosent av de spurte bedriftene opplevde stopp i prosjektene sine og måtte permittere ansatte, da koronatiltakene ble iverksatt i mars. I slutten av mai hadde kun 7 prosent av bedriftene fortsatt permitterte håndverkere. Dette skyldes i stor grad ansatte som var «koronafaste» i andre land.
– Nå er det høysesong for utendørsarbeid, så akkurat nå er det full rulle over hele landet, sier kompetanse- og utviklingssjef hos MLF Kari Silsand Wilsgård.
Bekymret for neste år
Hesstvedt understreker at de er mest bekymret for er siste kvartal av 2020 og neste år, ikke minst med tanke på konjunkturene både nasjonalt og internasjonalt. Det er først da langtidsvirkningene av krisen vil synes.
– Vi ser av svarene i medlemsundersøkelsene at malerbransjen ikke er i førstelinjen for nedlukkingen, vår bransje vil kunne oppleve utfordringene noe senere enn dem som ble rammet over natten, sier Hesstvedt.
Han legger til at byggebransjen er avhengig av materialtilgang, så nedgang i råstoffeksport fra Europa vil påvirkes og representerer en potensiell utfordring for bransjen. Derfor arbeider MLF med tiltak som kan stimulere til ny aktivitet som sikrer arbeidsplasser og får bedriftene gjennom krisen.
– Vi er spent på den tredje krisepakken i revidert statsbudsjett. Overordnet må tiltakene sikre at det skapes varige verdier og sysselsetting i samfunnet, samt trygge arbeidsplasser og rekruttering til byggebransjen, sier han.
Byggebransjen krever strakstiltak
Innspill til krisepakker
To hovedtrekk beskriver det MLF har spilt inn til myndighetene. Det ene er tilskudd til kommunene slik at de får gjennomført prosjekter som er planlagt, og slik sikre arbeidsplasser. Det andre er insitament til privatmarkedet, det såkalte ROT-markedet.
– Vi er for et mva-fradrag på håndverkstjenester som et insentiv inn i det private markedet, slik at man klarer å holde hjulene i gang og får pusset opp og fornyet, sier Hesstvedt.
Nina Solli blir ny administrerende direktør i BNL
Fargemagasinets Bransjestatistikk 2020: Malingbonanza
Utdanning i yrkesfag kan nå fullføres
La håndverkeren pusse opp
Flere unge vil bli malere
- Statlig økonomisk støtte/finansiering av kommuner og offentlige byggherrer til vedlikeholdsprosjekter.
- Legge ut på Lille Doffin for fordeling til seriøse bedrifter.
- Jobbe for etterspørsel knyttet til rehabilitering, ombygging og tilbygg.
- Stimulerende tiltak i privatmarkedet for økt aktivitet.
- Reduksjon av mva.
- Enova-tiltak for rehabilitering av eksisterende bygg.
- ROT-fradrag – tiltak for å forlenge byggenes levetid.
- Styrke rammene for Husbankfinansieringen.
- Stimulere lærlingordningen – sikre rekruttering og prøveavleggelser.
Ny distriktssjef for Trøndelag i gang hos Boen
Marianne Midjo-Bremseth er av Boen parkett ansatt som distriktssjef i Trøndelag, Nordmøre og Nordland. Hun startet 1. april 2023, og har tatt over distriktet etter Vemund Sundan....
Maxbo og Tarkett starter resirkulering av parkett
Ved to av Maxbos varehus kan kundene fra 1. juni levere brukte parkett- og tregulv til resirkulering og få rabatt på det nye gulvet. Pilotprosjektet er et samarbeid mellom Løvenskiold...
Jordan vet hvordan
I samarbeid med Jernia, Fargerike, Obs Bygg og Montér, har Jordan kommet opp med Jordan-initiativet. Det har som formål å gi noe tilbake til samfunnet ved å pusse opp et verdig lokale...
Fargestrategi som et dynamisk verktøy
Bebyggelsen i byer og tettstedet vokser i kompleksitet. Samtidig trenger vi å omgi oss med god, harmonisk og funksjonell arkitektur som bidrar til gjenkjennelse og sanselig stimuli....
Lekne vegger
Med maksimalisme, farger, planter og dyr i skjønn forening, er Omexcos tapetkolleksjon, Birds of paradise, en måte å booste humøret på og drømme seg bort til paradis. Her kan interiøret...
Ti år med naturlige produkter
10. mai feiret Miljømal AS tiårsjubileum med markedsdag utenfor butikken på Vålerenga i Oslo. De største leverandørene satte opp stands i bakgården for å demonstrere produkter beregnet...