Messe med tre lørdager på én uke
Biennalen Designers’ Saturday gikk av stabelen i løpet av tre dager i starten av september. Innleide busser fraktet design- og interiørinteresserte fagbesøkere rundt til rekordmange utstillere – der flere showroom bød på premierer.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
MesserDesigners’ Saturday Oslo er den eneste gjenlevende messen bygget på et konsept med opphav i New York på 1970-tallet. Annethvert år åpner showrooms over hele byen og inviterer til storstilt fest for interiør- og designinteresserte. I år deltok et rekordstort antall utstillere i egne showrooms, eller for anledningen på ny adresse i kollegialt samarbeid med andre. Denne, den 20. i rekken, gikk av stabelen i hele tre dager, 8.-10. september, med hovedvekt på lørdagen, og åpent for publikum den siste dagen.
BALLONGLAMPER: NCS, Norwegian Colour Senter stilte med en kreativ stand med rislamper malt i alskens farger, lik ballonger som fløy opp mot taket.
Lekent funkisteppe
DS Collab er et initiativ der Designers’ Saturday kobler sammen unge designtalenter med etablerte produsenter med mål om å skape nye prototyper. Polyflor og leveradøren Object Carpet ønsket å utvikle ett eller flere tepper inspirert av den Sverre Fehn-kolleksjon som møbelprodusenten Fjordfiesta utviklet i nært samarbeid med Fehns familie og administrasjon. De valgte å samarbeide med Stine Aas som lagde Fragmented, en liten teppefamilie med to modeller og fire fargevarianter.
– Jeg ble fascinert av briefen til oppgaven. Den var kort og konkret, men fortsatt veldig åpen. Formen er inspirert av Fehns plantegninger. Plantegninger kan være meget vakre i sin 2-dimensjonalitet. Stripen som rammer inn teppet er litt leken, og teppet kan brukes i både boliger og offentlige miljøer. Det kan bestilles på mål, men beholder alltid proporsjonene, sier Stine Aas.
Sammen med Object Carpet viste Polyflor også Neoo, et innovativt teppegulv laget av kun ett materiale og derfor mulig å resirkulere uendelig uten at kvaliteten forringes.
VINDU: Formen på teppet Fragmented er inspirert av utformingen av et vindu med flere fag fra Sverre Fehns arkitektur. Formgiveren Stine Aas har en master i rom- og møbeldesign fra universitetet i Bergen, og har tidligere arbeidet med blant andre Heymat.
Med baksiden frem
På stoppestedet Design og Arkitektur Norge hadde Tarkett installert seg med to flotte teppeprosjekter med gjenbruk i sentrum. Installasjonen Uplift, som er laget av Note (design studio), viser gjenbruk i dobbel betydning – her vises tepper laget av 100 prosent resirkulert garn sammen med tregulv i ask, og hele utstillingen er et gjenbruk fra messen 3 Days of Design i København, men satt sammen på en litt ny måte.
Ifølge Linn Hagtvedt som var på plass i standen vakte installasjonen interesse, og nysgjerrige besøkere gjorde akkurat det som tanken var: å komme frem for å ta på og spørre om utstillingen og materialene.
Like ved viste gulvleverandøren den samme teppeflisen, Desso Retrace, i en skulptural tolkning av kretsløpet laget av designstudentene Märtha Sverdrup og Tyra Øyen Brandtsegg. Denne gang delvis med baksiden frem. Skulpturen består av tre organiske former som går inn i hverandre, og er et resultat av initiativet Academy Partnership.
På Doga stilte også NCS, Norwegian Colour Senter, ut i en kreativ stand med rislamper malt i alskens farger, lik ballonger som fløy opp mot taket. Molly Koch kunne vise frem et praktisk fargeverktøy, et fargehjul, som på en pedagogisk måte forklarer grunnleggende fargelære med både resultat av å blande ulike farger, og prinsippene for harmonisk fargesetting med komplementærfarger og splitkomplementærfarger med mer.
TAKTILT OG RESIRKULERT: Temaet for Designers’ Saturday 2023 er COLLABORATE, og handler om å gå sammen om en kreativ prosess, og skape verdi i fellesskap. Vi er derfor veldig stolte over å kunne vise frem våre sirkulære tekstilmaterialer gjennom to spennende, og samtidig svært ulike samarbeid, sier Linn Hagtvedt fra Tarkett som stilte ut på Doga med utstillingen Uplift og skulpturen Inside Out, laget av to designstudenter.
Premierevisning
Fletco Carpets og InHouse Prosjekt hadde innlosjert seg i Arkitektenes hus og skapte sammen med Tjerand Fine Furniture, Mbj Design, The Dybdahl co og Nuen Designers’ Saturdays kanskje koseligste showroom i den ærverdige og fredede nyrenessansebygningen fra 1877. Her spilte det modulære teppet Apis hovedrollen. Teppet kommer i tre ulike design som kan kombineres med hverandre, i 7 ulike farger. Hvert design er 2x2 meter stort, og lages av fliser og planker i fire størrelser.
– Det er første gangen som Apis vises frem, fortalte Inge Hansen fra InHouse Prosjekt.
Stemningen var høy, med en DJ som stod for musikken og en bar som serverte mat og drikke. De vakre rommene var fylt opp med mennesker, møbler og tepper fra InHouse Group.
– DJ-en står på et Fletco-gulv med Lock tiles, som består av teppefliser med hundetannskjøting som gjør skjøtene helt usynlige. Teppegulvet kan legges som heldekkende teppe, uten at det synes at det er laget av fliser, fortalte Håkon Kristiansen.
TEPPELAGT: Gjengen fra InHouse Prosjekt, Håkon Kristiansen, Erik Brennmoen og Inge Hansen, hadde teppelagt både gulv, innvendig balkong og deler av veggen i Arkitektenes hus.
Made in Norway
I det norske huset lokalisert til Studio Hagen hadde norske selskaper med produksjon i Norge samlet seg. Sammen med trappeleverandøren Hagen som leverer trapper under varemerkene Escalia og Stryntrappa, møbelprodusentene Stordal Møbel, Kleppe Møbelfabrikk og Brunstad, samt sengeleverandøren Wonderland viste Norvigroup Norsk Dun dyner og puter beregnet for hotellmarkedet.
Dette er dyner som er optimalisert for klimaet på et hotellrom som gjerne ligger på + 21 ˚C, og akkurat som selskapets øvrige produkter er dyner og puter Svanemerket, anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund, og all dun er sporbar.
– Vi startet en satsing mot hotellsegmentet i 2017, og øker den nå, med en eksportsatsing rettet mot High-End hoteller, blant annet i USA. Her i Norge har vi avtaler med blant andre Strawberry, forteller eksportsjef Therese Haltuff, hos Norvigroup.
FRA MYSEN TIL USA: Dyner og puter spesielt optimalisert for bruk på hoteller selges nå ikke bare i Sverige og Norge, men eksportsatsingen til Norvigroup Norsk Dun strekker seg til flere land – blant annet USA, forteller Therese Haltuff, hos Norvigroup.
Kinderegg av premierer
Messens første dag bød på ytterligere én premiere, som egentlig besto av tre premierer i ett: Fogia åpnet for første gang et eget showroom i Norge. I nye lokaler i Studio Thune bød Fogias Country Manager Pål Reenskaug på en miks av egne produkter og samarbeid med flere varemerker. På første rad var en unik Tiki-sofa kledd med Sahco-stoff. Det store lokalet rommer både utstilling og bar og er helt nyoppusset med vegger som er malt med maling fra et varemerke som i løpet av høsten lanseres for første gang i Norge.
– Vi satser nå fullt på det norske markedet, da vi har store vekstambisjoner og et ønske om å utfordre konkurrentene våre på det vi kan best, nemlig kvalitet på malingen og farger, sier Bernhard Spidsø, Country Sales Director for Beckers Tikkurila Norge.
NYTT MALINGMERKE: I høst kommer ett nytt varemerke innenfor maling og farger til Norge. Allerede nå er veggene i Fogias nye showroom malt med produkter fra dette, forteller Country Manager Bernhard Spidsø og markedsansvarlig Christine Hagen Pettersen fra Tikkurila Beckers, som er en del av PPG.
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...