Mjøstårnet: Her er verdens høyeste trehus!
Mjøstårnet er blitt en internasjonal turistmagnet. Det synes ikke Mikkel Larsen er det minste rart. – Dette bygget viser at det går an å bygge kortreist, sier han.
Robert Walmann/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
MiljøHei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
For byggherre og investor Arthur Buchardt ønsket å vise nettopp det: At det er mulig å bygge bærekraftig og kortreist i Norge. Derfor tok han i bruk den lokale skogen i Ringsaker som bidragsyter til sitt nyeste signalbygg i hjembygda.
Restauranten i første etasje er allerede blitt en turistmagnet. Her er det treverk overalt og god utsikt over Mjøsa.
Lokale råvarer
All tømmeret er sagd i Ringsaker. Limtreet, gulv – og veggelementene er også produsert i Ringsaker. Selv malere og gulvleggere er hentet fra distriktet. Mikkel Larsen er nestleder hos Løten Malerverksted. Han har hatt selskapets prosjektlederjobb med å få det 85,4 meter høye bygget ferdig i tide.
Han forteller at Løten Malerverksted har stått for behandlingen av alle overflater og synlig trekonstruksjoner i det 18. etasjer høye byggverket som blant annet huser et hotell, restaurant, næringsbygg og leiligheter. I bygget ved siden av er det satt opp en svømmehall.
Vi har vært rundt 20 mann her på det meste. Jobben tok halvannet år og vi leverte til slutt et perfekt resultat, sier han.
I resepsjonen til den tilhørende svømmehallen finner vi det samme naturlige utrykket som i Mjøstårnet. Her ligger blant annet kermaiske fliser som ser ut som parkett.
Olje for gulv og massivtre
Larsen forteller at de blant annet har brukt sparkel fra Jotun og Flügger, samt en del akrylmaling.
− Alle heis og trappesjakter er også i massivtre. Derfor har vi brukt store mengder brannmaling fra Teknos rundt i hele bygget. Ellers har vi behandlet søyler i kontorarealer med TreStjerner Gulvolje fra Scanox AS. Den oljen er også brukt på synlig treverk i svømmehallen. Denne oljen beskytter, og hindrer gulning. Oljen er i tillegg diffusjonsåpen og kan blandes i mange farger. Den er enkel å påføre og meget slitesterk, forteller Larsen.
I den tilhørende svømmehallen har Løten Malerverksted brukt TreStjerner Gulvolje fra Scanox AS på alt synlig treverk. – Den oljen er også brukt på alle søyler i kontorarealet inne i Mjøstårnet. – Fordi den beskytter og gjør vedlikeholdsarbeidet enkelt, sier malermesteren fra Løten.
Trappen er designet, produsert og installert av Risa Meyer AS (www.risameyer.com). Mikkel Larsen fra Løten Malerverksted forteller at de har behandlet alle overflater og synlige trekonstruksjoner i det 18. etasjer høye trehuset i Brumunddal.
Blåser på toppene
På toppen av trehuset har Mikkels mannskap behandlet pergolaen med Butinox Oljebeis fra Scanox AS.
− Det ble en luftig dag på jobb, men gutta våre liker seg i høyden, sier han.
På gulvene i det høye huset har Løten Malerverksted lagt belegg («Granitt») fra Tarkett og tepper fra Ege. Det er også lagt linoleum fra Forbo og teppefliser fra Modulyss.
− Gulvene må tåle mye trafikk fra hotellgjester, konferansegjester, fastboende og turister. Det var viktig å få gulv som både er vakre og praktiske, forteller han.
På gulvene i det høye huset er det lagt belegg fra Tarkett og tepper fra Ege. – Det er også lagt linoleum fra Forbo og teppefliser fra Modulyss, forteller Larsen.
Sted: Brumunddal
Prosjekttype: Hotell, kontorer, leiligheter og badeanlegg
Bruttoareal: 16 000 kvadratmeter
Totalenterprise: ca 500 millioner kroner eks. mva.
Byggherre: AB Invest
Totalentrepenør: HENT
Arkitekt: Voll Arkitekter
Landskapsarkitekt: Selberg arkitekter
Maler: Løten Malerverksted
Trapp: Trappen er designet, produsert og installert av Risa Meyer AS (www.risameyer.com)
Med produktlevering følger ansvar
Interiørkonsulentens rolle har utviklet seg fra å velge farger og materialer til kundenes prosjekter, til også selv å kjøpe inn og levere interiørproduktene til kunden. Med dette følger...
Grip sjansen til å forme fremtidens interiør- og oppussingstrender!
IFIs Trendforum er tilbake under Bygg Reis Deg 2023, og vi har gleden av å invitere deg til en inspirerende og kreativ samling. Bli en trendsetter på IFIs Trendforum under Bygg Reis...
Tømrer selger listverk
I starten av august startet Øyvind Rygh som salgsansvarlig for region Vest-, Nord- og Midt-Norge i Deco Systems. Rygh har fagbrev som tømrer og har en lang yrkeskarriere innenfor...
Bransjen samlet – IFIs årskonferanse 2023
Over 60 lederskikkelser fra overflatebransjen samlet seg 19. og 20. september på Støtvig Hotel for å delta på den årlige årskonferansen i regi av IFI – Informasjonskontoret for farge...
Lekent og gøyalt i kokhett Paris
En svært varm interiørmesse i Paris er over, og med temaet "Enjoy" som bakteppe er konklusjonen at høsten blir både farge- og mønsterrik. Glade farger som spriter opp humøret og gøyale...
Sjelesorg i sanselige omgivelser
Jeg er, sammen med flere andre kunstnere, så heldig å ha atelier på det nedlagte Dikemark psykiatriske sykehus, som sorterer under Oslo Universitetssykehus. Interiørfargepaletten er...