FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Slitt-fasade-FotoCheraWestmanIFIno-0502.JPG

Foto: Chera Westman/ifi.no

Markedet for ROT i boliger er normalisert

Etter to år med pandemi og et oppussingsmarked på steroider, viser Prognosesenterets ByggMonitor-analyse at 2022 ble et mer normalt oppussingsår. Andelen som planlegger å pusse opp utvendig er noe lavere enn under pandemien, og vi ser at nivået nå ligger på omtrent samme nivå som før 2020.

Kåre Elnan/Prognosesenteret

Kåre Elnan/Prognosesenteret
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Under pandemien var andelen som pusset opp på over 40 prosent, hvorav 18-20 prosent utførte utvendige oppussingsarbeider på boligen. I 2022 var det nesten 37 prosent av husholdningene som gjennomførte oppussingsarbeider, hvorav 17 prosent utførte utvendige arbeider.

Høysesongen nærmer seg

I takt med at dagene blir lengre og temperaturen stiger, materialiseres planene for utvendig vedlikehold. Planleggingen starter gjerne på vårparten (mars/april), mens høysesongen for gjennomføring av utvendige oppussingsarbeider er høyest i perioden mai-august. Historisk sett skjer to av tre utvendige oppussingsarbeider i denne perioden.

Andelen som planlegger å pusse opp utvendig er noe lavere enn under pandemien, og vi ser at nivået nå ligger på omtrent samme nivå som før 2020. Til tross for en generell nedgang i andelen som planlegger å pusse opp utvendig, er det interessant å registrere at det er to tiltaksområder som skiller seg ut i positiv forstand.

Andelen som planlegger å bytte vinduer økte fra 16 prosent i 1. kvartal 2021 til 20 prosent i samme periode i 2022. Økningen fortsetter, og ved siste måling svarer 34 prosent av dem som skal pusse opp utvendig, at de planlegger å bytte et eller flere vinduer i boligen. Tilsvarende utvikling ser vi i andelen som vil legge ny isolasjon/tilleggsisolere boligen, hvilket er en klar indikasjon på at husholdningene i økende grad vil gjennomføre tiltak som kan bidra til å redusere energiforbruket i boligen.

Det er fortsatt flest som svarer at de skal male eller beise boligen utvendig, mens andelen som planlegger denne typen utvendig vedlikehold, har falt fra 63 prosent i 3. kvartal 2020 til 48 prosent (av dem som skal pusse opp utvendig) i 1. kvartal 2023. 

Se flere bilder
flassende maling sjekkes

Foto: Kristian Owren/ifi.no

MALEARBEIDER: Det er fortsatt flest som svarer at de skal male eller beise boligen utvendig, mens andelen som planlegger denne typen utvendig vedlikehold, har falt fra 63 prosent i 3. kvartal 2020 til 48 prosent (av dem som skal pusse opp utvendig) i 1. kvartal 2023. 

Hvem planlegger i størst grad å pusse opp utvendig?

Andelen som planlegger å pusse opp er høyest i aldersgruppen 40-54 år med 19 prosent, etterfulgt av aldersgruppene 30-39 år og 55-64 år, der 15 prosent svarer at de vil pusse opp boligen utvendig. Andelen som planlegger å pusse opp utvendig er desidert høyest blant dem som bor i eneboliger (23 prosent), hvilket er mer enn dobbelt så høy andel som blant dem som bor i småhus (12 prosent) eller leilighet (4 prosent).

Geografisk er det husholdningene bosatt på Sørlandet som i størst grad planlegger utvendige oppussingsarbeider inneværende år.

Hvor mye penger bruker vi på utvendige oppussingsarbeider?

For perioden 2015-2022 brukte de som pusset opp utvendig i gjennomsnitt nesten 55 000 kroner på denne typen arbeider. Nivået har imidlertid økt over tid, og i 2022 brukte de som pusset opp boligene utvendig, mer enn 70 000 kroner i gjennomsnitt.

Mer informasjon
Les mer
KÅRE ELNAN
Se flere bilder

Foto:

TILBAKE TIL NORMALEN: Etter to år med pandemi og et oppussingsmarked på steroider, viser Prognosesenterets ByggMonitor-analyse at 2022 ble et mer normalt oppussingsår.  

Kåre Elnan er partner og markedsdirektør i Prognosesenteret AS. Han har jobbet i selskapet siden 1990 og har meget bred erfaring med alle typer analyser rettet mot bolig- og forbrukermarkedet i Norden.        

Et alternativ til tregulv
Produktaktuelt

Et alternativ til tregulv

Høye priser på tre har økt etterspørselen på alternativer av høy kvalitet, og LVT-gulv har blitt en av favorittene. Interface kolleksjon Northern Grain er lyst, lett og uanstrengt...

Ekstra tung avløpsåpner
Produktaktuelt

Ekstra tung avløpsåpner

Plumbo Flytende Ekstra Tung er en avløpsåpner som er 50 prosent tyngre enn vann. Det gjør at den enkelt kommer ned til proppen. Den unike blandingen av natriumhydroksid og rengjøringsmidler...

Avtrede med avtrekk
Produktaktuelt

Avtrede med avtrekk

Med kullfilter og luktavsug integrert i toalettet blir dobesøket aldri en ubehagelig opplevelse. Geberit Duo Fresh, som forhandles og installeres av medlemmene i Rørkjøp-kjeden, fjerner...

Ikonisk design feirer 60 år
Produktaktuelt

Ikonisk design feirer 60 år

Unikko-designet er vel det som de fleste forbinder med finske tekstilkonsernet Marimekko. I år feirer det ikoniske blomstermønstret 60-årsjubileum, og i anledning dette lanserer selskapet...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.